Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîţu, despre redeschiderea şcolilor: "Este o veste bună, elevii vor fi protejați"

Florin Cîţu, despre redeschiderea şcolilor: "Este o veste bună, elevii vor fi protejați"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 21:45 02 Feb 2021 Modificat la 21:45 02 Feb 2021

La trei luni distanţă de când toţi elevii au fost obligaţi să înveţe doar de acasă, din faţa calculatorului sau a telefonului, din cauza pandemiei de COVID-19, autorităţile au decis ca şcoala să reînceapă de luni, 8 februarie. Elevii se vor întoarce în bănci în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare localitate în parte.

Premierul Florin Cîţu a transmis, marţi seară, pe Facebook că reluarea cursurilor cu prezenţa fizică este o veste bună şi a dat asigurări că acest demers se va realiza cu ajutorul unui plan bine stabilit pentru protejarea elevilor.

”Ne dorim cu toţii să ne întoarcem la o viaţă normală. Veste bună este că majoritatea şcolilor se vor redeschide de luni şi vor fi reluate cursurile cu prezenţă fizică.

Redeschiderea şcolilor se va realiza cu ajutorul unui plan bine stabilit de măsuri elaborate de Ministerul Educaţiei si Ministerul Sănătăţii pentru protejarea copiilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

El a mai precizat că orele se vor desfăsura în condiţii de siguranţă sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, pentru că tot mai mulţi angajaţi din învăţământ s-au programat pentru a face vaccinul impotriva coronavirus.

”Un alt aspect încurajator este faptul că mulţi angajaţi din învăţământ şi-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare: 193.573, din care 117.245 sunt deja programaţi pentru vaccinare, şi 27.033 s-au vaccinat deja”, a mai spus premierul în postarea de pe Facebook.

Klaus Iohannis, anunţul despre redeschiderea şcolilor. Cele trei scenarii după care copiii se întorc în bănci

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi, 2 februarie, o întâlnire de evaluare a situaţiei pandemice cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, dar şi cu numeroşi specialişti în sănătate, printre care şi şeful DSU, Raed Arafat. În urma şedinţei, a fost luată decizia redeschiderii, pe 8 februarie, a şcolilor pentru elevii claselor I-IV, a celor de clasa a VIII-a şi a XII-a, precum şi pentru copiii de grădiniţă.

Cele trei scenarii după care copiii vor merge la şcoală

"Începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg la şcoală fizic. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate. Să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte. Pentru că ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure pentru toată lumea.

În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID, în aşa numitul scenariu verde toţi copiii merg fizic la şcoală.

În localităţile cu mai multe cazuri, scenariul galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii de clasa a-VIII-a, pentru că ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a.

În localităţile în scenariul roşu, merg fizic doar copiii la grădinţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala on-line", a spus Klaus Iohannis în declaraţia de presă.

Ministrul Educaţiei, despre reînceperea şcolilor: 17 judeţe sunt în scenariul verde, 24 în galben. Care este judeţul "roşu"

Sorin Cîmpeanu a explicat şi raţionamentul pentru care în scenariul galben, vor merge la şcoală doar elevii din clasele I-IV, a VIII-a şi a XII-a. "Din cauza aglomerării, sunt şi criterii specifice eduaţiei. Cei mici - avem deja generaţii, 168.000 de elevi care au învăţat mai puţin prima jumătate a alfabetului. Nu cred că-şi doreşte cineva să înveţe toţi on-line şi să scrie şi cea de-a doua parte alfabetului. Au prioritate pentru că acolo se derulează cel mai greu procesul de învăţământ. Epidemilogii spun că cei mici transmit cel mai greu acest virus.

Au prioritate şi cei din clasele terminale pentru că vor susţine examenele naţionale. În măsura în care situaţia o va permite, ne dorim să fie deschise şcolile în integralitatea lor. Un alt motiv a fost acela al nevoii de derulare a acţiunilor de recuperare, acele celebre ore remediale, care necesită prezenţa fizică", a explicat Sorin Cîmpeanu. 

Cât despre universităţi, decizia reluării cursurilor cu prezenţă fizică revine fiecări instituţii în parte, a mai spus ministrul Educaţiei.

 

 

 

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole