Antena 3 CNN Economic Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate

Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 08:00 04 Mai 2024 Modificat la 10:35 04 Mai 2024

Românii privesc cu entuziasm recalcularea pensiilor, care este în plin proces, și în urma căreia ar putea primi mai mulți bani la pensie. Însă, în tot entuziasmul, există o oarecare doză de îngrijorare, în condițiile în care noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, vine cu o mulțime de schimbări. Schimbări care sunt relativ greu de înțeles de oamenii de rând, care speră totuși la un trai mai bun. 

Cu toate acestea, autoritățile în domeniu insistă asupra faptului că românii nu au de ce să își facă griji, deoarece, chiar dacă nu vor primi bani în plus la pensie, totuși veniturile nu vor scădea, indiferent de cuantumului rezultat în urma recalculării. 

Dispare un tip de pensie

Una dintre schimbările principale din noua lege se referă la tipurile de pensii care se vor acorda de la 1 septembrie. 

Simona Bucura Oprescu a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:

  • Pensia pentru limită de vârstă
  • Pensia de invaliditate
  • Pensia anticipată
  • Pensia de urmaș

Se poate observa că, potrivit noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în acest moment. Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie. Mai exact, pensia anticipată fără penalizări. 

Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

Vârsta de pensionare a femeilor va crește

O altă schimbare care va interveni va fi vârsta de pensionare a femeilor. Aceasta va trebui să crească eșalonat la 65 de ani până în 2035, de la 62 de ani și două luni, cât este în prezent. 

Însă și aici Guvernul vine cu măsuri în ajutorul femeilor. 

”Astăzi vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie va fi de 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani, și până în 2035 aceasta trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.

Dar am venit cu două beneficii importante care să reechilibreze, să balanseze, astfel încât prin noua lege a pensiilor să nu pedepsim femeile, chiar dacă a fost un angajament pe care România l-a luat prin PNRR.

Cele două elemente din noua lege sunt faptul că vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani, pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați, astfel încât să avem o reducere a vârstei de pensionare și să recunoști efortul femeilor.

Iar al doilea element, faptul că în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Vârsta de pensionare pentru femei s-ar putea reduce

Cu toate acestea, autoritățile în domeniu vor să le ajute și mai mult pe femeile care au născut și crescut copii, și în cazul cărora reducerea vârstei standard de pensionare ar putea fi mult mai mare, potrivit unui proiect legislativ înregistrat săptămâna aceasta în Parlament. 

Mai mult decât atât, potrivit proiectului, condiția pe care trebuie să o îndeplinească mamele pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, cea legată de realizarea unui stagiu complet de cotizare, ar urma să se schimbe, astfel încât femeile ce au născut cel puțin un copil să beneficieze de reducere și în cazul în care au realizat doar stagiul minim de cotizare. 

Potrivit noului proiect, se propune majorarea cu șase luni a actualelor intervale de reducere a vârstei standard de pensionare de care beneficiază mamele în funcție de numărul copiilor pe care-i au.

Așadar, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil - cu un an, pentru 2 copii - 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii - 2 ani, pentru 4 copii - 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii - 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi - 3 ani şi 6 luni.

Totodată, în proiect de propune înlocuirea condiției realizării unui stagiu complet de cotizare contributiv, așa cum este în prezent, cu cea a realizării unui stagiu minim de cotizare. 

Cu alte cuvinte, și mamele care nu au realizat stagiul complet de cotizare, însă l-au bifat pe cel minim, vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. 

Potrivit Legii 360/2023, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În cazul femeilor, atingerea celui din urmă se va face prin creșterea stagiului complet de cotizare, până în 2035.

Înlocuirea condiției amintite este propusă, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece “aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”.

Pentru a putea fi pus în aplicare, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole