Antena 3 CNN Externe Recep Tayyip Erdogan, lovitură pentru Vladimir Putin, după ce liderul rus a anunțat că trimite trupe de "menținere a păcii" în Donbas

Recep Tayyip Erdogan, lovitură pentru Vladimir Putin, după ce liderul rus a anunțat că trimite trupe de "menținere a păcii" în Donbas

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 12:29 22 Feb 2022 Modificat la 12:54 22 Feb 2022

Liderul de la Ankara se alătură, astfel, democrațiilor occidentale și mai multor membri ai Consiliului de Securitate al ONU, care au condamnat, la rândul lor, în termeni fermi decizia anunțată luni de liderul de la Kremlin.

"Considerăm că această decizie este inacceptabilă. Invităm părțile în cauză să se comporte în virtutea bunului simț și să se supună dreptului internațional", a spus liderul turc, aflat în prezent în Senegal.

Încălcarea dreptului internațional a fost subliniată de SUA și de partenerii lor, după ce Putin a semnat "tratatele" cu liderii așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk.

"Condamnăm în cei mai puternici termeni această decizie și suntem alături de Ucraina, așa cum i-am spus, astă seară, ministrului ucrainean de externe", a scris secretarul american de stat Antony Blinken într-o postare pe Twitter.

Președintele turc a încercat să-i aducă la aceeași masă pe Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Erodgan, care menține relații de prietenie atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a făcut demersuri pentru un summit trilateral în Turcia cu liderii celor două state, în vederea diminuării tensiunilor.

El a vizitat în cursul lunii curente Kievul pentru discuții cu Volodimir Zelenski, despre care a spus că s-a arătat favorabil inițiativei turce.

"Dacă domnul Putin apreciază pozitiv (demersul turc, n.r.), atunci, cu voia lui Dumnezeu, ne putem reuni la Ankara sau la Istanbul", spunea Erdogan, săptămâna trecută.

Erdogan a condamnat anexarea Crimeei în 2014

În pofida unor neînțelegeri de natură politică, Ankara a beneficiat de întărirea legăturilor comerciale cu Moscova. Autoritățile turce au cumpărat sisteme rusești de rachete S-400, sfidând opoziția SUA și provocând tensiuni în NATO.

Pe de altă parte, Turcia, membru NATO din 1952, a stârnit mânia Rusiei după ce a vândut Ucrainei drone militare, în contextul în care Kievul este angrenat într-un conflict de 8 ani cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

AFP notează că, în 2014, Turcia s-a opus vehement anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, motivele guvernului de la Ankara fiind legate de prezența în teritoriul anexat a minorității turco-tătare.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole