Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Premierul ucrainean anunţă că 250 de persoane au fost ucise de minele amplasate în Ucraina
- Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski
- Volodimir Zelenski soseşte marţi la Bucureşti
- Ciolacu susține că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene au loc, câteodată, la 80-100 de metri de frontiera României
- Zelenski compară atacu Hamas din Israel cu tacticile militare ale Rusiei în Ucraina
- Ministerului britanic al Apărării subliniază în evaluarea de luni că parteneriatul Rusiei cu Iranul s-a extins în ultimii ani
- Peste 6,3 milioane de ucraineni au intrat în România din februarie 2022
- Rusia desfășoară „toate forțele și rezervele disponibile” la nord de Bahmut
- Consiliul Dumei de Stat examinează luni posibilitatea de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare
- O femeie a fost ucisă în timpul unui atac lansat de ruși în Harkov
- Preşedintele Poloniei a declarat că violența dintre Hamas şi Israel aduce beneficii Rusiei
- Forțele aeriene ucrainene se așteaptă la un număr record de atacuri cu drone în această iarnă
- Oraș din regiunea Donețk, atacat de ruși cu o rachetă de croazieră
- Cel puţin 506 copii au fost ucişi în războiul din Ucraina
Update 19:45 Premierul ucrainean anunţă că 250 de persoane au fost ucise de minele amplasate în Ucraina.
Minele antipersonal şi alte dispozitive explozive plantate pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei ruse pun în pericol aproape şase milioane de ucraineni şi au ucis deja 250 de persoane, a declarat luni premierul ucrainean Denis Şmîgal, informează EFE.
„Dacă nu se face nimic sau dacă nu se folosesc tehnologii adecvate, aproximativ 9.000 de persoane riscă să fie rănite sau ucise de mine în Ucraina în următorii ani”, a declarat Şmîgal, citat de agenţia de presă de stat ucraineană Ukrinform.
Potrivit premierului, dispozitive de acest tip au provocat rănirea sau mutilarea a peste 500 de persoane în Ucraina.
Update 17:00 Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski
Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 10 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.
Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.
Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.
Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Update 14.52 Sunt informaţii de ultimă oră despre vizita de mâine a preşedintelui Volodimir Zelenski în ţara noastră. Potrivit surselor Antena 3 CNN, liderul de la Kiev se va întâlni cu preşedintele şi premierul, şi va susţine un discurs în plenul parlamentului.
Update 14.07 Premierul Marcel Ciolacu susține că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene au loc, câteodată, la 80-100 de metri de frontiera României.
Premierul Marcel Ciolacu susține că a discutat luni cu omologii săi din Bulgaria și Grecia despre recentele evoluții privind securitatea regiunii.
„După cum bine știm Federația Rusia atacă infrastructuri portuare ucrainene de la granița României, câteodată distanța fiind de 80-100 de metri între atacuri și frontiera României. Cred că trebuie investit în continuare și găsită o strategie comună în cadrul pentru a evita în viitor astfel de atacuri”, a spus Ciolacu.
Acesta susține a subliniat, în cadrul discuțiilor, importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.
Update 12.45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la Adunarea Parlamentară a NATO pentru ca țările care au adoptat statul de drept să se unească și să lupte împotriva terorismului.
Zeklenski a comparat atacul Hamas în Israek cu tacticile similare folosite de trupele Moscovei în Ucraina, reafirmând că Rusia este un "stat terorist".
El afirmat că jurnaliștii israelieni care relatat din Ucraina și au fost martori la atrocitățile de acolo văd acum că același lucru se întâmplă în țara lor.
Vorbind prin intermediul unei legături video la evenimentul desfășurat luni în Danemarca, la Copenhaga, liderul de la Kiev a spus că statele lumii ar putea conveni asupra unui set de definiții ale terorismului.
Principii anti-teroriste precum "Nu violați femeile. Nu ucideți. Nu considerați copiii drept trofee. Nu umpleți satele și orașele de sânge. Nu împușcați civili în mașini" ar trebui să fie la baza acestor definiții, a spus el.
Într-o aparentă critică la adresa republicanilor din Congresul SUA, Zelenski a declarat: "Nu este momentul să ne retragem din arealul internațional în disputele interne. Nu este momentul să păstrăm tăcerea."
De asemenea, președintele ucrainean a legat Iranul de invazia Ucrainei și de atacul asupra Israelului.
Regimul de la Teheran "nu poate spune că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Ucraina" dacă vinde drone Shahed rușilor și nu poate pretinde că "nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Israel", dacă oficialii săi confirmă că sprijină Hamas, a concluzionat Zelenski.
Update 12:30 Forțele rusești au bombardat, duminică, regiunea Herson și alte părți ale Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte 12, au declarat oficialii ucraineni.
Oleksandr Prokudin, guvernatorul regional, a spus că un bărbat a murit în bombardamentele rusești în partea de nord a regiunii. Prokudin raportase anterior că o duzină de persoane au fost rănite în atacuri asupra diferitelor localități.
Trupele rusești au abandonat orașul Herson și malul vestic al râului Nipru la sfârșitul anului trecut și, de atunci, bombardează în mod regulat aceste zone de pe pozițiile ocupate pe malul estic.
În alte atacuri desfășurate în regiunea Harkov, un bărbat a fost ucis în apropiere de granița cu Rusia, potrivit guvernatorului Oleg Sinegubov.
Update 11:30 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că duminică au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 107.830 persoane, dintre care 9.213 cetăţeni ucraineni.
De asemenea, potrivit instituției citate, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 216.800 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 51.800 de mijloace de transport.
Începând cu data de 10 februarie 2022, au intrat în România 6.310.868 cetăţeni ucraineni.
Tot duminică, poliția de frontieră a blocat intrarea în ţară a 21 de cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, de asemenea, nu interzis ieşirea a 19 cetăţeni români din diferite motive legale.
Update 10:30 Ministerului britanic al Apărării subliniază în evaluarea de luni că parteneriatul Rusiei cu Iranul s-a extins în ultimii ani.
Serviciile secrete militare britanice susțin că „izolarea internațională a forțat Rusia să își redirecționeze eforturile de politică externă către parteneriate anterior mai puțin dorite pentru a obține sprijin diplomatic, economic și militar", afirmând că Moscova produce în prezent drone de concepție iraniană în Rusia sub licență.
Ministerul britanic al Apărării mai amintește că „Iranul a afirmat recent că Rusia a investit 2,76 miliarde de dolari în Iran în 2022-23. Este foarte probabil ca legăturile economice să se aprofundeze pe măsură ce Rusia încearcă să atenueze sancțiunile".
Update 09:45 Rusia desfășoară „toate forțele și rezervele disponibile” la nord de Bahmut, în regiunea Donețk, în încercarea de a descuraja contraofensiva Ucrainei care avansează în acea direcție, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării Forțelor Ucrainene din Est, Illia Yevlash, potrivit Kyiv Independent.
Update 08:30 Consiliul Dumei de Stat va examina luni posibilitatea de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, alimentând și mai mult îngrijorările că Moscova ar putea relua testele nucleare, informează Reuters.
După ce Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării, menționând că Statele Unite au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat, deputatul rus Viaceslav Volodin a declarat că problema va fi discutată la următoarea reuniune a Consiliului.
Conform programului Dumei de Stat, Consiliul, care este organul-cheie din parlamentul rus care își organizează activitatea legislativă, se va reuni luni după-amiază.
Trimisul Rusiei la Organizația Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare a declarat vineri că Moscova își va revoca ratificarea pactului.
Prin această decizie, au declarat Statele Unite, Moscova dorește să crească presiunea asupra Washingtonului și aliaților săi pentru a opri livrările de arme și alte tipuri de ajutor către Ucraina.
Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare a fost semnat de 187 de țări și ratificat de 178, dar nu poate intra în vigoare până când opt țări care nu au semnat-o și ratificat-o. China, Egipt, Iran și Israel l-au semnat, dar nu l-au ratificat. Coreea de Nord, India și Pakistan nu au semnat.
Deși Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat tratatul, acestea au respectat un moratoriu asupra armelor nucleare.
Update 00:00 Pe parcursul zilei de sâmbătă, forțele de apărare ucrainene s-au confruntat de 33 de ori cu forțele rusești și au continuat să avanseze pe fronturile Melitopol și Bahmut.
Forțele ruse au efectuat șase atacuri aeriene și au tras cu sisteme de rachete cu lansare multiplă de 20 de ori, pentru a ataca pozițiile trupelor ucrainene, dar și așezările civile.
Atacurile rusești au ucis și rănit mai mulți civili din Ucraina, iar situația din estul și sudul Ucrainei rămâne tensionată.
Pe frontul din Kupiansk, forțele ucrainene au respins trei asalturi rusești în apropiere de Synkivka și Ivanivka (regiunea Harkov).
Rușii au desfășurat mortiere și artilerie pentru a ataca mai mult de 15 așezări, inclusiv Kamianka, Dvoricina, Synkivka și Kyslivka (regiunea Harkov).
Forțele de apărare ucrainene au respins patru asalturi rusești în apropiere de Makiivka (regiunea Luhansk), pe frontul Lîman. Peste 10 așezări civile, inclusiv Nevske și Bilohorivka (regiunea Luhansk) și Spirne și Rozdolivka (regiunea Donețk), au fost supuse tirurilor rusești de mortier și artilerie.
Pe frontul Bahmut, forțele ucrainene au respins cu succes fiecare asalt rusesc la nord de Bohdanivka, Klișcivka și Andriivka. Peste 15 așezări civile au fost supuse tirurilor rusești de mortier și artilerie, inclusiv Orikhovo-Vasîlivka, Klișcivka, Andriivka și Pivnicine (regiunea Donețk), potrivit publicației Ukrainska Pravda.
Război în Ucraina, 8 octombrie 2023 | Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone
Război în Ucraina, 7 octombrie 2023 | Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"
Război în Ucraina, 6 octombrie 2023 | Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii
Război în Ucraina, 5 octombrie 2023 | Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși
Război în Ucraina, 4 octombrie 2023 | Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod