Antena 3 CNN Life Știinţă Rechinii continuă să aibă "nașteri virgine" după ani de zile fără masculi, într-un acvariu din Italia. Cum se explică fenomenul

Rechinii continuă să aibă "nașteri virgine" după ani de zile fără masculi, într-un acvariu din Italia. Cum se explică fenomenul

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 20:50 06 Aug 2024 Modificat la 20:50 06 Aug 2024

Rechinii femele dintr-un acvariu din Italia continuă să se reproducă singuri, fără implicarea masculilor, ceea ce indică faptul că ar putea fi un mecanism vital de supraviețuire, conform unui nou studiu citat de Live Science.

În studiul publicat la 26 iulie în jurnalul Scientific Reports, oamenii de știință au documentat reproducerea asexuată repetată la doi rechini comuni (Mustelus mustelus), care sunt clasificați ca specie pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Rechinii se găsesc de obicei în Marea Mediterană și în alte ape calde, dar sunt amenințați de pescuitul ilegal.

Cei doi rechini femele se află în captivitate la acvariul Cala Gonone din Italia și au petrecut ultimii 14 ani departe de masculi. Din 2020, ambele femele s-au reprodus asexuat, ceea ce indică partenogeneză facultativă.

Partenogeneza înseamnă "naștere virgină" în limba greacă și descrie momentul în care un ou se transformă într-un urmaș fără fertilizare. Deși rar întâlnit la vertebrate, acest fenomen a fost observat la reptile precum crocodilii și șerpii de apă, amfibieni și unii pești.

Totuși, acesta este primul caz documentat de partenogeneză facultativă - capacitatea de a se reproduce atât sexual, cât și asexual - la această specie de rechin. Cercetătorii au constatat că cele două femele se pot reproduce partenogenetic aproximativ o dată pe an. Acest lucru exclude posibilitatea reproducerii sexuale din cauza spermei stocate, potrivit cercetătorilor.

Patru pui de rechin s-au născut prin partenogeneză la acvariul din Italia

"În mod remarcabil, această descoperire arată că partenogeneza poate avea loc anual la acești rechini, alternând între două femele, și exclude definitiv stocarea spermei pe termen lung ca o cauză", au scris autorii în studiu.

În total, perechea a produs patru urmași. Primul pui s-a născut în 2016, dar a murit, iar rămășițele nu au fost studiate. De atunci s-au mai născut trei pui - unul în 2020, altul în 2021 și al treilea în 2023. Doar unul (născut în 2021) este încă în viață. Toți prezentau urme de mușcături pe corp, care a fost probabil cauza morții pentru puii născuți în 2020 și 2023, potrivit cercetătorilor.

Pentru a confirma originea genetică a urmașilor, cercetătorii au prelevat mostre de ADN de la fiecare dintre cei trei pui și le-au comparat cu rechinii adulți. Rezultatele lor au arătat că, în setul de markeri testați, puii aveau gene identice cu cele ale mamelor lor.

Această descoperire subliniază importanța partenogenezei ca mecanism de supraviețuire în populațiile sălbatice cu un număr de masculi în declin, au declarat cercetătorii.

"Aceste descoperiri ne îmbunătățesc foarte mult înțelegerea strategiilor de reproducere la rechini și ar putea informa eforturile de conservare a speciilor pe cale de dispariție", au declarat autorii în studiu.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole