Antena 3 CNN Externe Reacția României după ce Rusia a anunțat că închide consulatul țării noastre la Rostov-pe-Don

Reacția României după ce Rusia a anunțat că închide consulatul țării noastre la Rostov-pe-Don

de Adriana Duţulescu    |   

Ministerul Afacerilor Externe susține, într-un comunicat, că închiderea de către Rusia a Consulatului General al României la Rostov-pe-Don ”reprezintă măsura de răspuns a autorităților ruse în vederea asigurării parității în ce privește reprezentarea diplomatică a României în Federația Rusă, respectiv reprezentarea diplomatică a Federației Ruse în România”.

Reamintim că pe 8 iunie 2023 partea română a luat decizia de a plafona personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, având drept consecință reducerea semnificativă a acestuia. Măsura respectivă a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961), pentru a reflecta în mod adecvat nivelul relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”. Mai exact, este vorba despre închiderea Centrului Cultural Rus. 

În afara Ambasadei la Moscova, România are un Consulat General la Sankt-Petersburg.

Federația Rusă are de asemenea un Consulat General în România, la Constanța, pe lângă Ambasada din București.

 Maria Zaharova, a anunţat închiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, într-o declarație de presă de miercuri. 

„Partea română a primit o notificare oficială potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi va înceta activitatea începând cu data de 14 octombrie a.c.

Funcţiile de furnizare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate ambasadei acestei ţări la Moscova", a spus Zaharova în declarația transcrisă pe site-ul MAE rus.

Subiecte în articol: MAE Rusia Maria Zaharova
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile