Antena 3 CNN Conținut plătit Reciclarea echipamentelor electronice vechi: progres tehnologic vs. protejarea mediului

Reciclarea echipamentelor electronice vechi: progres tehnologic vs. protejarea mediului

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:28 31 Iul 2023 Modificat la 10:28 31 Iul 2023

Nu e ușor să ții pasul cu progresul tehnologic de neoprit, mai ales când vine vorba de echipamentele electrice. Ideea de a achiziționa un aparat la fiecare nouă generație disponibilă pe piață e mai degrabă utopică.

O variantă de mijloc ar fi să cumperi anumite electronice și electrocasnice la doi sau chiar trei ani și să le vinzi sau donezi pe cele vechi. Iar dacă nu mai funcționează, le poți preda spre reciclare.

De ce să reciclezi vechile echipamente electronice?

Există mai multe motive pentru care și tu ar trebui să iei parte la procesul de reciclare electronice:

  • Eliberarea spațiului din casă- Electrocasnicele vechi pe care nu le mai folosești îți ocupă inutil spațiu din locuință. Căștile din sertar, vechiul laptop din liceu sau toaster-ul stricat pot fi predate simplu și eficient în punctele de colectare pe care le găsești în mall-uri, benzinării sau supermarket-uri. Odată ajunse la un centru de colectare, vechile tale aparate vor fi reciclate.
  • Eliminarea riscurilor pentru sănătate- Toate substanțele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ și afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătății oamenilor și a animalelor. Anumite dispozitive au în componența lor substanțe periculoase cu riscuri majore pentru sănătate. De exemplu, frigiderele vechi conțin ficlorofluorocarboni(CFC) și hidroflorocarbon (HCFC), substanțe care deteriorează stratul de ozon, problemă asociată cu afecțiuni serioase provocate oamenilor, inclusiv scăderea imunității.
  • Instalarea de noi obiceiuri bune – Odată ce începi să predai spre reciclare aparatele electrice vechi îți va fi mai ușor să colectezi selectiv și alte tipuri de deșeuri și să fii mai responsabil de ceea ce consumi. În plus, poate acțiunile tale îi vor convinge și pe alții să recicleze, iar colegii, prietenii sau copiii tăi îți vor urma exemplul.

Cum poți sprijini reciclarea electrocasnicelor vechi?

Ai la îndemână mai multe modalități prin care poți lua parte la activitățile de reciclare electrocasnice mici sau chiar voluminoase, contribuind astfel la un mediu mai curat pentru tine și cei dragi.

Reciclarea electrocasnicelor vechi presupune să urmezi câțiva pași simpli:

  • Găsește un centru specializat– O simplă căutare pe internet îți va arăta operatorii care se ocupă de colectarea electronicelor de care nu mai ai nevoie.
  • Contactează autoritățile locale- Există programe naționale ce încurajează acțiunile de reciclare televizoare, frigidere sau alte electronice și electrocasnice vechi. Verifică dacă autoritățile locale derulează asemenea campanii și în localitatea ta.
  • Donează dispozitivele vechi- O altă modalitate prin care poți contribui la un mediu mai curat este să donezi echipamentele de care nu mai ai nevoie. Astfel, noii proprietari nu vor fi nevoiți să achiziționeze un alt aparat asemănător.

Implicarea și impactul pozitiv asupra mediului înconjurător se măsoară în fiecare dispozitiv pe care îl trimiți către centrele specializate.

Fii parte din schimbare, un viitor curat începe cu tine

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole