Antena 3 CNN Externe Referendum Catalonia. 90% dintre alegători au votat pentru independența acestui stat

Referendum Catalonia. 90% dintre alegători au votat pentru independența acestui stat

de M.Z.    |   

Catalanii şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent. Acesta este anunţul făcut de liderul catalan, duminică noapte. 

Potrivit primelor rezultate anunţate de organizatorii referendumului, 2,2 milioane de oameni s-au prezentat la urne, din totalul de 5,3 milioane de catalani cu drept de vot. Potrivit autorităţilor catalane, 90% dintre ei s-au pronunţat pentru independenţa regiunii.

Aproape de miezul nopţii, premierul Cataloniei a proclamat victoria referendumului. Anunţul a fost motiv de bucurie pentru catalanii care au petrecut noaptea pe străzi. 

După o zi de foc în care catalanii s-au luptat la propriu pentru independenţa regiunii, oamenii au sărbătorit victoria referendumului pe străzi. Cu toate acestea, Madridul a spus ferm că demersul separatiştilor a eşuat. 

De partea cealaltă, premierul Spaniei Mariano Rajoy a declarat că referendumul pentru independenţă este ilegal şi că majoritatea catalanilor nu au vrut să voteze.

Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că va transmite rezultatele votului către Parlamentul regional catalan, pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului. 

Zilele trecute liderii secesionişti spuneau că vor anunţa independenţa în maximum 48 de ore, dacă rezultatul este favorabil secesiunii. 
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile