Antena 3 CNN Externe Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a dat afară pe șeful Statisticii, după ce acesta a dezvăluit inflația uriașă din Turcia

Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a dat afară pe șeful Statisticii, după ce acesta a dezvăluit inflația uriașă din Turcia

Recep Tayyip Erdogan l-a concediat pe Sait Erdal Dincer, șeful agenției statistice din Turcia, relatează presa internațională, care semnalează un decret publicat sâmbătă în acest sens și semnat de președintele de la Ankara.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Dincer este ultimul dintr-o serie de responsabili din domeniul economic înlăturați de Erdogan, care a dat afară trei guvernatori ai Băncii Centrale a Turciei începând din 2019.

El a arătat că rata anuală a inflației în 2021 a atins 36,1%, cel mai mare nivel din ultimii 19 ani.

Potrivit AFP, președintele turc (foto) a spus, în comentarii private, că organismul statistic a publicat date "exagerate", raportat la situația economică din Turcia.

Oficialul recent demis și-a anticipat soarta, într-un interviu cu publicația Dunya, publicat luna aceasta.

"Acum stau în acest birou, dar mâine va fi altcineva. Nu contează cine este președintele (agenției). Vă puteți imagina sute de colegi de-ai mei că suportă sau rămân tăcuți în legătură cu publicare unei inflații foarte diferite de cea pe care au calculat-o? Am o răspundere față de 84 de milioane de oameni", a spus el.

Succesorul lui Dincer este Erhan Cetinkaya, fost vicepreședinte al organismului de reglementare bancară din Turcia. Erdogan nu a dat explicații în legătură cu această numire.

Erdogan anunță represalii la adresa presei care răspândește "amenințări"

Se estimează că noile decizii vor crește îngrijorarea populației și investitorilor față de datele statistice oficiale, în plus față de alte îngrijorări majore legate politica economică a Turciei.

Următoarele date referitoare la inflația în Turcia urmează să fie publicate în data de 3 februarie.

Tot sâmbătă, președintele turc a numit un nou ministru al Justiției.

Fostul vicepremier Bekir Bozdag l-a înlocuit pe Abdulhamit Gul, un veteran al partidului de guvernământ, AKP. 

Gul a precizat, pe Twitter, că "a demisionat", fără a preciza motivul.

AFP mai notează că într-un alt decret, publicat, de asemenea, sâmbătă, președintele cere autorităților să prevină răspândirea "amenințărilor" care decurg din activitățile media și care "sunt incompatibile cu valorile naționale și morale", măsură catalogată drept cenzură de către observatori.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile