Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Rusia ar pregăti un atac terorist pentru a distrage atenția de la dezastrul de la Kahovka
- Agenții ale Națiunilor Unite lucrează pentru a asigura accesul la apă potabilă și alimente pentru locuitorii din Herson, afectați de prăbușirea barajului Nova Kahovka
- Statul Major al armatei ucrainene susţine că nu a început contraofensiva
- Jens Stoltenberg îndeamnă statele NATO să furnizeze asistenţă umanitară Ucrainei
- Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate
- Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a raportat noi "succese” pentru armata rusă
- Washington Post: Ucraina a început contraofensiva. Se dau lupte în regiunea Zaporojie
- Ucraina ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole după distrugerea barajului Kahovka
- Rusia anunţă respingerea unei incursiuni ucrainene în zone ocupate din regiunea Zaporojie
- A început contraofensiva ucraineană
- Volodimir Zelenski, vizită în regiunea Herson, inundată după distrugerea barajului
- Vladimir Putin, prima reacţie după distrugerea barajului de pe Nipru
- Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară, în contextul distrugerii barajului
- NATO analizează opţiuni pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei
- Erdogan le propune lui Zelenski şi Putin crearea unei comisii internaţionale de anchetă
- Austria sprijină misiunile AIEA în Ucraina cu 1 milion de euro
- Ucraina avertizează asupra efectelor atacului asupra barajului Kahovka
- Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis că sute de mii de oameni nu au acces la apă potabilă, după distrugerea barajului
- O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson
- Șapte oameni sunt dați dispăruți după distrugerea barajului de pe Nipru
Update 23:05 Rusia ar pregăti un atac terorist pentru a distrage atenția de la dezastrul de la Kahovka
Rusia s-ar pregăti să organizeze un atac terorist asupra sistemului său de transport de gaze pentru a da vina pe Ucraina, a relatat joi postul de presă Ukrainska Pravda, făcând referire la sursele sale din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene.
Rusia ar fi ajustat presiunea în mai multe stații de comprimare a gazoductelor lor.
Sursele de informații explică acest lucru ca fiind un semn al pregătirilor pentru un atac terorist înscenat împotriva conductelor principale sau a altor situri ale infrastructurii critice de gaz.
Kremlinul intenționează să folosească atacul pentru a distrage atenția de la distrugerile de la Kahovka și pentru a semăna neîncredere între Ucraina și aliații săi, potrivit raportului, citat de Kyiv Independent.
Update 22:20 Mai multe agenții ale Națiunilor Unite lucrează pentru a asigura accesul la apă potabilă și alimente pentru locuitorii din Herson afectați de prăbușirea barajului Nova Kahovka, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
Update 21:25 Statul Major al armatei ucrainene susţine că nu a început contraofensiva
Statul Major al armatei ucrainene a negat, joi, informaţiile publicate de presa occidentală privind începerea contraofensivei, informează site-ul Tagesschau.de şi agenţia Reuters.
"Noi nu avem informaţii despre acest lucru", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, referindu-se la informaţii publicate de presa occidentală.
Update 21:00 Jens Stoltenberg îndeamnă statele NATO să furnizeze asistenţă umanitară Ucrainei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, joi, statele din cadrul Alianţei Nord-Atlantice să furnizeze rapid susţinere persoanelor rămase fără locuinţe după distrugerea barajului Kahovka.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a participat la o reuniune organizată prin videoconferinţă de Jens Stoltenberg cu ambasadorii statelor membre NATO.
"Este necesară furnizarea de asistenţă imediată" victimelor inundaţiilor din Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, conform cotidianului Le Figaro, precizând că reprezentanţii statelor NATO au exprimat "solidaritatea puternică".
Numeroase state NATO furnizează deja Ucrainei asistenţă umanitară în contextul inundaţiilor produse în regiunea Herson după distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului de pe Fluviu Nipru. Inundaţiile s-au soldat cu cel puţin cinci morţi, iar aproximativ 40.000 de oameni din zeci de localităţi au fost evacuaţi.
Update 20:00 Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate
Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP.
"Cerem Europei să majoreze plafonul pentru importurile de electricitate până la 2 Gigawaţi, în loc de 1 Gigawat în prezent", a spus German Galuşcenko, dând asigurări că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă "un risc iminent la acest moment" dar trebuie supravegheată.
Din cei 600 de kilometri pătraţi afectaţi de inundaţiile declanşate de distrugerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, "până la 80 de localităţi ar putea fi distruse, 20.000 de gospodării vor rămâne fără electricitate şi cel puţin 10.000 de hectare de terenuri agricole vor fi avariate", a spus German Galuşcenko, citând estimări preliminare.
Update 19:45 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a raportat noi "succese” pentru armata rusă
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut apel la expedierea rapidă a echipamentelor militare către liniile de front din Ucraina, într-o înregistrare video postată joi de serviciul de presă al ministerului, potrivit CNN.
"Inamicul a încercat să avanseze astăzi. Numai în două ore ale primei bătălii, trupele rusești au distrus 30 de tancuri și 10 IFV-uri.
În două ore de luptă, încă de dimineață. Deci este nevoie de acest echipament, să ne grăbim”, a declarat Șoigu, referindu-se la afirmația sa anterioară potrivit căreia forțele ruse au respins patru atacuri în timpul nopții în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.
Șoigu a făcut această solicitare în timpul unei vizite la trupele din Districtul Militar de Vest al Rusiei, unde a inspectat pregătirea echipamentelor și armelor pentru expediere în arsenalele și bazele de depozitare, potrivit comunicatului postat de minister.
Update 18:45 Washington Post: Ucraina a început contraofensiva. Se dau lupte în regiunea Zaporojie.
Ucraina a început contraofensiva, scrie The Washington Post care citează surse din armata ucraineană.
Luptele s-ar da în regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană ar încerca să taie legătura dintre forțele rusești și Crimeea.
Conform surselor media rusești, trupele ucrainene au început să bombardeze masiv pozițiile rusești cu rachete HIMARS.
Update 18:05 Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul ţării, a estimat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev.
"Fără o sursă de aprovizionare cu apă, este imposibil să cultivi legume. Cerealele şi oleaginoasele vor fi cultivate pe baza unui model cu randament scăzut”, a precizat Ministerul Agriculturii de la Kiev într-un comunicat de presă.
Potrivit instituţiei, distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, situat pe linia frontului dintre forţele ruse şi cele ucrainene, va duce la inundarea a zeci de mii de hectare de tren agricol în sudul Ucrainei şi ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare de teren rămase fără irigaţii într-o zonă de "deşert”.
Ministerul Agriculturii de la Kiev a adăugat că terenul inundat va necesita o analiză agro-ecologică completă a condiţiilor din sol şi, în majoritatea cazurilor, vor trebui aplicate proceduri speciale de refacere a solului.
Update 17:00 Rusia anunţă respingerea unei incursiuni ucrainene în zone ocupate din regiunea Zaporojie.
Forţele militare ruse au respins, în cursul nopţii, tentative ale armatei ucrainene de a depăşi linia frontului în regiunea Zaporojie, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de Reuters.
Ministrul rus al Apărării a declarat că au fost oprite patru atacuri distincte ale armatei ucrainene.
"Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă cu pierderi semnificative", a declarat Serghei Şoigu.
Ministrul rus al Apărării a precizat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că armata ucraineană a încercat să lanseze o incursiune cu 1.500 de militari şi 150 de vehicule blindate, în regiunea Zaporojie.
"Au încercat să treacă de liniile noastre de apărare. S-au retras după aproximativ două ore şi au suferit pierderi semnificative", a subliniat Şoigu.
Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post.
Update 15.35. Ucraina ar putea pierde câteva milioane de tone de recolte din cauza inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul țării, a declarat astăzi ministerul ucrainean al Agriculturii, informează The Guardian.
"Fără o sursă de alimentare cu apă, este imposibil să se cultive legume. Cerealele și semințele oleaginoase vor fi cultivate folosind un model extensiv cu randamente scăzute", a adăugat sursa citată.
Update 14.30. A început contraofensiva ucraineană. Trupele militare din Ucraina şi-au intensificat atacurile, începând de seara trecută, pe linia frontului din partea de sud-est a ţării.
Armata ucraineană a lansat un contraatac mult anticipat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o fază crucială în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei. Trupele ucrainene și-au intensificat seara trecută atacurile pe linia frontului din sud-estul țării, potrivit mai multor persoane din cadrul forțelor armate ale țării, într-un impuls semnificativ spre teritoriul ocupat de Rusia.
Update 13.20. Minele împrăștiate de inundațiile care au curs în aval de la barajul Kakhovka ar putea reprezenta un pericol grav pentru civili în deceniile următoare, a declarat Crucea Roșie, potrivit The Guardian.
"În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval", a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
Update 11.35. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat astăzi regiunea Herson, puternic afectată de inundații, în timp ce evacuările continuă.
Aproximativ 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson, sudul Ucrainei, erau sub ape în urma distrugerii barajului hidroelectric Kakhovka, a declarat guvernatorul regional.
Guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat că 68% din teritoriul inundat se află pe malul stâng al râului Dnipro, ocupat de Rusia. "Nivelul mediu al inundațiilor" în regiunea Herson joi dimineață era de 5,61 metri, a declarat el, potrivit Reuters.
"Lucrăm și îi vom ajuta pe toți cei care au ajuns în dificultate", a adăugat acesta, referindu-se la inundațiile provocate de prăbușirea barajului, care se află la aproximativ 60 km în amonte de Herson.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru distrugerea barajului.
Update 11.10. Ucrainenii blocaţi în case după ruperea barajului Nova Kahovka primesc apă cu ajutorul dronelor. Armata ucraineană a publicat imagini cu locuitorii din Oleșki.
Potrivit autorităților, peste 40 de mii de oameni au fost afectaţi de inundațiile catastrofale provocate de distrugerea barajului. În imagini se poate observa un cuplu blocat în casă, care salută și se roagă de la o fereastră, în podul unei case, iar femeia îşi şterge lacrimile.
Update 09.40. Construirea unui nou baraj și a unei noi stații hidroelectrice pe locul centralei hidroelectrice distruse de la Kahovka va dura cel puțin cinci ani și va necesita cel puțin un miliard de dolari, a declarat șeful companiei energetice de stat ucrainene Ukrhydroenergo, Ihor Syrota, transmite The Kyiv Independent.
"Aceasta este o instalație hidroelectrică complexă a cărei reconstrucție va dura ceva timp. În prezent, elaborăm un proiect pentru amplasarea stației", a mai precizat Ihor Syrota.
Update 09.05. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că își va consolida prezența la centrala nucleară din Zaporojie, pe fondul îngrijorărilor legate de rezervele de apă pentru răcirea reactoarelor centralei, informează The Guardian.
"AIEA va consolida prezența AIEA la fața locului, înlocuind echipa actuală cu un grup mai mare”, a anunțat AIEA.
"Posibila pierdere a principalei surse de apă de răcire a centralei complică și mai mult o situație de securitate și siguranță nucleară deja extrem de dificilă și provocatoare”, a precizat directorul general Rafael Grossi.
Update 08.10. Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc după distrugerea barajului de pe Nipru. Vladimir Putin i-a transmis lui Recep Tayyip Erdogan că ucrainenii ar fi aruncat în aer barajul, la cererea Occidentului.
De cealaltă parte, Volodimir Zelenski susţine că ruşii au tras inclusiv în salvatorii care au venit în ajutorul oamenilor aflaţi în zonele inundate.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a cerut miercuri, la telefon, secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, "cele mai bune garanţii în vederea evitării unor viitoare războaie".
"Este logic ca aliaţii să facă un pas decisiv în vederea aderării Ucrainei la NATO. Nu cerem trupe NATO pe teren care să pună capăt acestui război.
Cerem cele mai bune garanţii în vederea evitării unor războaie viitoare", scrie Kuleba într-un mesaj postat pe Twitter.
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre opţiuni pentru a oferi Ucrainei garanţii de securitate post-conflict, a afirmat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, subliniind însă că nu vor fi clauze de apărare similare cu cele ale statelor membre.
Citeşte şi: Jens Stoltenberg: Aderarea Ucrainei la NATO cât timp e război nu este pe agendă
Jens Stoltenberg a subliniat că se aşteaptă ca aliaţii din cadrul NATO să transmită un semnal clar de continuare a susţinerii pentru Ucraina cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania.
Stoltenberg a subliniat că porţile Alianţei Nord-Atlantice rămân deschise şi că o eventuală decizie de integrare a Ucrainei în viitor trebuie să aparţină doar Kievului şi NATO. Acum, cel mai important lucru este ca Ucraina să reuşească să se menţină stat suveran şi independent, a subliniat Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO.
Război în Ucraina, 7 iunie | Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război
Război în Ucraina, 6 iunie | Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer
Război în Ucraina, 5 iunie | Rusia acceptă dialogul cu SUA pentru controlul armamentului strategic
Război în Ucraina, 4 iunie | Guvernatorul regiunii Belgorod cere rușilor de lângă granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele
Război în Ucraina, 3 iunie | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă