Sunt zone întregi în care locuiau mii de oameni, dar în care acum nu mai este nimeni. Sunt lăsate în urmă doar mormintele. Oamenii se tem să revină, iar cei care o fac au învăţat să trăiască în condiţii mai rele decât în Evul Mediu.
Puţinul ajutor pe care îl au este din partea voluntarilor. Tudor Procopciuc este unul dintre ei. Acesta ajută, prin asociaţia sa, mai mulţi ucraineni.
Într-un sat de aproximativ 4.000 de oameni au rămas doar şapte. Aceştia, dar şi alţii, au fost ajutaţi constant de Tudor. Bărbatul vine în zonele periculoase din Ucraina din luna mai.
"Nu vezi nici în filme astfel de imagini. E un coşmar, un iad. Un dezastru total ce s-a întâmplat aici. Unii au reuşit să plece din calea războiului, dar mulţi au rămas şi au trecut prin chin şi teroare", a spus Tudor Procopciuc.
Oamenii nu au electricitate, se încălzesc cu lemne, stau în buncăre şi totuşi nu pleacă. "Ei totuşi speră, au o speranţă că va veni pacea şi liniştea peste ţara lor şi strigă spre cer. De multe ori spun "aduceţi-ne pacea, că asta ne dorim".
Noi venim cu solidaritate şi sprijin să ajutăm aceşti oameni pentru că ne pasă, avem compasiune şi vrem să-i ajutăm", a mai spus Tudor Procopciuc.
20 de voluntari din Republica Moldova vin până aproape de linia frontului ca să aducă ajutoare, produse alimentare, produse de igienă, pentru oamenii care au rămas în satele distruse.
Echipa Antena 3 a filmat pe linia frontului satele rase de pe faţa pământului de ruşi. Vorbim de localităţi bombardate masiv încă din prima zi a războiului.