Antena 3 CNN Actualitate Reacția Apple după ce Wikileaks a dezvăluit că CIA spionează prin intermediul produselor sale

Reacția Apple după ce Wikileaks a dezvăluit că CIA spionează prin intermediul produselor sale

2 minute de citit Publicat la 08:17 08 Mar 2017 Modificat la 08:17 08 Mar 2017

Apple este prima companie de tehnologie care vine cu un răspuns oficial după documentele publicate de Wikileaks, susţinând că cele mai multe vulnerabilităţi au fost deja rezolvate, potrivit News.ro.

Site-ul WikiLeaks a publicat marţi detalii ale unui program de 'hacking' desfăşurat de CIA, dezvăluire care este primul dintr-o serie de şapte episoade ce descriu practici ale serviciilor secrete americane şi relevă că CIA şi-a stabilit la consulatul american din Frankfurt (Germania) o bază a operaţiunilor cibernetice, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Acest site coordonat de Julian Assange anunţase iniţial o conferinţă de presă pe internet pentru prezentarea proiectului pe care l-a denumit 'Vault 7', dar ulterior a menţionat pe Twitter că această conferinţă se amână, pentru că între timp platformele Wikileaks au fost atacate cibernetic. 

Julian Assange - refugiat în continuare la ambasada Ecuadorului din Londra - a publicat o declaraţie în care susţine că noua scurgere de informaţii este 'excepţională din perspectivă legală şi politică'. 

În primul din cele şapte episoade, intitulat de Wikileaks 'Year Zero' (anul zero), este expusă anvergura programului de piraterie cibernetică al CIA, care a exploatat cu ajutorul programelor malware vulnerabilităţile sistemelor informatice ale unor companii din SUA şi Europa şi ale unor produse. 

Printre aceste produse sunt menţionate iPhone-urile realizate de Apple, programul Android şi chiar televizoarele Samsung, toate acestea putând fi transformate în microfoane cu ajutorul unui soft conceput probabil în colaborare cu serviciul britanic MI5. 

Potrivit Wikileaks, 'Year Zero' conţine 8.761 de documente şi arhive obţinute de 'o reţea izolată şi bine securizată de la Centrul de Operaţiuni Cibernetice al CIA de la Langley, Virginia'. 

Pe lângă acest centru, CIA a folosit şi consulatul american de la Frankfurt 'ca bază de operaţiuni acoperite pentru 'hackerii' săi în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa', mai susţine portalul condus de Assange. 

Acesta mai afirmă că, recent, 'CIA a pierdut controlul asupra celei mai mari părţi a arsenalului său de 'hacking', inclusiv softuri malware, viruşi, troieni, 'zile zero' ofensive, alte softuri malware ce infectează sistemele de control de la distanţă, precum şi documente asociate', iar această colecţie 'cu sute de milioane de coduri' oferă posesorului ei aceeaşi capacitate de 'hacking' de care dispune CIA-ul. 

Această colecţie, continuă Wikileaks, a ajuns în mod neautorizat în posesia unor foşti hackeri angajaţi ai diferitelor servicii secrete americane, iar unul dintre ei a oferit acestui site o parte din arhiva de date. 

Pe de altă parte, Wikileaks afirmă că CIA şi-a sporit capacităţile de război cibernetic şi a ajuns astfel să rivalizeze la acest capitol cu NSA, celălalt serviciu de informaţii al SUA cunoscut pentru operaţiunile sale de spionaj cibernetic.

Etichete: wikileaks Apple CIA
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole