Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Scholz nu observă indicii că Rusia ar accepta negocieri, dar notează că Ucraina va fixa condiţiile
- Josep Borrell: UE va susţine Ucraina pe termen lung, inclusiv acţiunile de reconstrucţie post-conflict
- UE acuză Rusia de periclitarea siguranţei nucleare la Centrala Zaporojie
- Oficial lituanian: Rusia are suficiente resurse pentru continuarea războiului timp de doi ani
- Centrala nucleară din Zaporojia a fost reconectată la rețeaua electrică
- Chişinăul anchetează informaţii raportate de Transnistria privind un complot/ Kievul neagă implicarea
- Atacul masiv cu rachete efectuat de Rusia în Ucraina în cursul nopții de joi a ucis cel puțin 11 persoane
- Cum i-a sfidat pe ruși un general ucrainean la Bahmut
- Rusia a pus la bătaie un arsenal masiv pentru atacul de joi în Ucraina
- Cel puțin cinci morți după bombardamente rusești în Liov și Dnipropetrovsk
- Blackout la centrala nucleară Zaporojie, după bombardamentele rusești
- Volodimir Zelenski tranșează chestiunea unei discuții față în față cu Vladimir Putin
- Rusia a atacat cu rachete la Kiev, Harkov și Odesa. Mai mulți civili au fost uciși
- Două miliarde de euro pentru obuze destinate Ucrainei. Kievul spune că este insuficient
Update 22:30 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ultimul atac cu rachete rusești asupra Ucrainei în timpul unei convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-un mesaj pe Twitter, von der Leyen a declarat că "țintirea deliberată de către Rusia a civililor și a rețelei energetice este o crimă de război".
Update 21:00 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat joi că, în acest moment, nu observă semnale că Rusia ar vrea negocieri cu Ucraina, notând însă că Administraţia de la Kiev va trebui să decidă în ce condiţii ar accepta un acord de pace cu Moscova.
"Din păcate, în acest moment nu există nicio disponibilitate pentru negocieri din partea preşedintelui Vladimir Putin", a declarat Olaf Scholz, conform postului german NBR şi site-ului Tagesschau.de.
Olaf Scholz a subliniat că va menţine "contactele cu Rusia".
"Ucraina va trebui să decidă singură ce condiţii de pace este pregătită să accepte", a subliniat, pe de altă parte, cancelarul Germaniei.
Recent, Rusia a salutat o iniţiativă de pace avansată de China, dar a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.
Update 20:00 Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor Dezvoltării, a semnalat joi intenţia menţinerii susţinerii pentru Ucraina, inclusiv pentru eforturile de reconstrucţie pe termen lung, conform site-ului Tagesschau.de.
"Reconstrucţia tocmai a început", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, cu ocazia reuniunii miniştrilor Dezvoltării, desfăşurată în capitala Suediei.
Borrell a subliniat că Uniunea Europeană va susţine dezvoltarea Ucrainei atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
"Susţinem populaţia civilă, încercăm să reconstruim reţeaua de electricitate", a subliniat Josep Borrell.
Update 19:00 Uniunea Europeană a acuzat, joi, Rusia de periclitarea siguranţei nucleare prin oprirea alimentării cu electricitate a Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, din cauza bombardamentelor.
Centrala nucleară ucraineană Zaporojie este sub controlul trupelor ruse de un an, dar angajaţii sunt ucraineni. Joi, alimentarea cu electricitate a Centralei nucleare a fost întreruptă câteva ore din cauza bombardamentelor ruse care au afectat linii de înaltă tensiune. Alimentarea cu electricitate de la reţea a fost reluată joi după-amiază.
"Rusia a comis o încălcare gravă a securităţii nucleare" prin întreruperea alimentării cu electricitate a centralei, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Utilizarea generatoarelor electrice "a amplificat riscurile unui accident nuclear în ultimele ore", a acuzat Borrell, conform cotidianului Le Monde.
Update 18:00 Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina cel puţin încă doi ani, afirmă directorul Serviciului lituanian de Informaţii Militare, Elegijus Paulavicius, citat de agenţia Reuters.
"Resursele pe care le are Rusia în acest moment ar fi suficiente pentru continuarea războiului cu aceeaşi intensitate timp de doi ani", a declarat Elegijus Paulavicius.
"Durata capacităţii Rusiei de a purta războiul depinde şi de susţinerea primită de armata rusă din alte ţări, precum Iranul şi Coreea de Nord. Dar, dacă observăm ce capabilităţi are Rusia în prezent - reservele strategice, echipamentele, muniţia, armamentul - poate purta războiul la aceeaşi intensitate timp de doi ani", a subliniat Elegijus Paulavicius.
Potrivit evaluărilor Comunităţii serviciilor de informaţii din SUA, Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina şi, deşi Moscova vrea evitarea escaladării conflictului spre o confruntare directă cu Statele Unite şi NATO, există riscuri în acest sens.
Update 17:00 Centrala nucleară Zaporojia a fost reconectată la rețeaua electrică după ce a rămas fără energie în urma unui atac cu rachete rusești, a confirmat operatorul ucrainean de rețea Ukrenergo.
Anunțul privind reconectarea a fost făcut joi după amiaza.
Compania ucraineană de stat pentru energie nucleară Energoatom a anunțat joi dimineață că alimentarea cu energie electrică a centralei din sud-estul țării, ocupată de ruși, a fost pierdută.
De vină au fost atacurile aeriene ale rușilor, cele mai mari din ultimele luni.
Toate cele 20 de generatoare diesel de la unitatea nucleară au fost activate ca „ultimă linie de apărare" după ce a fost deconectată de la rețea.
Update 16:00 Ministerul Securității de la Tiraspol a anunțat, joi, că ar fi dejucat un atac terorist care i-ar fi vizat pe liderii regimului separatist prorus de la Tiraspol, atribuind complotul Serviciului ucrainean de Securitate (SBU).
"Autoritățile naționale competente investighează informația despre un presupus atentat terorist în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Organele abilitate vor reveni cu detalii", a anunțat Biroul de Reintegrare din Republica Moldova, citat de publicaţia Jurnal de Chişinău.
"Noi nu avem o confirmare a acestor lucruri. Biroul de Reintegrare deja a emis un comunicat, dar este important să spunem că situația în Republica Moldova este stabilă. Biroul de Reintegrare reușește să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace și stabilitate. Nu există pericole de escaladare în acea zonă.
Guvernul are grijă să asigure pacea, să facă față provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez toată lumea să-și facă bine lucrul la locul de muncă, să continuăm să producem și să ne dezvoltăm. Instituțiile publice deja au demonstrat că au capacitatea de a preveni orice tentativă de destabilizare, indiferent în care parte a Republicii Moldova are loc aceasta", a afirmat premierul Dorin Recean.
Administraţia de la Kiev a negat orice implicare în vreun complot. "Orice declaraţie din partea falsei Republici Autonome Transnistria privind participarea SBU la pregătirea unui atentat terorist trebuie considerată drept o provocare orchestrată de Kremlin", a transmis Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU), potrivit cotidianului Le Monde.
Update 14:30 Atacul masiv cu rachete efectuat de Rusia în Ucraina în cursul nopții de joi a ucis cel puțin 11 persoane și a rănit alte 22.
Bombardamentele au continuat în cursul dimineții iar alarmele aeriene s-au declanșat pe tot cuprinsul țării.
Potrivit oficialilor ucraineni, 81 de rachete au fost lansate de ruși asupra mai multor regiuni, inclusiv asupra capitalei țării, Kiev.
"În jurul orei locale 7 dimineața, mai multe bucăți de rachete au incendiat mașini și au spart geamurile clădirilor în capitala ucraineană. Au fost doi oameni răniți, dar nu s-au înregistrat decese. A fost înfricoșător pentru locuitorii Kievului.
Totuși, unii spun că s-au dus la muncă după șocul bombardamentelor.
Forțele ucrainene afirmă că 81 de rachete de diferite tipuri au fost lansate de ruși în cursul nopții asupra mai multor orașe și regiuni din Ucraina.
Cel puțin cinci oameni au fost uciși în bombardamentele care au vizat Liov. Infrastructura energetică a fost, de asemenea, vizată. Forțele de apărare au comunicat că au doborât cel puțin 34 de rachete rusești înainte ca acestea să ajungă la țintă.
Între proiectilele lansate, au fost rachete hipersonice dar și rachete împotriva cărora ucrainenii nu dispune de niciun mijloc de apărare antiaeriană.
Însă viața își continuă cursul iar oamenii au început să se obișnuiască să trăiască sub amenințarea bombardamentelor, în timp ce autoritățile ucrainene fac apel la aliați să le furnizeze mai mult ajutor militar", a transmis din Kiev corespondentul CNN Ivan Watson.
Update 12:30 Generalul-colonelul Oleksandr Sirski, unul dintre cei mai importanți comandanți militari ucraineni, a vizitat orașul asediat pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână, relatează CNN.
Chiar generalul a semnalat ultima sa prezență acolo într-o înregistrare video postată pe contul său Telegram.
Sirski a menționat că oamenii săi fac tot posibilul pentru a se asigura că forțele rusești comit o mișcare greșită.
El a indicat o strategie corespunzătoare în jocul de șah. "În șah, Zugzwang este o situație în care orice mișcare jucătorului duce la o slăbire a poziției sale. Facem tot ce putem pentru a ne asigura că inamicul se află în această situație, în acest război", a indicat el.
Potrivit lui Sirski, forțele ucrainene își mențin pozițiile la Bahmut. Declarația sa vine după cea a președintelui Volodimir Zelenski, care a spus că forțele ucrainene vor continua să apere orașul.
Generalul Oleksandr Sirski a organizat și condus apărarea Kievului, reușind să respingă cu succes forțele rusești care aproape încercuiseră capitala ucraineană la începutul invaziei rusești.
El a făcut în mod regulat vizite pe linia frontului din Donbas și în alte părți.
Precedenta sa vizită în Bahmut a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.
Update 10:30 Rusia a folosit în atacul de anvergură lansat asupra Ucrainei în cursul nopții de joi 81 de rachete de diverse tipuri precum și drone iraniene Shahed.
Între rachete se numără tipurile Kalibr, lansate de pe nave, Kinzhal, lansate din aer, și S-300, cu lansare de la sol.
Informația provine de la generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene.
Potrivit acestuia, tirurile rusești au inclus următoarele lovituri:
- 28 de rachete de croazieră X-101/X-555 lansate din aer;
- 20 de rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare;
- 6 de rachete de croazieră X-22 lansate din aer;
- 6 rachete de croazieră X-47 Kinzhal lansate din aer;
- 8 rachete de aviație ghidate, două de tip X-31P și șase de tip X-59;
- 13 rachete antiaeriene ghidate S-300.
Pe lângă rachete, rușii au lansat împotriva țintelor din Ucraina opt drone de atac Shahed-136/131, potrivit generalului Zalujnîi.
Ca urmare a contramăsurilor organizate, opt rachete ghidate X-31P și X-59 nu au reușit să-și atingă țintele, a mai precizat comandantul ucrainean.
Update 09:37 Crește bilanțul victimelor în Ucraina după bombardamentele rusești de joi dimineață
Astfel, cel puțin cinci persoane au murit în cel mai mare atac cu rachete al rușilor în Ucraina din ultimele trei săptămâni, transmite presa internațională.
Patru persoane au murit în regiunea Lviv (Liov) după ce o rachetă a lovit o zonă rezidențială, a declarat guvernatorul Maksim Kozițki. Trei clădiri au fost distruse de foc după atac, iar salvatorii caută printre dărâmături alte posibile victime.
O a cincea persoană a fost ucisă și alte două, rănite în mai multe lovituri în regiunea Dnipropetrovsk, care au vizat infrastructura energetică și instalațiile industriale, a declarat guvernatorul Serghei Lisak.
Sirenele de raid aerian au răsunat toată noaptea în Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, unde au avut loc explozii în două zone ale orașului.
Administrația din Kiev a declarat orașul a fost atacat atât cu rachete, cât și cu drone.
Update 09:30 Președintele ucrainean a abordat chestiunea unei întâlniri cu liderul de la Kremlin într-un interviu acordat realizatorului CNN Wolf Blitzer.
El a spus că "nu concepe" în prezent o situație în care s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin.
Președintele ucrainean a insistat că Putin "nu se ține de cuvânt".
"Nu avem nicio încredere în el. Rusia trebuie să părăsească teritoriul nostru. După aceea, vom fi bucuroși să ne raliem instrumentelor diplomatice. Pentru a face acest lucru, putem găsi orice format cu partenerii noștri, imediat după aceea", a precizat Zelenski.
Update 08:30 Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică ucraineană din cauza bombardamentelor rusești.
Anunțul a fost făcut joi dimineața pe Telegram de compania energetică de stat Energoatom.
"În prezent, centrala este deconectată și se află în modul blackout (întrerupere a electricității) pentru a șasea oară în timpul ocupație. Unitățile 5 și 6 sunt în stare de oprire la rece. 18 generatoare diesel au fost pornite pentru nevoile proprii ale centralei", se arată în postare.
Textul precizează că centrala are suficient combustibil pentru a funcționa timp de 10 zile.
Complexul atomo-electric se află în partea ocupată de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie și este cel mai mare din Europa.
Centrala se află sub control rusesc de aproximativ 12 luni, dar este operată de personalul ucrainean.
Update 07:30 Mai multe explozii au fost semnalate în Kiev, în cursul dimineții, în urma unui atac cu rachete rusești asupra capitalei ucrainene.
Primarul Vitali Kliciko a anunțat că atacul a provocat victime.
"O altă explozie în capitală. În districtul Sviatoșinski. Toate serviciile se îndreaptă spre locul incidentului. Sunt mașini care ard în curtea unei clădiri rezidențiale. Două victime. Medicii acordă asistență la fața locului", a postat el pe Telegram.
Anterior, Kliciko a relatat că o serie de explozii au lovit districtul Holosiivski din sud-vestul Kievului și că aproximativ 15% din oraș a rămas fără electricitate,
Rusia a atacat cu lovituri de rachete infrastructura energetică în mai multe părți ale Ucrainei, la începutul zilei de joi, potrivit oficialilor locali citați de CNN.
Între zonele vizate se numără și regiunea Odesa, unde tirurile rusești au țintit instalații energetice și locuințe.
Rachetele rusești au lovit și regiunea Hmelnițki, la nord-vest de Odesa.
De asemenea, în orașul Harkov, a avut loc o serie de explozii, potrivit primarului Igor Terehov, în timp ce Oleg Sinegubov, șeful administrației militare, a precizat că au fost cel puțin 15 lovituri.
----
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a exprimat speranţa că reprezentanţii statelor membre vor agrea planul achiziţiilor comune de armament pentru Ucraina, pentru a permite o decizie a Consiliului UE pe 20 martie.
În conferinţa de presă organizată după reuniunea informală a miniştrilor Apărării, desfăşurată în Suedia, Josep Borrell Fontelles a afirmat, conform agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung, că vor fi decisive următoarele săptămâni pentru luarea unei decizii.
Borrell a propus săptămâna trecută alocarea unui fond suplimentar de un miliard de euro pentru furnizarea de armament Ucrainei. Iniţiativa a fost discutată miercuri la reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele UE, desfăşurată la Stockholm.
Citește și: Serviciile secrete din SUA au estimat cât timp mai plănuiește Putin să ducă războiul în Ucraina
Fondurile ar urma să fie alocate prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în scopul achiziţionării şi transferului rapid în Ucraina a 250.000 de obuze. Însă va fi necesară aprobarea în unanimitate a proiectului de Consiliul UE.
O contribuţie ulterioară a statelor membre de încă un miliard de euro ar urma să fie folosită pentru achiziţii comune de obuze tot de calibrul 155 şi destinate de asemenea Ucrainei, adică aproximativ 250.000 de obuze, dar care urmează să fie fabricate de industria de apărare europeană şi/sau să fie cumpărate din state terţe.
O asemenea contribuţie financiară de două miliarde de euro se adaugă ajutorului militar de circa 3,6 miliarde de euro pe care statele UE l-au oferit Ucrainei prin contribuţiile la fondul FEP de când Rusia a declanşat războiul contra acesteia în urmă cu un an. Ajutorul militar total al statelor UE pentru Ucraina însumează până în prezent circa 12 miliarde de euro.
Dar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, prezent la reuniunea de la Stockholm, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de planul european, considerându-l în continuare insuficient. El a subliniat că Ucraina are nevoie de măcar un milion de obuze de calibrul 155 mm, al căror cost ar fi de circa 4 miliarde de euro, aşadar cel puţin dublu faţă de planul discutat.
Armata ucraineană are nevoie lunar de 90.000-100.000 de obuze pentru "a descuraja inamicul"şi a putea lansa contraofensive împotriva trupelor ruse, a indicat ministrul ucrainean.
Un vot formal pe această temă este aşteptat la reuniunea Consiliului UE din 20 martie, care se va derula la nivel de miniştri de Externe şi de miniştri ai Apărării.
Război în Ucraina, 8 martie | Jens Stoltenberg nu exclude posibilitatea ca Rusia să ocupe oraşul ucrainean Bahmut
Război în Ucraina, 7 martie | Parlamentul României a adoptat o declarație la împlinirea unui an de la declanşarea războiului din Ucraina
Război în Ucraina, 6 martie | Consilierul lui Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dur pentru românii care nu susțin Ucraina
Război în Ucraina, 5 martie | Bătălia pentru Bahmut: Rusia își asigură un „avantaj pozițional”
Război în Ucraina, 4 martie | SUA anunţă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina | Republica Moldova, anunţul momentului