Antena 3 CNN International News Recep Tayyip Erdogan, liderul NATO aflat în relație specială cu Vladimir Putin, trântește, din nou, ușa Alianței în fața Suediei

Recep Tayyip Erdogan, liderul NATO aflat în relație specială cu Vladimir Putin, trântește, din nou, ușa Alianței în fața Suediei

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 20:19 19 Mai 2023 Modificat la 20:23 19 Mai 2023

Într-un interviu exclusiv cu realizatoarea Becky Anderson, Erdogan, care încearcă să-și păstreze mandatul de președinte în turul doi al alegerilor din Turcia, a reluat afirmația potrivit căreia autoritățile de la Stockholm au permis organizațiilor teroriste să se adăpostească în țară.

"Atâta timp cât Suedia continuă să permită ca ramificațiile grupărilor teroriste din Turcia să umble libere pe străzile din Stockholm, nu pot privi cu ochi buni candidatura acestei țări", a spus el.

Actualul lider de la Ankara a acuzat de mult timp statul suedez că adăpostește militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, formațiune desemnată drept teroristă în Turcia, Statele Unite și Europa.

Citește și: Candidatul ieșit pe locul 3 face jocurile la alegerile prezidențiale din Turcia

El a cerut extrădarea suspecților în Turcia, dar autoritățile suedeze au precizat că acest lucru nu se va întâmpla.

Finlanda, obstrucționată inițial de Turcia la fel ca și Suedia, s-a alăturat oficial alianței militare luna trecută.

O nouă extindere este condiționată de aprobarea tuturor membrilor, implicit a Turciei.

Analiști: "Erdogan blochează Suedia pentru a-i da satisfacție lui Putin"

Unii oficiali occidentali și observatori ai situației din Orientul Mijlociu spun că acuzațiile referitoare la terorism îi oferă lui Erdogan un pretext pentru a bloca extinderea NATO cu Suedia și a-i da, astfel, satisfacție președintelui rus Vladimir Putin.

Asta, în condițiile în care Rusia a oferit un "colac economic de salvare" Turciei, după ce alte națiuni au impus sancțiuni Ankarei.

În plus, Moscova continuă să rămână un partener atractiv pentru Ankara în eforturile de reconstrucție a țării după seria devastatoare de cutremure din luna februarie a acestui an, arată Gonul Tol, un cercetător implicat în programul pentru Turcia al Institutului pentru Orientul Mijlociu, un grup de reflecție cu sediul la Washington.

CNN amintește că primirea Finlandei în NATO a fost o lovitură pentru Putin, care a căutat mult timp să submineze alianța defensivă.

De altfel, chiar înainte de a invada Ucraina, liderul de la Kremlin a cerut NATO să nu se mai extindă spre Rusia.

Însă războiul din Ucraina exact la asta a dus: Finlanda și Suedia, țări nealiniate, au renunțat la neutralitate și au decis să caute protecție în cadrul blocului militar.

Dacă Suedia va reuși în cele din urmă să se alăture NATO, acest fapt va schimba în mod considerabil peisajul de securitate din nord-estul Europei și va extinde semnificativ frontiera NATO - Rusia, deja dublată, practic, după aderarea Finlandei, estimează CNN.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole