Antena 3 CNN Life Sănătate Recomandările medicilor români pentru prevenirea infectării cu malarie: ”Parazitul e rezistent”

Recomandările medicilor români pentru prevenirea infectării cu malarie: ”Parazitul e rezistent”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:00 07 Feb 2024 Modificat la 13:00 07 Feb 2024

În ultima perioadă, în țara noastră s-au înregistrat 11 cazuri de malarie. Românii se întorc deja bolnavi din vacanțele din țările exotice.

Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar și se manifestă prin febra aparută la șapte zile de la prima posibilă expunere. Există însă și forme mai severe: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale.

Adriana Hristea, medic la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a făcut câteva precizări despre ce ar trebui să facem înainte de a merge într-o vacanță exotică, dar și despre tratamentul care se recomandă a fi urmat pentru a preveni malaria.

Citește și: Ministrul Sănătății, avertisment pentru românii care merg în zone tropicale, după cazurile de malarie: "Simptomele pot fi asemănătoare cu infecția virală" 

”E bine de știut ca oamenii care plănuiesc excursii, vacanțe în destinații exotice, în zone tropicale, e bine ca înainte de plecare să consulte și să vorbească cu un medic care are competența în medicină de călătorie în așa fel încât să fie sfătuit în legătură cu vaccinările, cu alte tratamente sau alte sfaturi legate de riscurile acestor categorii.

Al doilea lucru, când cineva se întoarce dintr-o astfel de destinație și face febră, de asemenea, trebuie să se consulte furnizând informația că a fost plecat într-o astfel de călătorie, pentru că toți medicii care văd un pacient cu febră ar trebui să-l întrebe dacă a fost plecat și unde și cât a stat.

În legătură cu medicamentele care sunt recomandate de utilizat înainte de a merge într-o astfel de călătorie, o să mă refer la medicamentele utilizate pentru profilaxia malarie, pentru că malaria care este dată de un parazit, nu de un virus, beneficiază de profilaxie, nu de vaccinare. 

Deci se face ce se cheamă chimiorprofilaxie- se administrează niște medicamente care să împiedice omul să moară de malarie. Medicamentele acestea, în număr de patru, una prorochina e ineficientă pentru că în majoritatea zonelor de pe glob parazitul e rezistent la prorochină, ea e disponibilă în România, dar e inutilă.

Doxiciclina e disponibilă, dar necesită o administrare destul de lungă.

Și mai sunt două medicamente care sunt cel mai folosite în toată lumea și care în România sunt înregistrate, dar nu sunt disponibile în farmacii, în așa fel încît cel care va căpăta rețeta va trebui să și le procure cum știe.

Deci aceste medicamente sunt pentru cei care vor să meargă într-o călătorie.

Cei care se întorc cu această infecție sunt tratați și medicamentele pentru tratamentul malariei sunt disponibile și există în centrele unde se tratează respectivii pacienți”, a declarat Adriana Hristea, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole