Antena 3 CNN Externe "Războiul nu se va încheia, doamnă candidat." Extremiștii din guvernul lui Netanyahu resping încetarea focului cerută de Kamala Harris

"Războiul nu se va încheia, doamnă candidat." Extremiștii din guvernul lui Netanyahu resping încetarea focului cerută de Kamala Harris

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Reacțiile politicienilor de extremă dreapta din guvernul lui Benjamin Netanyahu au venit rapid, după ce vicepreședintele american Kamala Harris a cerut Israelului să accepte propunerea SUA de încheiere a luptelor cu Hamas.

Harris a transmis acest mesaj după ce a discutat, joi, timp de 40 de minute, cu Benjamin Netanyahu la Casa Albă.

"Războiul nu se va încheia, doamnă candidat", a scris pe platforma X ministrul Securităţii Naţionale din Israel, ultraconservatorul Itamar Ben Gvir.

"Harris a dezvăluit lumii ceea ce eu spun de săptămâni întregi. Acordul ar implica, de fapt, să ne predăm lui (Yahya) Sinwar (liderul Hamas în Gaza, n.r.), o încheiere a războiului ce ar permite Hamas să se redreseze şi o abandonare a ostaticilor. Nu putem cădea în această capcană", a declarat, la rândul său, ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich, unul dintre cei mai radicali din guvernul israelian.

Liderii partidelor de extremă dreapta din cabinetul lui Netanyahu sunt ostili ideii de a opri ofensiva din Gaza, care durează de aproape 10 luni și care a distrus în mare măsură  enclava palestiniană.

În mai multe rânduri, acești politicieni au amenințat că vor părăsi coaliția dacă prim-ministrul va semna, în cele din urmă, un armistițiu cu gruparea palestiniană, amintește presa internațională.

Ce a spus Kamala Harris după discuția cu Benjamin Netanyahu

Sprijinul constant al președintelui american Joe Biden pentru Israel în conflictul cu Hamas i-a înfuriat pe mulți activiști de stânga din SUA, de al căror sprijin democrații ar urma să aibă nevoie în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie, comentează BBC.

Din acest motiv, poziția exprimată de Kamala Harris, potențialul candidat prezidențial democrat, a suscitat o atenție deosebită.

După discuția de joi cu Benjamin Netanyahu, Harris și-a confirmat "angajamentul ferm" față de dreptul Israelului la autoapărare, după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, dar a subliniat că nu va ignora situația umanitară din enclava palestiniană, în urma campaniei militare israeliene.

"Israelul are dreptul să se apere, iar modul în care o face contează. Nu ne putem permite să fim insensibili la suferință și nu voi fi tăcută (...) Haideți să încheiem înțelegerea (propusă de SUA pentru părțile în conflict, n.r.), astfel încât să putem obține o încetare a focului, pentru a pune capăt războiului. Să aducem ostaticii acasă și să aducem ajutorul atât de necesar poporului palestinian", a declarat ea.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile