PNL a transmis printr-un comunicat de presă că "nu este de acord cu sufocarea mediului de afaceri și creșterea prețurilor pentru populație".
Poziția PNL în privința suprataxării companiilor rămâne aceeaşi.
"Nu susținem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu așa ceva.De altfel, coaliția în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente. Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării și de eliminare a unor inechități din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliția de guvernare.", au susținut liberalii, în replică la ultimatumul dat de PSD cu privire la taxa de solidaritate.
De asemenea, PNL transmite că "partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători".
"Partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală. Introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă creșterea în cascadă a prețurilor la produse și servicii care vor afecta toți românii.", a mai precizat PNL în comunicat.
PNL consideră că sunt necesare analize profesioniste și serioase, întrucât riscul unor creșteri de prețuri și mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major, au concluzionat liberalii.
Citește și: PSD: "PNL trebuie să se hotărască dacă susține sau nu taxa de solidaritate"
De asemenea, reprezentanții PNL au susținut că "în prezent, România are un cadru fiscal stabil, predictibil și atrăgător pentru investitori".
"PNL va susține stabilitatea și solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional și mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă. În prezent, România are un cadru fiscal stabil, predictibil și atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiții străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naționale de Prognoză), economia performând peste așteptări (estimarea inițială era de 4,6%). Exporturile românești au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022)", mai scrie în comunicatul de presă.
Mai exact, PNL consideră că "aceste valori (cifrele macroeconomice din anul trecut, n.r.) preliminare vor fi confirmate de cele finale".
"Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS. Facem clar și pentru PSD: taxarea profiturilor excepționale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor - care va duce la o explozie generalizată a prețurilor", a scris PNL.
PSD: "PNL trebuie să se hotărască"
PSD a transmis, astăzi, într-un comunicat de presă, un îndemn pentru colegii de coaliţie: "PNL trebuie să se hotărască dacă susține sau nu taxa de solidaritate".
De asemenea, membrii partidului au informat în ce va consta taxa de solidaritate.
"PSD solicită colegilor de la PNL să-și definească poziția față de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari și foarte mari. Nu este clar dacă susțin sau se opun acestei taxe. Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România", potrivit comunicatului de presă trimis de PSD.