Antena 3 CNN Actualitate Reacția NATO după ce Rusia a trimis o dronă în spațiul aerian al României

Reacția NATO după ce Rusia a trimis o dronă în spațiul aerian al României

de Andreea Ştefan    |   

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat vineri, după ce Rusia a trimis joi seară o dronă în spațiul aerian al României, în zona localității Eforie Nord din județul Constanța. Rutte a spus că alianța NATO este solidară cu țara noastră și a felicitat autoritățile române pentru răspunsul „rapid și eficient”.

„Acest lucru este cu atât mai important având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple încălcări ale spațiului aerian al NATO, inclusiv ieri în România.

Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și, de asemenea, să felicit autoritățile române și SACEUR pentru răspunsul lor rapid și eficient la acest incident.

Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informații și să coordonăm răspunsurile individuale și colective”, a spus Mark Rutte.

Joi noaptea, autoritățile române au emis o alertă din cauza unei drone care a intrat circa 14 kilometri în spațiul aerian național, prin zona localității Eforie Nord din județul Constanța.

Cu această ocazie, au fost ridicate în aer două aparate F-18 spaniole, detașate la Baza Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană, și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

MApN a comunicat ulterior că drona a dispărut de pe radar și că nu sunt elemente care să indice probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național.

„Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar", a precizat MApN, într-un comunicat

Subiecte în articol: Mark Rutte NATO drona
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile