Astfel, China a insistat pentru lansarea negocierilor între Moscova și Kiev, în vederea identificării unei căi politice de oprire a războiului declanșat de Rusia în urmă cu un an.
"Ideea centrală este să facem apel la pace, să promovăm dialogul, găsirea unei soluții politice la această criză", a declarat Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de presa internațională.
Președinția rusă a anunțat, tot luni, că "examinează atent" inițiativa propusă de China pentru oprirea conflictului din Ucraina prin negocieri, dar că așa-zisa "operațiune militară specială" va continua.
"Analizăm cu multă atenție planul prietenilor noștri chinezi. Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu observăm premisele pentru ca această situație să urmeze o evoluție pașnică. Operațiunea militară specială în Ucraina continuă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Citește și: Reacția Kremlinului la informațiile conform cărora China va livra Rusiei armament în războiul din Ucraina
Planul Chinei susține respectarea integrității teritoriale. Rusia vrea recunoașterea anexărilor teritoriale
Ministerul chinez de Externe a publicat vineri proiectul unui "plan de pace" între Kiev şi Moscova.
Beijingul a propus un armistițiu durabil și negocieri de pace, prin susținerea principiului respectării "suveranității, independenței și integrității teritoriale".
În același timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor națiunilor", cu trimitere la argumentația Rusiei privind obținerea de garanții din partea Statelor Unite și a NATO.
"Toate părțile ar trebui să susțină Rusia și Ucraina spre o singură direcție, ajungerea la un armistițiu complet. Toate părțile trebuie să rămână raționale, să demonstreze reținere și să evite amplificarea conflictului, înrăutățirea crizei sau chiar ieșirea conflictului de sub control", a subliniat Beijingul, insistând pentru demersuri de evitare a unui conflict nuclear.
Rusia a salutat inițiativa de pace avansată de China, dar a insistat pentru recunoașterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiționat orice armistițiu între armata ucraineană și forțele militare ruse de revenirea la frontierele țării din anul 1991.
Organizația Națiunilor Unite a salutat inițiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuție importantă".
Foto: drapelul Chinei