Antena 3 CNN Coronavirus Noi recomandări OMS în privința măștilor de protecție. Aici putem purta o mască non-medicală

Noi recomandări OMS în privința măștilor de protecție. Aici putem purta o mască non-medicală

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 14:40 02 Dec 2020 Modificat la 14:40 02 Dec 2020

 

Persoanele care locuiesc în zone în care COVID-19 se răspândește ar trebui să poarte întotdeauna măști în magazine, locuri de muncă și în școlile care nu au aerisire adecvată, a declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Dacă nu pot menține distanța fizică de cel puțin un metru, persoanele din locații interioare - inclusiv copii cu vârsta peste 12 ani - ar trebui, de asemenea, să poarte măștile, chiar dacă spațiile sunt bine ventilate.

Mască în aer liber dacă nu se poate menține distanța fizică

Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat că recomandările se numără printre cele mai mari modificări.

„În interior, cu excepția cazului în care ventilația a fost evaluată ca fiind adecvată, OMS recomandă publicului larg să poarte o mască non-medicală, indiferent dacă se poate menține o distanță fizică de cel puțin 1 metru", a spus aceasta.

De asemenea, OMS recomandă purtarea „universală” a măștilor în unitățile de îngrijire medicală, inclusiv în cantină sau în zonele în care angajații din sănătate servesc cafeaua.

Cum îți dai seama dacă o mască e bună sau e fake - Detaliul care face diferența

Consumatorilor spune că e dificil pentru clientul obișnuit să-și dea seama care măști sunt neconforme și că acest lucru intră în responsabilitatea agenților economici care le vând. Într-o singură lună de controale, ANPC a oprit de la vânzare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măști. 

Pentru a verifica dacă măștile FFP1, FFP2 și FFP3 sunt de bună calitate pe ambalajul măștii trebuie să fie întotdeauna scris:

a. numele mărcii, producătorului sau furnizorului

b. numărul de referință al produsului

c. o secvență formată din literele CE sau NF, EN 149: 2009 sau EN 149: 2001 + A1: 2009, clasa de mască (FFP1, 2 sau 3) separată printr-un spațiu de literele R sau NR

d. anul sfârșitului perioadei de depozitare

e. expresia „A se vedea prospectul producătorului”.

f. condițiile de depozitare recomandate de producător (cel puțin temperatura și umiditatea) sau o pictogramă echivalentă.

De asemenea, ambalajul trebuie să conțină un prospect informativ care să documenteze condițiile de utilizare, întreținere și depozitare.

Din cele trei straturi, stratul de mijloc - alb și opac v- al măștii este „filtrul”. Pentru a testa proprietățile sale de electret (adică de material care își păstrează polarizarea electrică după ce a fost supus unui câmp electric puternic), apropiați-l de particule de praf sau de bucăți de hârtie foarte mici. Dacă electricitatea statică le atrage, masca este de bună calitate. Dacă nu, este un fake, spun experții din grupul Adios Corona.

Cum testăm dacă masca e bună sau falsă

Stratul de mijloc ar trebui să fie realizat dintr-un material plastic, cum ar fi polietilena sau polipropilena, în timp ce o mască contrafăcută va folosi adesea materiale mai ieftine amestecate cu hârtie. 

Ca să testați dacă o mască este falsă sau conformă, încercați să ardeți stratul de mijloc cu flacăra de la o brichetă. Dacă arde cu flacără, masca este FALSĂ! Dacă se topește și se curbează, masca este de bună calitate (adică din polipropilenă). În niciun caz acest strat nu trebuie să ardă mai mult de 5 secunde după îndepărtarea flăcării. Mai mult, falsurile pot produce și scântei. 

Un al doilea mod de a testa o mască este acela de a vedea dacă permite trecerea aerului expirat. Puneți masca pe gură și nas, apoi aprindeți o brichetă pe care o țineți la circa 10-15 cm de mască. Încercați să suflați spre flacără, prin mască. Dacă flacăra se mișcă, atunci masca este falsă. Măștile cu strat de propilenă nu permit trecerea aerului expirat. 

Etichete: mască OMS
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole