În popor, se spune că deochiul este un "furt” de energie, provocat de o privire invidioasă, admirativă sau de laudă. Mulţi cred şi astăzi în deochi, precum şi în puterea câtorva obiecte şi descântece de a-l îndepărta.
Şi deşi în România ritualul deochiului este destul de des folosit, pentru străini metoda ar putea fi considerată șocantă.
Este şi cazul unei românce care a explicat cum a reacţionat partenerul ei francez în momentul în care a început să-şi spună singură de deochi.
"Mi-a fost atât de rău odată, de am crezut că mor. Eu făcusem insolație, dar ca orice român adevărat am zis că sigur sunt deocheată pentru că se uita una la mine așa de urât și m-am gândit că aia m-a deocheat de rea ce este.
Acum am încercat să-i explic partenerului care-i treaba cu deochiul, era seară și destul de târziu.
Ideea este că eu am vrut să o sun pe bunica mea, să-mi zică de deochi, dar era grav, ca noi vorbim doar pe video și ea începea cu cana cu apă, cu chibrituri... Dacă vedea francezul așa ceva era rău de tot. N-am mai sunat-o, dar am zis eu acolo niște rugăciuni, încet așa.
Ăsta se uita așa la mine cu niște ochi, nu înțelegea ce se întâmplă. Era șocat, dar mie îmi era atât de rău că nici nu voiam să mă gândesc" a povestit românca, potrivit stiridiaspora.ro
Ritualul de deochi l-a lăsat pe francez speriat şi consternat, iar a doua zi şi-a întrebat partenera dacă nu cumva a avut halucinații.
"A doua zi s-a trezit și mi-a zis "băi, tu ai fost foarte rău aseară că ai avut febră, delirai și îmi ziceai să-ți fac într-un fel pe mână și nu știu... Tu îți mai amintești ceva?
I-am răspuns că normal că îmi amintesc și că nu deliram. Asta e ceva normal în România. El m-a întrebat de ce nu am sunat un doctor, nu așa e normal? El susținea în continuare că este ceva foarte ciudat", a mai spus românca.