Antena 3 CNN Coronavirus O reclamă în favoarea vaccinării anti-COVID scandalizează populația și medicii, care au cerut retragerea ei, în Australia

O reclamă în favoarea vaccinării anti-COVID scandalizează populația și medicii, care au cerut retragerea ei, în Australia

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 14:25 12 Iul 2021 Modificat la 14:26 12 Iul 2021

Spotul începe cu avertismentul că imaginile care urmează reprezintă simptomele unui pacient cu o formă gravă a infecției cu COVID.

Într-adevăr, imaginile prezintă o femeie tânără, pe un pat de spital, intubată, care se chinuie să respire. La un moment dat, pacienta pune mâna pe tubul prin care i se furnizează aer, ca și cum acest gest i-ar ușura suferința.

Mesajul de la final este: "COVID-19 poate afecta pe oricine. Rămâneți acasă. Testați-vă. Programați-vă la vaccinare".

Reclama a stârnit imediat critici care argumentează că sunt vizați pe nedrept tinerii, întrucât persoanele sub 40 de ani ar putea avea acces la vaccinul recomandat abia la finele anului.

Australia se confruntă în prezent cu o criză de vaccin Pfizer iar tinerilor li se recomandă, mai degrabă, să aștepte pentru o doză din acest produs în loc să se imunizeze cu AstraZeneca.

Reclama, parte a unei campanii demarate duminică, este difuzată în prezent doar în Sydney.

Metropola se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare cu varianta Delta și a intrat în cea de-a treia săptămână de carantină.

Autoritățile au raportat, luni, 112 noi cazuri, ceea ce duce numărul total la peste 700, de luna trecută, de când a fost detectat primul caz provocat de această variantă.

Jurnalist: Este insultător să difuzezi așa ceva

Pe rețelele sociale, spotul de campanie este aprig combătut.

"Este complet insultător să difuzezi un astfel de spot când australienii din grupa de vârstă prezentată încă așteaptă să se poată vaccina", a scris jurnalistul Hugh Rimiton.

"De ce sunt vizați tinerii? N-ar trebui adresată ezitarea de a se vaccina a celor de peste 55 de ani?", comentează un alt utilizator.

Inclusiv profesioniști din zona medicală au cerut retragerea spotului, pe care l-au catalogat drept "insensibil".

Însă guvernul australian a sărit în apărarea acestei reclame pro-vaccinare iar responsabilul național australian în domeniul sănătății, Paul Kelly, a declarat că spotul a fost în mod intenționat conceput să aibă impact emoțional, pentru a sublinia nevoia de a rămâne acasă, de a face teste și de a programa ședința de vaccinare.

Imunizarea în Australia, întârziată și afectată de lipsa vaccinurilor

"Facem asta doar din cauza situației din Sydney", a precizat el.

Duminică, la Sydney a fost raportat primul deces din acest an al unei persoane care s-a infectat pe plan local.

Situația din cel mai mare oraș australian a declanșat un amplu val de critici la adresa campaniei de vaccinare derulată de guvernul federal.

Campania a început în februarie, dar a fost întârziată de lipsa de vaccin Pfizer, de atitudinea relaxată a populației față de coronavirus și de mesajele publice contradictorii ale responsabililor sanitari cu privire la riscurile vaccinării cu AstraZeneca.

Puțin peste 10% din populația australiană este complet vaccinată.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole