Antena 3 CNN Externe Reacția autorităților de la București, după ce CNN a relatat despre "centre de poliție" ale Chinei în România

Reacția autorităților de la București, după ce CNN a relatat despre "centre de poliție" ale Chinei în România

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:21 05 Dec 2022 Modificat la 18:22 05 Dec 2022

Astfel, în urma apariției în spațiul public a informațiilor pe această temă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, luni, că nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor "secții de poliție".

Raportul citat de CNN a fost elaborat de organizația Safeguard Defenders, cu sediul în Madrid.

Documentul nominalizează România între țările care ar găzdui astfel de "secții de poliție" chineze.

Secția din România ar fi funcționat în localitatea Dobroești din județul Ilfov.

În 2016, un oficial de poliție chinez a vizita locația iar primarul din Dobroești a spus, la momentul respectiv, că are nevoie de sprijinul autorităților de la Beijing pentru monitorizarea video a cetățenilor chinezi certați cu legea sau a românilor căutați de statul chinez, arată informațiile Antena 3 CNN.

Vizita oficialului chinez în 2016 s-ar fi soldat cu încheierea unui memorandum între autoritățile unei provincii din China și primăria din Dobroești, potrivit Antena 3 CNN.

La nivel global, Safeguard Defenders susține că ar fi găsit dovezi care arată că Beijingul operează alte 48 de posturi de poliție suplimentare în străinătate, după ce acest ONG a dezvăluit inițial în septembrie existența a 54 de secții.

Investigația acestui ONG se concentrează pe amploarea operațiunii chineze și examinează rolul pe care l-au jucat în extinderea rețelei de monitorizare a chinezilor din diaspora inițiativele de cooperare polițienească între China și mai multe state europene, inclusiv România, Italia, Croația și Serbia.

Foto: polițiști chinezi

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole