Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN La ce recolte de cereale se așteaptă fermierii români în 2023. ”Prețurile au scăzut atât de mult încât este aproape ireal”

La ce recolte de cereale se așteaptă fermierii români în 2023. ”Prețurile au scăzut atât de mult încât este aproape ireal”

Mai este o lună până la recoltarea grâului, iar fermierii români așteaptă o producție ridicată, producție pe care nu o vor vinde imediat după recoltare, spun agricultorii, pentru că prețul pieței va fi unul foarte scăzut, asta și din cauza fluxului de cereale din Ucraina.

de Andreea Ştefan    |   

Ploile din ultima perioadă au favorizat dezvoltarea culturilor de pe câmp. Producția de grâu pare a fi una foarte bogată, însă fermierii susțin că prețul grâului va avea un parcurs descendent, iar kilogramul va ajunge să coste sub un leu imediat după recoltare, așa că nu vor vinde cerealele după ce le vor recolta, ci vor depozita marfa și vor aștepta un preț mai bun.

”Fiecare fermier a încercat să depoziteze, să obțină și un profit, deoarece cheltuielile au fost enorme și, bineînțeles, au sperat că vor vinde la un preț mai bun.

O să încerc să depozitez o parte din cereale, pentru că vin facturile și va trebui să vindem o parte din recoltă. Sfătuiesc fermierii, dacă au posibilitatea să depoziteze, să nu vândă la prețurile care vor fi în recoltare.

Dacă prețul va fi în jur de cum se preconizează, de 0,70 RON pe kilogramul de grâu, sfatul meu e să nu-l vândă”, spune Leonard Cicic, agricultor.

Citește și: Cerealele româneşti, vândute de fermieri direct la procesatorul final: "Sunt mult mai calitative faţă de cerealele provenite din Ucraina"

Fermierii români dau vina pe fluxul de cereale ce vine din Ucraina. Din cauza beneficiilor pe care le are marfa provenită din țara vecină, prețul pieței a coborât foarte mult, iar asta nu îi ajută deloc să își recapete pagubele de anul trecut.

”Importul de cereale din Ucraina și tranzitul de cereale din Ucraina a afectat fundamental fermierii anul acesta. E afectat atât de mult, încât acum sunt sub limita de suportabilitate, în sensul că ei nu își vor recupera cheltuielile anului înființării culturilor.

Cu toate că precipitațiile sunt bune, o să avem producții mari. Prețurile au scăzut față de perioada de anul trecut, pe timpul acesta au scăzut la 40%”, spune alt agricultor.

”Prețurile au scăzut atât de mult încât este aproape ireal, nu s-a mai întâmplat niciodată și fermierii sunt foarte bulversați și o să fie foarte complicat. Nu cred că există soluții pe termen scurt, mai ales că ultimele compensații despre care Ministerul Agriculturii s-au bătut cu pumnii în piept ajung în jur de 5 euro pe tonă, deci este practic o bătaie de joc dacă nu vor fi ajutați de stat”, a mai spus un agricultor.

Etichete: cereale
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile