Antena 3 CNN Externe Reacția furioasă a Rusiei la acuzațiile României și Moldovei de amestec în alegerile de la Chișinău

Reacția furioasă a Rusiei la acuzațiile României și Moldovei de amestec în alegerile de la Chișinău

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 21:18 21 Oct 2024 Modificat la 21:25 21 Oct 2024

Rusia a reacționat virulent luni seara la acuzațiile potrivit cărora s-a implicat în alegerile de la Chișinău. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a respins acuzațiile și a acuzat la rândul ei Occidentul că „s-a amestecat deschis în acest proces electoral". „Putem concluziona că rezultatele votării au fost dezamăgitoare pentru guvernul moldovean şi susţinătorii săi occidentali", a mai spus Zaharova.

„Au acuzat fără dovezi ţara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi că încearcă să influenţeze exprimarea voinţei cetăţenilor săi (...), în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral", a afirmat Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a denunţat faptul că „politicienii din ţările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc şi al aşa-zisul său proiect european în timpul multiplelor lor vizite la Chişinău".

A evidenţiat, de asemenea, faptul că „punctul culminant al campaniei anti-ruse de amploare declanşată de Chişinău a fost decizia de a deschide în Rusia - unde locuiesc între 300.000 şi 500.000 de cetăţeni moldoveni - doar două secţii de votare, în timp ce în SUA şi Europa Occidentală au fost autorizate aproximativ 200".

„Pe baza numărului de voturi în această etapă putem concluziona că rezultatele votării au fost dezamăgitoare pentru guvernul moldovean şi susţinătorii săi occidentali", a mai spus Maria Zaharova, referindu-se la marja redusă cu care a câştigat votul favorabil aderării la UE.

În acest context, a subliniat că „proiectul de integrare în UE nu a primit un sprijin fără echivoc".

„Majoritatea cetăţenilor care locuiesc în această republică l-au respins. Uşorul avantaj a fost obţinut datorită unei mobilizări intense a alegătorilor rezidenţi în Europa Occidentală şi America de Nord şi a unei limitări fără precedent a posibilităţii de a vota în Rusia", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, a punctat Maria Zaharova, cu voturile în favoarea preşedintei pro-europene Maia Sandu, ieşită pe primul loc după primul tur al scrutinului prezidenţial.

Cu toate acestea, Zaharova a indicat că Rusia „respectă alegerea făcută de moldoveni şi pledează pentru păstrarea şi dezvoltarea relaţiilor cu poporul prieten al Moldovei".

Acuzațiile României la adresa Rusiei

MAE de la București a acuzat, luni, „ingerințe masive, sistematice, de o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent” ale Rusiei, în încercarea de a destabiliza alegerile și referendumul constituțional din Republica Moldova și a transmis că intrarea în turul doi al alegerilor, „cu un scor solid”, a președintei Maia Sandu și rezultatul pro-UE de la referendum arată atașamentul cetățenilor pentru viitorul și parcursul european democratic al țării, în ciuda provocărilor.

„Ministerul Afacerilor Externe salută organizarea, de către autoritățile de la Chișinău, la înalte standarde democratice a alegerilor prezidențiale, respectiv a referendumului constituțional din 20 octombrie din Republica Moldova.

Intrarea în turul doi al alegerilor, cu un scor solid, a candidatului cu cel mai autentic și profund angajament pro-european - președintele Maia Sandu -, precum și rezultatul referendumului constituțional  probează, în ciuda provocărilor, atașamentul cetățenilor față de viitorul european, democratic al Republicii Moldova.

MAE exprimă preocuparea puternică față de ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor.

Aceste interferențe de o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrității alegerilor, subminarea democrației, propagarea de teorii anti-democratice și anti-europene, precum și influențarea nemijlocită și prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informațiile expuse în ultimele zile de autoritățile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susținute cu resurse financiare considerabile. 

Democrația și încrederea în succesul proiectului european se construiesc în timp, prin eforturi permanente și consecvente. În final, democrația, aspirația firească spre libertate, stabilitate și prosperitate, vor prevala întotdeauna, inclusiv împotriva obstacolelor și piedicilor ridicate artificial. Votul din 20 octombrie din Republica Moldova a arătat aceste evidențe.

Pe mai departe, este datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internațională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce privește combaterea acțiunilor externe menite să submineze procese democratice esențiale, precum exercitarea votului.

România va continua investiția de energie și expertiză pentru susținerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum și pentru consolidarea rezilienței în fața ingerințelor Federației Ruse”, a transmis MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole