După ce a estimat la începutul acestei luni o recesiune ușoară în SUA, banca și-a avertizat, marți, clienții că va urma o recesiune majoră, relatează CNN.
Potrivit sursei citate, fenomenul va surveni în contextul eforturilor făcute de Federal Reserve (Fed) de a tempera inflația.
Potrivit Deutsche Bank, după ce inflația în SUA va atinge un vârf, va dura multă vreme până ce Fed va reuși să readucă acest indicator în ținta de 2%.
Rata anuală a inflației a accelerat în martie la 8,5%, cel mai ridicat nivel din 1981. În februarie, valoarea acestui indicator a fost 7,9%.
Banca germană estimează că Fed va crește ratele dobânzilor atât de agresiv încât va afecta economia americană.
"Considerăm că este foarte probabil ca Fed să apese și mai ferm pe frână și că va fi necesară o recesiune profundă pentru a reduce inflația", au scris economiștii Deutsche Bank în raportul cu titlul deloc optimist "De ce viitoarea recesiune va fi mai rea decât așteptările".
Prețurile de consum au crescut luna trecută în SUA în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.
În paralel, Moody's Analytics estimează că rata șomajului va scădea în curând la cel mai mic nivel de la începutul anilor '50 din secolul trecut
Indicele Deutsche Bank arată că Fed este "în urma obiectivelor" chiar mai mult decât în anii '80
Pentru a-și argumenta prognoza, Deutsche Bank a creat un indice care urmărește "distanța" dintre inflație și șomaj în ultimii 60 de ani și obiectivele declarate de Fed.
Potrivit băncii, Fed este "mult mai în spatele curbei" decât a fost de la începutul anilor '80, o perioadă în care o inflație extrem de ridicată a forțat banca centrală a SUA să majoreze ratele dobânzilor la maxime record, cu un efect puternic de frână în economie.
Istoria arată că Fed nu a reușit niciodată să corecteze depășiri chiar mai mici ale inflației și ocupării forței de muncă fără a împinge economia într-o recesiune semnificativă, arată Deutsche Bank.
Ținând cont de evoluția pieței muncii din SUA, instituția germană apreciază că "va fi nevoie de ceva mai puternic decât o recesiune ușoară" pentru a obține corecția inflației dorită de Fed.
Deutsche Bank mai estimează că economia americană va reveni pe creștere până la jumătatea anului 2024, pe măsură ce Fed își va inversa acțiunile menite să reducă inflația.