Antena 3 CNN Actualitate Recomandări esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a nu ne infecta cu COVID-19

Recomandări esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a nu ne infecta cu COVID-19

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 00:13 23 Noi 2020 Modificat la 00:13 23 Noi 2020

Conf.dr. Maria Niţescu, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriției de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ''Prof dr Matei Balş'', a transmis în exclusivitate pentru Antena 3, o serie de sfaturi preţioase de care trebuie să ţinem cont pentru a nu ne infecta cu COVID-19.

Principalele măsuri de care trebuie să ţinem cont:

-Purtarea corectă a măştii (să acopere nasul şi gura şi să fie amprentată pe nas, să fie schimbată dacă s-a umezit)

-Igiena personală - cu atenţie specială pe igiena mâinilor în cazul atingerii suprafeţelor frecvent atinse, imediat ce am ajuns acasă sau la locul de muncă, imediat înainte de a mânca sau de a atinge faţa, nasul, ochii.
 
-Igiena suprafeţelor atinse frecvent acasă/la locul de muncă (clanţe, întrerupătoare, telefon, telecomandă, birou, tastatură, mouse, telefon mobil etc).

-Igiena locuinţei: igiena suprafeţelor frecvent atinse, ventilaţie naturală, întreţinerea sistemelor de ventilaţie mecanică (aer condiţionat, ventilaţie centralizată în imobile colective)

-Se va evita pe cât posibil utilizarea mijloacelor de transport în comun la orele de vârf, dacă deplasarea nu este imperioasă

-Cumpăraturile ar fi bine să fie limitate la bunurile de strictă necesitate, aşa încât să evităm cât putem locurile aglomerate

-Foarte multe persoane s-au infectat la sălile de sport, în vacanţe, la mare/munte, la petreceri/evenimente private cu multe persoane. Este necesar să înțelegem că doar reducând la minimum petrecerea timpului liber fără mască, în spații închise aglomerate, sau în spații deschise aglomerate și la distanțe foarte mici de alții, pute evita expunerea la acest virurs.

-Deşi nu există dovezi care să susţină transmiterea bolii prin intermediul alimentelor, se va acorda o atenţie sporită manipulării şi procesării alimentelor. Vom avea grijă să avem o alimentaţie echilibrată bogată în macro/micronutrienți esențiali (vit C, vit D, Zn, Se, Omega-3) și fibre alimentare.

-Elemente esenţiale ce trebuie aplicate indiferent de locul de muncă: triajul epidemiologic la începutul activităţii, distanţarea fizică acolo unde este posibilă, purtarea permanentă a măştii în spaţiile închise, igiena suprafeţelor şi igiena mâinilor, servirea mesei în condiţii de siguranţă, asigurarea ventilaţiei naturale pe cât posibil, întreţinerea echipamentelor şi instalaţiilor de ventilaţie centralizată sau a aparatelor de aer condiţionat.

-Contactul interuman trebuie privit diferit în funcţie de situaţia/locul în care ne aflăm (acasă, la locul de muncă, în timpul liber).

-Orice persoană care ajunge acasă trebuie să elimine corect masca, să respecte regulile de igienă, să decontamineze suprafeţele atinse la intrarea în locuinţă, abia apoi să intre în contact cu membrii familiei.

-Ar fi bine ca persoanele active să limiteze contactul strâns cu persoanele în vârstă

-Nu este permis ca persoanele simptomatice să mai intre în contact strâns cu familia, prietenii sau colegii de serviciu până când nu au confirmarea că nu constituie o sursă de îmbolnăvire.

-Adresabilitatea la medicul de familie trebuie făcută telefonic, online, cât mai repede din momentul în care te afli în una din situaţiile de mai sus (confirmat, suspect, contact direct).

-Automedicaţia  - este un obicei dăunător, frecvent întâlnit în rândul românilor. În cazul infecţiei COVID-19, cu excepţia suplimentelor alimentare sau a vitaminelor, orice medicament trebuie luat numai cu recomandare medicală şi/sau sub supraveghere medicală, după o evaluare prealabilă. Administrarea antimicrobienelor, antinflamatoarelor cortizonice, antitrombocitelor nu trebuie făcută fără evaluare şi fără recomandare medicală.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole