Antena 3 CNN Externe Prima reacţie a Kremlinului cu privire la implicarea lui Vladimir Putin în Pandora Papers

Prima reacţie a Kremlinului cu privire la implicarea lui Vladimir Putin în Pandora Papers

Administraţia de la Kremlin a reacționat pe fondul scandalului "Pandora Papers", unde averile secrete și relațiile dintre liderii mondiali – politicieni și miliardari – au fost expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de date din paradisurile fiscale. Kremlinul pune la îndoială credibilitatea informaţiilor şi afirmă că nu vor demara o anchetă până ce datele nu sunt susţinute de rapoarte considerate de Moscova drept fiind demne de încredere.

de Alexandra Ionescu    |   

Pandora Papers conține aproape trei terabiți de fișiere și emailuri și scoate la iveală noi companii și personaje cheie din întreaga lume care și-au ascuns banii și proprietățile în jurisdicții offshore. Documentele arată universul celor ce și-au camuflat afacerile în paradisuri fiscale. 

Ancheta, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, din 117 ţări, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Datele au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) din Washington DC, care a lucrat cu peste 140 de organizații media la cea mai mare anchetă mondială.

Kremlinul a declarat, luni, că nu există nicio dovadă în baza căreia să demareze o anchetă pe fondul dezvăluirilor din Pandora Papers. Deşi numele preşedintelui Vladimir Putin a fost asociat cu proprietăţi secrete din Monaco, potrivit documentelor publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, oficialii ruşi susţin că acuzaţiile sunt nefondate. 

Pandora Papers au dezvăluit că o presupusă amantă a lui Putin ar fi achiziționat, prin diverse companii ofsshore, proprietăți la Monte Carlo în valoare de 3,6 milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pune la îndoială credibilitatea informaţiilor şi afirmă că nu vor demara o anchetă până ce datele nu sunt susţinute de rapoarte considerate de Moscova drept fiind demne de încredere. . 

"Dacă apar investigaţii serioase, care se bazează pe date concrete și se referă la ceva anume, atunci le vom citi cu interes, a spus Peskov.

Până acum nu este clar ce-i cu informațiile astea și la ce se referă ele.

Dacă vor fi publicate lucruri serioase, bazate pe ceva concret și specific, atunci le vom citi cu interes.

Ca să fiu sincer, nu am văzut informaţii despre vreo bogăție ascunsă (a vreunor persoane) din anturajul lui Putin ... Se pare că vor mai fi publicate informaţii în această privință, dar până acum nu am văzut nimic special. Știm de unde primesc informații și cum le primesc””, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

Subiecte în articol: pandora papers Rusia Kremlin Vladimir Putin
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile