Afirmând că "a venit și vremea noastră să preluăm această misiune", liderul rus a insistat că țara sa nu acaparează teritorii, ci doar ia înapoi ce îi aparține, "așa cum a făcut și Petru cel Mare" în Marele Război al Nordului, întins pe 21 de ani.
"Mărturia lui Putin cu privire la confiscări de teritorii și comparația cu Petru cel Mare demonstrează că nu a existat nici un conflict, ci doar confiscarea sângeroasă a teritoriilor ucrainene, sub pretexte fabricate, pentru a comite un genocid", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.
Podoliak a mai spus că nu ar trebui să existe nicio discuție despre cum să fie evitată umilirea Rusiei.
În schimb, ar trebui să se discute despre o "de-imperializare" imediată", susține oficialul ucrainean.
Comentariul său este încă o reacție la declarația președintelui francez, Emmanuel Macron, conform căruia "este vital ca Rusia să nu fie umilită" din cauza invaziei declanșate în Ucraina.
Oficial de la Kiev: "Moscova vrea să distrugă complet statul ucrainean"
"Obiectivul strategic al Rusiei este distrugerea completă a Ucrainei. Nu ne vor lăsa să trăim în pace", declară, la rândul său, Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.
"Federația Rusă vrea să distrugă complet statul ucrainean și să instaleze aici un guvern-marionetă", a continuat el.
Moscova susține că efectuează o "operațiune militară specială" vizând "de-nazificarea și de-militarizarea" vecinului său de la est și că nu intenționează să ocupe Ucraina.
Comentariilor oficialului de la Kiev vin în contextul luptei momentan indecise între forțele ruse și ucrainene pentru controlul complet al regiunii Donbas.
Rusia caută puncte slabe în apărarea ucraineană lângă râul Doneț, a arătat purtătorul de cuvânt.
Dacă armata rusă va captura orașele Severodonețk și Lîsîceansk, va obține controlul în Lugansk, una din cele două provincii din Donbas în care separatiștii susținuți de Moscova au înființat așa-numite "republici populare".
Înainte de declanșarea invaziei, pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independența celor două republici separatiste.
Vladimir Putin a dezvăluit de la cine s-a inspirat pentru invazia Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin și-a comparat invazia în Ucraina cu campaniile de cucerire duse de țarul Petru cel Mare, care a purtat războaie teritoriale în estul și centrul Europei la începutul secolului al XVIII-lea.
Liderul rus a marcat împlinirea a 350 de ani de naștere a țarului printr-o vizită la muzeu.
Acolo, Putin le-a spus unor tineri antreprenori: "Poate aveți impresia că în războiul cu Suedia, (țarul) a făcut cuceriri teritoriale. Nu a cucerit nimic, a recuperat (ce îi aparținea)".
În comentarii care au fost ulterior televizate, Putin a mers mai departe, făcând o paralelă între ofensiva sa din Ucraina și campania de extindere a Imperiului Rus, purtată de Petru cel Mare.
Vladimir Putin: "Ne-a revenit misiunea de a recupera ce aparține Rusiei"
"Se pare că ne-a revenit și nouă misiunea să recuperăm (ce aparține Rusiei) și să întărim țara. Dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază stau la baza existenței noastre, cu siguranță vom reuși să rezolvăm provocările cu care ne confruntăm", a afirmat liderul de la Kremlin.
Putin amintit că, atunci când Petru cel Mare a fondat Sankt Petersburg, fosta capitală a Imperiului, niciuna dintre țările din Europa nu a recunoscut acest teritoriu ca aparținând Rusiei.
"Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. Aparent, în războiul cu Suedia a luat ceva de la ei. De fapt, nu a luat nimic de la ei, a recuperat ceva ce aparținea Rusiei.
Toată lumea a considerat că face parte din Suedia. Însă, din vremuri imemoriale, slavii au trăit acolo alături de popoare fino-ugrice.
Este, de asemenea, responsabilitatea noastră, să recuperăm (ce ne aparține) și să întărim țara. Da, au existat momente în istoria țării noastre când am fost forțați să ne retragem, dar am făcut-o doar pentru a ne reface puterile și pentru a merge înainte", a prezentat președintele rus versiunea sa asupra acelor evenimente istorice.