Antena 3 CNN International News Rusia reacționează după ce Zelenski a semnat decretul care exclude negocierile cu Putin

Rusia reacționează după ce Zelenski a semnat decretul care exclude negocierile cu Putin

Decretul publicat marți de președinția ucraineană exclude posibilitatea negocierilor cu Vladimir Putin, fără a exclude însă explicit negocierile cu Rusia.

de Adrian Iclozan    |   

Documentul de pe site-ul președinției ucrainene stipulează "imposibilitatea desfășurării de negocieri cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin".

Decretul este datat vineri, 30 septembrie, ziua în care președintele rus a anunțat anexarea ilegală a regiunilor ucrainene parțial ocupate de trupele Moscovei: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Marți, Kremlinul a reacționat la decretul publicat de președintele ucrainean.

Kremlinul: "E nevoie de două părți pentru a negocia"

"Este nevoie de două părți pentru a negocia", a declarat Dmitri Peskov (foto), purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de CNN.

Peskov a pretins că Rusia a dorit o rezolvare a problemelor "prin mijloace pașnice" dinainte de lansarea invaziei din 24 februarie.

"Fie așteptăm o schimbare în poziția actualului președinte, fie așteptăm viitorul președinte al Ucrainei, care își va schimba poziția în interesul poporului ucrainean", a spus oficialul rus.

Declarația lui Peskov urmează votului unanim dat luni și marți în cele două camere ale Parlamentului rus, în favoarea anexării celor patru regiuni ucrainene.

ISW: Rusia nu controlează complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o

O evaluare făcută de Insitutul american pentru Studiul Războiului (ISW) și citată de CNN indică faptul că, la data de 30 septembrie, Rusia nu controla complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o Vladimir Putin.

Între timp, lucrurile s-au înrăutățit pentru trupele ruse, care au fost nevoite să se retragă din orașul Liman, cu valoare strategică, situat în regiunea Donețk.

Astfel, potrivit ISW, la 30 septembrie Rusia controla 99,7% din regiunea Lugansk, 82,5% din regiunea Herson, 71,5% din regiunea Zaporojie, unde se află centrala nucleară vizitată în septembrie de AIEA, și 56,8% din regiunea Donețk.

Oficial rus: locuitorii regiunilor anexate au o lună la dispoziție pentru a opta pentru cetățenia rusă

Locuitorii din regiunile ucrainene anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia.

O declarație în acest sens a fost făcută marți vice-ministrul rus de externe, Evgheni Ivanov, semnalează CNN.

"La fel cum s-a întâmplat în Crimeea: în decurs de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere", a spus Ivanov, adăugând că în teritoriile anexate eliberarea documentelor va fi "accelerată".

Potrivit Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin urma să semneze, marți, legile privind anexarea - ilegală, conform Dreptului internațional, și nerecunoscută pe plan mondial - a celor patru regiuni ucrainene: autoproclamatele republici populare Lugansk și Donețk și regiunile Herson și Zaporojie.

Semnarea legilor de către Putin finalizează ultimul pas al procesului de anexare, conform legislației ruse în vigoare.

Subiecte în articol: Putin negocieri
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile