Antena 3 CNN Externe Referendum Catalonia. Reacțiile liderilor europeni, după câștigarea independenței acestui stat

Referendum Catalonia. Reacțiile liderilor europeni, după câștigarea independenței acestui stat

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 08:34 02 Oct 2017 Modificat la 08:34 02 Oct 2017

Liderii europeni condamnă violenţele generate de forţele de ordine spaniole, după ce referendumul catalanilor nu a fost lipsit de violenţe. 

Peste 840 de oameni au fost răniţi, după ce mii de poliţiştii spanioli mobilizaţi de guvernul de la Madrid au încercat să-i împiedice să voteze

Guvernul catalan a condamnat ferm modul în care au acţionat autorităţile de la Madrid şi cere acestora să răspundă pentru faptele lor în instanţă. 

”Statul spaniol a fost foarte compromis şi înainte cu privire la încălcarea drepturilor omului şi va trebui să răspundă în faţa curţilor internaţionale de justiţie”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull.

”Cred că astăzi s-a spus totul. Imaginea statului spaniol se înrăutăţeşte, iar astăzi a atins niveluri ruşinoase, care nu vor fi uitate niciodată”, a completat liderul catalan Carles Puigdemont.

”Este o înşelătorie, o farsă şi o fraudă. Este pentru prima oară în istorie când cu 45 de minute înainte de un vot, regulile jocului se schimbă”, a fost replica lui Enric Millo, delegat al guvernului spaniol.

Cu toate acesea, premierul a lăudat modul în care poliţiştii spanioli au ţinut piept mulţimilor.  

”Forţele de ordine ale statului, poliţia naţională şi Garda Civilă şi-au îndeplinit obligaţiile şi mandatul juridic”, a spus premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

Şi liderii europeni au condamnat vehement violenţele generate de forţele de ordine trimise de la Madrid. 

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat pe Twitter că: ”Indiferent de punctul de vedere al independenţei, ar trebui să condamnăm toate scenele la care suntem martori şi să invităm Spania să schimbe cursul înainte ca cineva să fie grav rănit”.

În acest timp Martin Schulz, președintele Partidului Social-Democrat din Germania, fost preşedinte al Parlamentului European, a cerut ambelor părți - guvernul Spaniei şi cel al provinciei Catalonia - să acţioneze pentru reducerea tensiunilor şi să încerce un dialog. 

O părere diferită a avut şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, care i-a susţinut pe spanioli. "Referendumul este o problemă pentru guvernul spaniol şi pentru popor. Vrem să vedem respectarea legii spaniole, respectarea constituţiei spaniole şi respectarea statului de drept, a declarat Boris Johnson pe Twitter.

Referendum Catalonia. 90% dintre alegători au votat pentru independența acestui stat

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole