Scandalul în care este implicată România după finala Eurovision ia amploare.
Televiziunea Română a reacţionat dur după ce organizatorii Eurovision au eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale, pe motiv că existau mai multe nereguli privind modul în care s-a votat.
Televiziunea Română spune însă că organizatorul internaţional a schimbat regulile în timpul jocului şi a faslificat voturile.
Cum a izbucnit scandalul de la Eurovision
Întreg scandalul pe marginea jurizării controversate a concursului Eurovision a izbucnit după ce organizatorul EBU - European Broadcasting Union, a anunţat probleme tehnice cu o seară înainte, chiar în timpul jurizării.
Ulterior, juriul României şi alte cinci ţări au fost eliminate din concurs cu acuze din partea organizatorului că voturile ar fi fost trucate.
Cu toate acestea, în mesajul său, organizatorul nu a nominalizat explicit România pe lista celor șase țări. Printre juriile descalificate se număra și Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.
TVR acuză că EBU a schimbat regulile în timpul jocului
De celalată parte, Televiziunea Română, organizatorul concursului la noi în ţară, acuză că EBU a schimbat regulile în timpul jocului şi că de fapt România a acordat punctaj maxim Republicii Moldova, nu zero, aşa cum au spus organizatorii.
Decizia EBU a stârnit reacţii vehemente în rândul foştilor concurenţi români la Eurovision.
Marcel Pavel:" Este un concurs cu multe jocuri de culise, bazate pe cumetrii"
Marcel Pavel, fost concurent în anul 2002, a spus într-o intervenţie exclusivă la Antena 3, că Eurovision este un concurs cu multe jocuri de culise, bazate pe cumetrii.
"Să nu fim ipocriţi, întodeauna acest concurs, de când s-a înfiinţat el (...), s-a pus problema aşa, eu îţi dau ţie, tu îmi dai mie, un fel de troc, o cumetrie geopolitică. Dacă ne gândim la o conspiraţie a aranjamentelor de culise se poate intrepreta în mai multe feluri jurizarea", a spus artistul.
Reacţia lui Mihai Trăistariu după scandalul de la Eurovision: "Au vrut să facă niște manevre!"
De asemenea, cântăreţul Mihai Trăistariu, care a fost şi el concurent la Eurovision şi membru al juriului cu mai mulţi ani în urmă, a explicat că jurizarea se face cu o seară înaintea concursului, in timpul ultimei repetiţii generale, astfel încât să fie eliminate posibilele impedimente.
"Cum spun ei că sunt nereguli, când ei cu 24 de ore înainte au cules notele juriului, ele doar sunt dictate. Dacă au descoperit ceva nu puteau să facă în 24 de ore curățenie şi să dea notele din nou. Ei au lăsat totul aşa ca să poată face niște manevre, altfel nu pot sa îmi explic. Ce demonstreaza asta, că s-a vrut sa iasă Ucraina, probabil îi convine Eurovisionului, că se face tam-tam. De dimineaţă, toată omenirea vuieşte, nu doar la noi. Toată Europa vuieşte de Eurovision. Aveau nevoie de această reclamă", a spus Mihai Trăistariu.
Comunicatul transmis de organizatorului concursului Eurovision
"În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală ", se arată în comunicatul organizatorului.