Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Volodimir Zelenski: Cel puțin trei morți, în urma unui atac rus în orașul Zaporojie
- Stare de urgență, decretată în Serghiev Posad, lângă Moscova, după explozia de astăzi
- Armata Ucrainei a atacat o localitate din Rusia. O persoană a fost ucisă
- Consilierul lui Zelenski: "După război, Rusia va înceta să existe ca amenințare militară pentru Europa!"
- Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară
- Rusia a publicat lista echipamentelor militare pe care le-ar fi distrus în Ucraina
- Rusia vrea să aducă noi trupe la frontiera sa de vest, pentru a contracara extinderea NATO cu Finlanda și, în viitorul apropiat, cu Suedia
- Kievul susține că ar fi "eliminat" un sfert de milion de militari ruși
- Recep Tayyip Erdogan, avertisment sumbru cu privire la extinderea războiului în Marea Neagră
- Mercenarii Wagner ar putea ”reveni în favoarea Rusiei”
- Antony Blinken: Grupul paramilitar rus Wagner încearcă să profite de instabilitatea din Niger
- Două drone au fost doborâte în suburbiile Moscovei, miercuri dimineața
- Zelenski este nemulţumit de dominaţia Rusiei şi ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră
- Volodimir Zelenski a pilotat un F-16 în simulator şi a doborât un bombardier rusesc
- Marea Britanie sancţionează companii acuzate că furnizează armament Rusiei
- Aliații occidentali ai Kievului, tot mai sceptici cu privire la un eventual câștig al Ucrainei în fața Rusiei pe front
- Polonia trimite trupe suplimentare la granița cu Belarus
- Putin cere creșterea producției de drone ruse Kub și Lancet pentru războiul din Ucraina
Update 22:12 Volodimir Zelenski: Cel puțin trei morți, în urma unui atac rus în orașul Zaporojie
Cel puţin trei persoane au fost ucise, astăzi, într-un atac comis de armata rusă asupra oraşului ucrainean Zaporojie, a anunțat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
"Operaţiunile de salvare sunt în curs", a declarat Volodimir Zelenski, prezentând imagini cu mai multe clădiri în flăcări.
"Inamicul a atacat un cartier rezidenţial", a afirmat, la rândul său, Anatoli Kurtiev, şeful Consiliului municipal din oraşul Zaporojie.
Incidentul intervine în contextul intensificării confruntărilor militare pe frontul din sud-estul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au anunţat, astăzi, moartea unei persoane în urma unui atac rus asupra orăşelului Nikopol şi rănirea unei persoane în Herson.
În schimb, autorităţile ruse au anunţat că un civil a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în urma unui atac cu obuze de artilerie comis de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod.
Update 21:13 Stare de urgență, decretată în Serghiev Posad, lângă Moscova, după explozia de astăzi
O persoană a murit, iar alte zeci sunt rănite în urma exploziei produse astăzi într-o fabrică de sisteme optice de uz militar situată în apropierea Moscovei, iar pe plan local a fost decretată starea de urgenţă.
Administraţia din orăşelul Serghiev Posad, situat la circa 50 de kilometri nord de Moscova, a anunţat decretarea stării de urgenţă pentru accident industrial, în urma incidentului, informează site-ul german Tagesschau.de.
O persoană care era în stare gravă în urma exploziei a decedat la spital. Alte 55 de persoane au fost rănite, iar cinci sunt în continuare în stare critică.
Autorităţile ruse încearcă să afle circumstanţele producerii deflagraţiei.
Update 20:26 Armata Ucrainei a atacat o localitate din Rusia. O persoană a fost ucisă
Un civil a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în urma unui atac cu obuze de artilerie comis de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei, au anunțat autorităţile ruse.
Atacul a vizat localitatea rurală Gorkovski, situată în regiunea rusă Belgorod, la doar doi kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina.
"Cinci obuze au explodat în centrul localităţii, în apropierea şcolii", a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod. Un bărbat a fost ucis în atacul comis de Ucraina, iar alţi trei bărbaţi şi o femeie au fost răniţi.
În plus, Viaceslav Gladkov a declarat că sistemele antiaeriene ruse au doborât şi "o ţintă aeriană", în zona Cebekinski, chiar la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. "Nu sunt victime, nici daune materiale", a subliniat guvernatorul regiunii Belgorod.
Update 19:30 Un consilier de rang înalt din cadrul biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a replicat criticilor occidentale la adresa ritmului neconvingător în care se desfășoară contraofensiva forțelor Kievului.
Mihailo Podoliak amintește că, înainte de invazie, armata Rusiei era "temută la modul isteric și nici nu-și imagina cineva că ar putea fi contracarată în mod eficient".
"Pentru a demonta, în sfârșit, un alt mit la care, până recent, oamenilor le era frică să se gândească: toată lumea trebuie să aibă răbdare și să monitorizeze îndeaproape activitatea de înaltă calitate a forțelor armate ale Ucrainei. Vor ajunge, în orice caz, la o concluzie obligatorie și corectă: Rusia va înceta să mai existe, ca amenințare militară, după războiul din Ucraina. Cel puțin pentru Ucraina și Europa. Între timp, operațiunile ofensive continuă", a Podoliak X (Twitter).
Într-o înregistrare video publicată marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că operațiunile contraofensive nu sunt ușoare și că "se desfășoară probabil mai lent" decât au sperat unii.
Comentariile lui Zelenski au fost făcute după ce CNN a relatat că oficialii occidentali fac evaluări din ce în ce mai "sumbre" cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri teritorii semnificative de sub controlul Rusiei, în timp ce întâmpină dificultăți în tentativa de a străpunge liniile defensive multiple ale Moscovei.
Update 18:00 Cel puţin 56 de persoane au fost rănite în urma unei explozii produse, miercuri, într-o fabrică de sisteme optice de uz militar situată în apropierea Moscovei, anunţă autorităţile locale citate de presa internațională.
Dintre răniţi, şase sunt în stare gravă, a anunţat guvernatorul regional Andrei Vorobiov.
Deflagraţia s-a produs într-un depozit de stocare a artificiilor situat în incinta fabricii de sisteme optice Zagorsk.
Oficialul rus afirmase iniţial că depozitul aparţine unei companii care funcționa într-un spaţiu închiriat.
El a precizat ulterior că în uzina Zagorsk sunt fabricate produse pirotehnice.
Vorobiov a explicat că nu mai sunt fabricate de mult timp sisteme optice, deşi compania anunţă pe site-ul oficial că încă produce astfel de sisteme.
Autorităţile ruse încearcă să determine circumstanţele producerii deflagraţiei, principala ipoteză fiind cea a unei erori umane. Anchetatorii au exclus varianta unui atac cu dronă.
Update 17:00 Ministerul rus al Apărării a publicat, miercuri, informații cu privire la pierderile pe care trupele Moscovei le-ar fi provocat Ucrainei pe câmpul de luptă, de la începutul invaziei.
- Conform sursei citate, pierderile Ucrainei în război, până în data de 9 august, ar fi următoarele:
- 458 de avioane
- 245 de elicoptere
- 5.600 de drone
- 428 de sisteme defensive antiaeriene cu rachete
- 11.204 tancuri
- 1.144 lansatoare de rachete multiple
- 5.819 de tunuri de câmp și mortiere
- 12.155 vehicule militare motorizate
The Guardian semnalează că Ucraina publică în mod regulat informații similare despre pierderile produse forțelor ruse.
Astfel, conform Kievului, la data de 7 august pierderile ruse pe câmpul de luptă din Ucraina ar fi exprimate prin următoarele date:
- 250.240 de militari ruși eliminați
- 4.344 tancuri
- 8.270 vehicule militare de luptă
- 4.977 sisteme de artilerie
- 467 de sisteme antiaeriene
- 315 avioane militare
- 311 elicoptere
- 4.154 drone
- 1.377 rachete de croazieră
- 18 vase și ambarcațiuni de luptă
- 7.451 vehicule și cisterne de alimentare
- 735 de echipamente militare speciale
Informațiile furnizate de oricare dintre părți nu pot fi verificate în mod independent.
Update 16:00 Rusia intenționează să suplimenteze forțele militare la frontierele vestice, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică se extinde şi a mobilizat masiv trupe.
O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Șoigu a spus la o reuniune a Consiliului de conducere al ministerului său că "amenințările la adresa securității militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util"
"Amenințările la adresa securității militare a Federației Ruse s-au înmulțit în direcțiile strategice de vest și nord-vest. Un factor serios de destabilizare este aderarea Finlandei la NATO și, în viitor, a Suediei. După ce Helsinki s-a alăturat alianței, granița terestră a Rusiei cu țările blocului aproape s-a dublat.
Este probabil ca pe teritoriul finlandez să fie desfășurate contingente militare suplimentare și arme de atac ale NATO, capabile să lovească ținte critice din nord-vestul Rusiei la o adâncime considerabilă. Există riscuri asociate cu militarizarea Poloniei", a afirmat Șoigu.
El a denunțat, totodată, un plan al Poloniei de a crea grupuri de luptă împreună cu Ucraina.
Polonia a anunțat, miercuri, trimiterea a încă 2.000 de militari la frontiera cu Belarus, după ce luni mobilizase 1.000, iar anterior câteva sute.
Guvernul de la Varșovia a luat aceste măsuri din cauza riscurilor generate de prezența mercenarilor Wagner în Belarus, în apropiere de granița cu Polonia.
Update 13:00 Președintele turc a lansat un avertisment sumbru către statele occidentale, după o discuție la telefon cu omologul rus, Vladimir Putin.
"Dacă se extinde războiul la Marea Neagră, va fi un dezastru pentru regiunea noastră", a spus Recep Tayyp Erdogan, citat de presa internațională.
Tensiunile din Marea Neagră s-au amplificat după ce Rusia a ieșit din acordul cerealier și a lansat o serie de atacuri furibunde cu rachete și drone, care au lovit regiunea Odesa și porturile ucrainene la Dunăre Reni și Izmail, în apropiere de România.
Ucrainenii, la rândul lor, au atacat cu drone maritime portul rusesc la Marea Neagră Novorossiisk și au avariat nava militară Olenegorski Gorniak.
După discuția cu Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan a spus că soluția reluării acordului cerealier depinde de "respectarea promisiunilor de către Occident", raliindu-se, astfel, narațiunii oficiale a Moscovei.
"Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, am luat cunoștință de cerințele Rusiei", a afirmat președintele turc la Conferința Ambasadorilor desfășurată la Ankara.
"Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive create de către Inițiativa Mării Negre (acordul privind cerealele, n.r.) într-un armistițiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate", a spus președintele turc.
Update 10:00. Gruparea Wagner ar putea „reveni în favoarea” Rusiei, a declarat un fost comandant al Marii Britanii.
Informațiile au apărut ieri, sugerând că forța mercenară rusă construiește un oraș de corturi pentru a găzdui aproximativ 1.000 de luptători pe aerodromul Zyabrovka din Belarus, la aproximativ 15 mile (24,14 km) de granița cu Ucraina.
Centrul Național de Rezistență Ucrainean a susținut că tabăra va fi folosită pentru „activități subversive” în regiunea Cernihiv, o zonă care rămâne sub controlul Ucrainei.
Liderul grupării Wagner, Evgeni Prigojin, a plecat în Belarus în iunie, după ce a declanșat o rebeliune armată împotriva liderului militar al Rusiei la Moscova, fiind urmat de mii de luptători, scrie news.sky.com.
Generalul Richard Barrons a spus că grupul reprezintă un „instrument foarte puternic” pentru guvernul rus, dar numai dacă poate fi valorificat în mod corespunzător.
„S-ar putea să revină în favoarea Rusiei și, dacă da, atunci genul de activitate subversivă despre care se zvonește este pe deplin așteptată”, a spus el.
Update 08:30. Grupul paramilitar rus Wagner încearcă să profite de instabilitatea din Niger, în contextul loviturii de stat militare, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de postul BBC News şi de publicaţia The Hill.
"Cred că ceea ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în Niger nu este rezultatul vreunei acțiuni de instigare din partea Rusiei sau a Grupului Wagner, dar ei au încercat să profite de pe urma situației. Oriunde s-a implicat Grupul Wagner, au urmat distrugeri, moarte și exploatare", a declarat Antony Blinken.
Generalul Abdourahmane Tchiani, şeful Gărzii prezidențiale din Niger, a devenit liderul Administrației de tranziție din acest stat vest-african după înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Bazoum la sfârşitul lunii iulie.
Statele Unite, Franţa şi liderii unor naţiuni africane le cer militarilor care au preluat puterea în Niger să permită reinstalarea în funcţie a preşedintelui demis.
Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) amenință cu o intervenţie militară în Niger.
Victoria Nuland, asistent în exerciţiu al secretarului de Stat american, a anunţat că a avut discuţii "extrem de directe şi extrem de dificile" cu liderii regimului militar din Niger, cărora le-a cerut să se retragă la putere. "Menţinem deschise posibilităţile de dialog. Dar este dificil şi va fi dificil", a declarat Nuland, potrivit Mediafax.
Update 08:00. Două drone au fost doborâte în suburbiile Moscovei, miercuri dimineața, a declarat primarul Serghei Sobyanin.
„A existat o încercare de zbor deasupra orașului cu două „drone de luptă”. Ambele au fost doborâte de apărarea noastră antiaeriană”, a spus primarul într-un mesaj postat pe Telegram.
„Una dintre drone a fost doborâtă lângă Domodedovo, în timp ce cealaltă a fost doborâtă lângă autostrada Minsk”, a continuat el.
La această oră nu există informații despre victime iar o echipă de intervenție este la fața locului, a mai adăugat.
Centralele nucleare ucrainene, la capacitate deplină pentru iarnă
Centralele nucleare ucrainene din teritoriile controlate de Kiev vor fi în capacitate deplină de furnizare a electricităţii înaintea iernii, a asigurat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, citat marţi de AFP.
"Vom intra în iarnă cu cele nouă reactoare la capacitate deplină", a afirmat preşedintele Energoatom, Petr Kotin, precizând că patru reactoare aflate în prezent în reparaţii vor fi operaţionale înainte de luna noiembrie, cu o putere totală de aproape 7.600 de megawaţi.
Ucraina are trei centrale nucleare, cu un total de nouă reactoare, pe teritoriul pe care îl controlează. Cea de a patra şi cea mai mare din Europa, cea de la Zaporojie, dotată cu şase reactoare, este ocupată de forţe ruse din martie 2022.
Centrala de la Zaporojie "înseamnă 6.000 de megawaţi (...) şi este deci foarte important să redobândim controlul şi nu va mai fi nicio problemă" în a furniza electricitate Ucrainei, a adăugat responsabilul ucrainean.
Război în Ucraina, 8 august | Volodimir Zelenski admite dificultăţile contraofensivei
Război în Ucraina, 7 august | SBU: Volodimir Zelenski a fost vizat de o tentativă de asasinat
Război în Ucraina, 6 august | Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"
Război în Ucraina, 5 august | Kievul susţine că Rusia a pierdut aproape 250.000 de militari până în prezent
Război în Ucraina, 4 august | China confirmă participarea la discuțiile din Arabia Saudită privind pacea în Ucraina, discuții de la care Rusia a fost exclusă