Antena 3 CNN Externe Reacția Rusiei, după ce NATO a anunțat că amplasează trupe la graniță

Reacția Rusiei, după ce NATO a anunțat că amplasează trupe la graniță

1 minut de citit Publicat la 18:25 25 Oct 2016 Modificat la 18:25 25 Oct 2016

Rusia este nedumerită de decizia Norvegiei de a permite trupelor SUA să fie staţionate pe teritoriul ei începând de anul viitor, a declarat marţi un oficial al ambasadei ruse la Oslo, relatează Reuters.

Oslo a anunţat luni că va permite ca 330 de puşcaşi marini americani să fie desfăşuraţi temporar la baza militară Vaernes din centrul Norvegiei începând din ianuarie, primele trupe străine autorizate să staţioneze pe teritoriul său de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Norvegia, membru al NATO, are frontieră comună cu Rusia în Arctica. În ultimele şapte decenii, Oslo a dus o politică de a nu permite trupelor străine să fie staţionate pe teritoriul său, deşi soldaţi străini din NATO desfăşoară adesea exerciţii militare cu trupele locale.

"Având în vedere mai multe declaraţii ale oficialilor norvegieni cu privire la absenţa unei ameninţări a Rusiei la adresa Norvegiei, am dori să înţelegem scopul pentru care Norvegia este atât de mult dispusă să îşi crească potenţialul militar, în special prin staţionarea forţelor americane la Vaernes", a afirmat ambasada rusă la Oslo.

"Politica de non-staţionare, care a rezistat chiar şi testului Războiului Rece, a fost întotdeauna un avantaj pentru Norvegia ca partener asupra altor ţări NATO", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei într-un comunicat prin e-mail, adăugând că Rusia "ar dori să aibă clarificarea concludentă a parametrilor, motivele şi scopurile" deciziei.

Norvegia nu a menţionat în mod specific o ameninţare militară rusă când a anunţat această staţionare luni. Într-un interviu pentru Reuters în 2014, ministrul apărării Ine Eriksen Soereide a declarat că anexarea Crimeii de către Rusia arată capacitatea şi dorinţa de a folosi mijloace militare pentru atingerea obiectivelor politice.

La Bruxelles, ambasadorul Statelor Unite la NATO a afirmat că această desfăşurare face parte dintr-un "acord bilateral între SUA şi Norvegia datând de decenii" şi "nu este o forţă a NATO".

"Este un upgrade, o creştere a activităţii. În timp ce SUA îşi desemnează contribuţiile naţionale în întreaga Europă, dorim să avem o abordare foarte echilibrată", a declarat Douglas Lute într-o conferinţă de presă.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole