Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Cum ne ferim de reacţii alergice periculoase în sezonul ambroziei. Recomandările specialiștilor

Cum ne ferim de reacţii alergice periculoase în sezonul ambroziei. Recomandările specialiștilor

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 21:28 01 Iul 2022 Modificat la 21:29 01 Iul 2022

Botaniștii spun că motivele din spatele unei cantități mari de polen pe plante și în copacii coniferi sunt seceta și căldura puternică. Acestea provoacă un stres plantelor și atunci se declanșează un mecanism de apărare.

Recunoașteți declanșarea unei alergii pe baza unor simptome specifice. De exemplu, nasul înfundat deși nu sunteți răcit sau strănut continuu.

Alergiile de sezon, agravate de secetă, căldura puternică şi COVID-19

Specialiștii recomandă celor care au alergii la polen să doarmă cu ferestrele și ușile închise și să folosească în case dispozitive de aer condiționat cu filtre HEPA sau purificatoare de aer. În plus, ar trebui să evite expunerea în după-amiezile uscate cu soare puternic, în spațiile cu vegetație abundentă. 

Nu în ultimul rând, ideal ar fi purtarea unei măști de protecție în deplasările în afara locuinței. 

Doctor Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică, a vorbit la Antena 3 despre alergiile de sezon şi cum ne putem feri de ele.

"În următoarea lună vom intra în sezonul de polen de buruieni. Existând această legătură între ratele de infecție și concentrația de polen, care este cu mult mai crescută în condițiile de secetă și de temperaturi ambientale crescute, este indicat ca persoanele cu risc ridicat să respecte regulile de prevenție și să poarte măști, chiar cu filtre speciale atunci când sunt raportate concentrații ridicate de polen în atmosferă", a spus dr. Adriana Nicolae, vineri seară, în direct la emisiunea "În faţa naţiunii".

Premierul Ciucă cere aplicarea legii pentru combaterea ambroziei: “Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante”

"Putem să nu ne expunem în mod gratuit atunci când ne aflăm într-un mediu în care există o concentrație mare de polen, adică în zile foarte uscate eventual cu vânt și deloc neglijabil, atunci când există furtuni cu descărcări electrice, existând pericolul unor crize astmatice care pot duce persoanele în camerele de urgență și toate regulile de bun simț - purtarea unor pălăriii, a ochelarilor de soare, păstrarea hainelor cu care au venit de afară la intrare în încăperi și totdeauna să studiem calendarul polenurilor atât în țară, cât și atunci când ne deplasăm în străinătate pentru că putem să ne păcălim în țară să fie o concentrație mai mică și acolo unde ne ducem să ne stricăm vacanța".

Citiţi şi: Cum recunoaștem alergia la ambrozie și cum se tratează | Medic: ”Este un mare pericol pentru sănătate!”

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole