Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 227 | Centrala nucleară de la Zaporojie folosește generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova

Război în Ucraina, ziua 227 | Centrala nucleară de la Zaporojie folosește generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 22:00 08 Oct 2022 Modificat la 00:03 09 Oct 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Anchetatorii ucraineni: Peste 1.100 de cazuri suspecte de crime de război înregistrate în Harkov
  • Centrala nucleară de la Zaporojie folosește generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova
  • Circulația rutieră pe podul din Crimeea a fost redeschisă
  • Cel puţin trei morţi în incendiul de pe podul din Crimeea
  • Centrala nucleară din Zaporojie este deconectată de la alimentarea electrică
  • Kremlinul cere anchetă urgentă după explozia de pe ”podul lui Putin”
  • Vladimir Putin se pregătea pentru război cu NATO încă din 2013
  • Putin se pregătea pentru un război cu NATO încă din 2013
  • Explozie puternică, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci
  • O serie de explozii au zguduit orașul Harkov din estul Ucrainei

Update ora 22:00. Anchetatorii ucraineni au înregistrat 1.100 de cazuri suspecte de crime de război comise de trupele ruse în zona ocupată a regiunii Harkov, potrivit poliţiei regionale, citată de BBC.

Majoritatea procedurilor penale, aproximativ 1.000, au fost demarate pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, conform agenţiei de presă Interfax-Ucraina.

De asemenea, experţii în deminare au inspectat 1.287 de hectare de teritoriu şi au găsit 20.903 obiecte explozive – dintre care 1.462 au fost până acum distruse.

Update ora 20:50. Serviciile secrete ucrainene susțin că, în această seară, la Moscova se fac numeroase arestări ale membrilor armatei, traficul în centrul oraşului fiind blocat, deşi agenţiile de presă ruseşti nu relatează acest lucru.

Serviciile secrete din Ucraina raportează că la Moscova se iau măsuri împotriva militarilor, traficul în centrul oraşului fiind blocat.

Unităţile diviziei operaţionale Dzerjinski, elita Gărzii ruse, ar fi intrat în oraş. Se presupune că acestea s-ar fi deplasat spre centru împreună cu unităţi de poliţie.

"Se ştie că au avut loc numeroase arestări şi reţineri ale militarilor. Între timp, toate unităţile militare din perimetrul Moscovei au fost puse în stare de alertă maximă" transmit serviciile ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda. 

Se pare că și ieșirile din capitala Rusiei au fost blocate.

Update ora 19:40. Centrala nucleară de la Zaporojie a început să folosească generatoare diesel, deoarece bombardamentele din zonă au lăsat-o fără energia electrică esențială pentru răcirea reactoarelor. Șeful AIEA va merge la Moscova pentru a încerca să găsească o soluție, potrivit Reuters.

Bombardamentele din timpul nopții au tăiat alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojia, ocupată de Rusia. Aceasta are nevoie de răcire pentru a evita defectarea reactoarelor, astfel că a fost nevoită să treacă la generatoare de urgență, au declarat sâmbătă compania nucleară de stat din Ucraina și organismul de supraveghere atomică al ONU.

Chiar dacă cele șase reactoare sunt închise, ele au nevoie în continuare de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține răcit combustibilul nuclear din interior.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din preajma celei mai mari centrale nucleare din Europa. Agenția Internațională pentru Energie Atomică face presiuni pentru instituirea unei zone de protecție pentru a preveni alte bombardamente.

Update ora 18:30. Circulația rutieră pe podul din Crimeea, care a fost avariat astăzi de o explozie, a fost redeschisă, potrivit Sky News.

Autoritățile regionale au anunțat că podul a fost redeschis traficului. Totuși, pe pod nu pot trece decât autoturismele și autobuzele după ce sunt atent verificate. Camioanele sunt nevoite să utilizeze feribotul pentru a face traversarea.

"Circulația vehiculelor de-a lungul podului din Crimeea a început. În acest moment, traficul este deschis pentru autoturisme și autobuze, cu o procedură de inspecție completă. Îi rugăm pe șoferii de camioane să își planifice traseul folosind trecerea cu feribotul de la Kerch", a declarat Serghei Aksyonov, potrivit Sky News.

Două secțiuni ale podului rutier s-au prăbușit parțial, dar porțiunea care traversează strâmtoarea Kerch, calea navigabilă prin care navele călătoresc între Marea Neagră și Marea Azov, nu a fost avariată.

Update ora 16:30. Cel puţin trei persoane ar fi murit în explozia de pe podul Kerch din Crimeea, sâmbătă dimineaţă, potrivit Comitetului de Investigaţii al Rusiei, citat de CNN.

"Potrivit informaţiilor preliminare, trei persoane au murit în urma incidentului. Aceştia sunt, probabil, pasagerii unei maşini care se afla lângă camionul care a explodat", precizează Comitetul rus de Investigaţii într-un comunicat postat pe contul de Telegram.

"În prezent, trupurile a două victime au fost deja scoase din apă – un bărbat şi o femeie, identităţile lor sunt în curs de stabilire", mai menţionează comunicatul

Update ora 13:00. Centrala nucleară din Zaporojie este deconectată de la alimentarea electrică

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă, în urma unui bombardament.

Declarația, citată de Reuters, aparține societății nucleare Energoatom din Ucraina, care dă vina pentru această situaţie pe Rusia.

Energoatom a declarat că centrala primește acum energie pentru a-și acoperi propriile nevoi de la generatoarele diesel de rezervă.

"Generatoarele diesel au pornit automat. Rezervele disponibile de motorină pentru funcționarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru 10 zile", a scris compania pe Telegram.

Update ora 12:00. Kremlinul cere anchetă urgentă după explozia de pe podul lui Putin

O explozie a avut loc, în această dimineaţă, pe podul care face legătura dintre Rusia şi peninsula Crimeea.

Potrivit primelor informaţii, explozia ar fi avut loc la un vagon-cisternă ce transporta combustibil.

Autorităţile din Federaţia Rusă investighează acum incidentul şi nu exclud ca la mijloc să fie vorba de un act de sabotaj, sau de un atac cu dronă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin a ordonat deja crearea unei comisii guvernamentale în legătură cu incidentul din Crimeea. Podul, numit şi "podul lui Putin" este folosit de Rusia pentru a transporta echipament logistic şi trupe în Crimeea.

Ucrainenii au ameninţat de mai multe ori că vor bombarda podul pentru a întrerupe aprovizionarea armatei invadatoare.

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Zelenski, a scris pe Twitter după explozie: "Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat de Rusia trebuie alungat."

Update ora 10:00. Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat în septembrie 2013 fabrica de puşti Kalaşnikov şi a inspectat armamentul de acolo, inclusiv noua puşcă AK-12, care a intrat în producţie din 2018.

Compania Kalashnikov este cel mai mare producător din ţară de puşti de lunetist, arme automate şi de arme de vânătoare, producând 95% din armele de calibru mic ale Rusiei.

Imaginile cu cantitatea imensă de arme ne arată că Putin se pregătea pentru un război de anvergură cu NATO în Europa de Est, având în vedere că Ucraina era condusă de un regim prorus la aceea vreme.

La finalul filmării, Putin inspectează soldaţii ruşi echipaţi cu vestă antiglonţ cu inserţii ceramice şi cu un modul GPS în loc de epoleţi, iar comandantul de brigadă era dotat cu o tabletă digitală pe care putea vedea poziţia fiecărui soldat.

Putin credea cu tărie că Rusia dispunea de armament şi de artilerie care să se compare cu cel al Statelor Unite.

Update ora 9:00. O explozie puternică s-a produs, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia şi peninsula Crimeea.

Potrivit primelor informaţii, un tren cu vagoane cisternă a sărit în aer şi a produs o deflagraţie foarte mare.

În imagini se vede cum o parte rutieră a podului s-a prăbuşit.

Explozia, despre care martorii au spus că a putut fi auzită la kilometri distanţă, a avut loc sâmbătă, în jurul orei 6 dimineaţa, în timp ce un tren traversa podul, deşi nu a fost imediat clar care a fost cauza, potrivit The Guardian.

Unele imagini păreau să arate un al doilea incendiu la o anumită distanţă de incendiul principal.

Imagini ulterioare păreau să arate, de asemenea, că o parte a podului rutier care merge paralel cu şinele de tren se prăbuşise.

Serviciul rus de ştiri Tass a declarat că a fost implicat un camion cisternă cu combustibil.

”Potrivit datelor preliminare, un vagon cisternă de combustibil [feroviar] a luat foc la una dintre secţiunile podului din Crimeea, arcele de navigaţie nu sunt avariate”, a declarat Oleg Kryuchkov, consilier al şefului rus de ocupaţie din Crimeea.

Update ora 8:00. O serie de explozii au zguduit orașul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineață. Coloane înalte de fum se văd pe cer și s-au declanșat o serie de explozii secundare.

Nu s-au rapoart deocamdată victime, relatează AP.

Exploziile au avut loc la câteva ore după ce Rusia și-a concentrat atacurile în invazia tot mai „tulbure” a Ucrainei asupra zonelor pe care le-a anexat ilegal, în timp ce bilanțul victimelor atacurilor anterioare cu rachete asupra unor clădiri de apartamente din orașul Zaporizhzhia, situat în sudul țării, a crescut la 14 morți.

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat pe Telegram că exploziile de la primele ore ale dimineții au fost rezultatul unor atacuri cu rachete în centrul orașului. El a precizat că exploziile au provocat incendii la una dintre instituțiile medicale din oraș și la o clădire nerezidențială.

Într-un interviu acordat BBC, președintele Zelenski a negat că ar fi îndemnat la atacuri asupra Rusiei, susținând că o remarcă anterioară a fost tradusă greșit. "Trebuie să folosiți lovituri preventive", a spus el, referindu-se la sancțiuni, "nu la atacuri".

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a recucerit mari porțiuni de teritoriu într-o contraofensivă de succes care a forțat trupele ruse să abandoneze poziții menținute de mult timp. În ceea ce Kievul descrie ca fiind răspunsul Moscovei la înfrângerile sale, președintele Vladimir Putin a anexat patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Anexările, considerate pe scară largă ca fiind ilegale, au generat temeri legate de o posibilă escaladare a războiului. Președintele Putin și alți înalți oficiali ruși au sugerat că armele nucleare - eventual arme tactice mai mici - ar putea fi folosite pentru a apăra aceste zone, deși oficialii occidentali spun că nu există dovezi că Moscova este pregătită să facă acest lucru.

Vorbind în limba engleză în biroul său din Kiev, președintele Zelenski a declarat: "Încep să își pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Ei nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Ei nu știu dacă o vor folosi sau nu o vor folosi. Cred că este periculos chiar să vorbim despre asta".

Interviul a avut loc la câteva ore după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare a adus lumea mai aproape de "Armageddon" decât oricând de la criza rachetelor cubaneze din timpul Războiului Rece.

Președintele Zelenski a declarat că este nevoie de acțiune acum, deoarece amenințările Rusiei reprezintă un "risc pentru întreaga planetă". Moscova a făcut "deja un pas" prin ocuparea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe care președintele Putin încearcă să o transforme în proprietate rusă.

Aproximativ 500 de soldați ruși se află la centrală, a spus el, deși personalul ucrainean o operează în continuare.

"Lumea poate opri de urgență acțiunile ocupanților ruși", a declarat președintele Zelenski. "Lumea poate pune în aplicare pachetul de sancțiuni în astfel de cazuri și poate face totul pentru a-i determina să părăsească centrala nucleară".

Război în Ucraina, 7 octombrie | Pe ce se bazează avertismentul cu Apocalipsa nucleară, lansat de Joe Biden

Război în Ucraina, 6 octombrie | Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

Război în Ucraina, 5 octombrie | Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

Război în Ucraina, 4 octombrie | Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

Război în Ucraina, 3 octombrie | Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole