Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti ar putea dura aproape un secol

Reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti ar putea dura aproape un secol

Cristi Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:00 13 Dec 2021 Modificat la 19:00 13 Dec 2021

Dacă ar exista un miliard de euro şi s-ar accelera ritmul, lucrarea ar dura doar... două decenii, spun şi experții Termoenergetica. Culmea, o parte din bani există de la începutul anului - 300 de milioane de euro. Din cauza birocrației nu s-a cheltuit însă nimic. 

În cartierul Ferentari, muncitorii Termoenergetica au înlocuit în ultima luna câteva sute de metri de țevi ruginite prin care se pierdea apa caldă. La nivelul întregii Capitale, situaţia termoficării este dezastruoasă, arată un bilanț votat în Consiliul General.

În acest moment 38 la suta din agentul termic care este produs în Capitala se risipește în subteran din cauza țevilor vechi şi a avariilor care apar aproape zilnic. La ritmul în care se lucrează, întreg sistemul ar putea fi reabilitat în 90 de ani

Reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti ar putea dura aproape un secol

„Nu căldură, nu apă caldă, şi plăteai. Şi ce ați făcut? Am băgat centrala", spune o bucureșteancă.

Pentru modernizarea întregului sistem ar fi nevoie de o sumă astronomică - 1 miliard de euro. Dacă banii ar exista, lucrarea ar putea fi accelerată şi făcută în cel puţin două decenii, arată documentul.

300 de milioane de euro există, banii fiind accesați de fosta administraţie. Nu s-a cheltuit însă nimic, din cauza birocrației. Anul viitor ar putea fi schimbate, totuși, primele magistrale ruginite. 

„Din păcate, nu din primăvară. Primăria municipiului Bucureşti trebuie să lanseze licitațiile şi, în funcţie de cât durează procedura de licitație, semnare contracte mai durează, nu imediat din primăvară", spune Claudiu Creţu, director Termoenergetica

Experții primăriei speră să poată obțină şi alți bani, prin celebrul PNRR. Consilierii din opoziție susţin însă contrariul.

„Resursa, izvorul acestor investiții nu va fi PNRR. Asta este o minciună. Sursele pe care trebuie să le identificăm astfel încât să ducem la bun sfârșit această modernizare sunt ori programele care urmează să vină sau împrumuturi", spune Aurelian Bădulescu, consilier general PSD

Pe lângă lipsa apei calde şi a căldurii, care îi afectează pe toţi bucureştenii, mai există o problemă. Aceea a prețului exorbitant al gigacaloriei.

La mijlocul lunii ianuarie, primăria ar putea stabili noul tarif, după scumpirile care au apărut în procesul de producţie. Experții spun că preţul final al facturii, la populaţie, s-ar putea dubla faţă de anul precedent.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole