Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Zelenski este nemulţumit de dominaţia Rusiei şi ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră
- Volodimir Zelenski a pilotat un F-16 în simulator şi a doborât un bombardier rusesc
- Marea Britanie sancţionează companii acuzate că furnizează armament Rusiei
- Aliații occidentali ai Kievului, tot mai sceptici cu privire la un eventual câștig al Ucrainei în fața Rusiei pe front
- Polonia trimite trupe suplimentare la granița cu Belarus
- Putin cere creșterea producției de drone ruse Kub și Lancet pentru războiul din Ucraina
- Volodimir Zelenski spune că Ucraina ca va salva Republica Moldova și Georgia de Rusia
- Crește bilanțul atacului asupra orașului Pokrovsk: cel puțin opt morți și zeci răniți
- Rusia a devastat orașul ucrainan Pokrovsk într-un atac nocturn cu rachete
- China oferă asigurări Rusiei că își menține poziția privind conflictul din Ucraina
Update 22:20 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a admis, marţi, că este "dificilă" contraofensiva din sud-estul ţării, dar susţine că, deşi nu au suficiente echipamente, forţele militare ucrainene deţin iniţiativa, pe fondul scepticismului unor oficiali occidentali.
"Contraofensiva este dificilă, probabil este mai lentă decât ne-am dori. Dar iniţiativa este a forţelor militare ucrainene", afirmă Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
"Este într-adevăr dificil să lupţi atât de mult timp. Este dificil, când ne confruntăm cu lipsa anumitor arme. Totul este foarte dificil, pentru că este război. Este dificil pentru noi, dar este dificil şi pentru ruşi. Suntem obosiţi şi noi, sunt obosiţi şi ei, există teamă. Rusia, spre deosebire de noi, poate pune capăt acestui război foarte rapid, fără victime care nu sunt necesare, prin retragerea de pe teritoriul nostru.
Ucraina nu va continua războiul pe teritoriul Federaţiei Ruse. Nu acesta este scopul nostru. Noi ne eliberăm teritoriile. Aceasta este diferenţa. Ei au teritoriu pe care să se replieze, nu noi", a subliniat Zelenski.
Update 20:15 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susţine că Ucraina ar putea intensifica atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră, pentru a evita operaţiuni navale ruse şi a opri dominaţia Rusiei.
Ucraina a comis, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone navale pline cu explozibili asupra unei nave militare ruse care era ancorată într-o bază navală din Rusia şi asupra unui petrolier rus.
Nu s-au înregistrat daune semnificative.
Update 18:45 - La două luni după lansarea contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruse, oficiali occidentali descriu drept tot mai "sumbre" informaţiile despre capacitatea trupelor ucrainene de a recâştiga teritorii semnificative, relatează marţi CNN, care a intervievat patru responsabili americani şi occidentali ce au cunoştinţă despre ultimele informaţii legate de evoluţia acestei contraofensive.
"Încă rămâne de văzut, pentru următoarele săptămâni, dacă există vreo şansă de a face progrese. Dar ca ei (ucrainenii) să facă progrese care să schimbe balanţa acestui conflict, cred că este extrem de improbabil", anticipează un diplomat occidental.
Update 17:05 - Volodimir Zelenski a pilotat un F-16 în simulator şi a doborât un bombardier rusesc. Aparatul a fost trimis Ucrainei de Cehia pentru antrenarea piloților.
Președintele ucrainean a simulat o misiune în care a interceptat și doborât un bombardier rusesc Tupolev 95.
După misiunea de succes a președintelui ucrainean, militarii din Forțele Aeriene i-au dat lui Zelenski o cască semnată de piloții care au primit titlul de "Eroi ai Ucrainei".
Update 15:10 Guvernul Marii Britanii a anunțat, marți, sancțiuni împotriva unor persoane şi entități din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Slovacia, Elveția, Iran şi Belarus.
Acestea sunt acuzate că oferă armament Rusiei pentru războiul din Ucraina.
Astfel, ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a precizat că au fost sancționate 22 de persoane şi companii din Turcia, Dubai (Emiratele Arabe Unite), Slovacia şi Elveția, care susțin războiul ilegal din Ucraina.
În plus, au fost sancționate trei companii ruse care importă piese electronice pentru echipamente militare.
"Acțiunile de astăzi vor afecta sistemele militare ale Rusiei prin blocarea accesului (regimului) lui Vladimir Putin la echipamente din străinătate", a estimat Ministerul de Externe de la Londra, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.
"De asemenea, aplicăm măsuri suplimentare pentru a contracara asistența Iranului şi Belarusului pentru armata rusă. Marea Britanie a impus anterior sancțiuni împotriva Belarusului din cauză că această țară înlesnește în mod activ invazia militară rusă în Ucraina.
A fost denunțat rolul destabilizator al Iranului asupra securității mondiale, inclusiv prin sancțiuni împotriva furnizării de drone iraniene folosite de Rusia împotriva civililor ucraineni", se precizează în documentul citat.
Update 14:35 Oficiali americani și europeni de rang înalt invocă evaluări tot mai sumbre cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri teritorii semnificative în contraofensiva lor.
Un diplomat occidental de rang înalt, citat de CNN, a spus că "rămâne de văzut" în următoarele două săptămâni dacă sunt șanse ca (ucrainenii) să facă progrese.
"Este însă extrem de improbabil ca ei să realizeze avansuri care să schimbe, cu adevărat, echilibrul acestui conflict", a spus oficialul occidental.
Mike Quigley, un congresman democrat din Illinois, s-a întors recent de la întâlniri derulate în Europa cu comandanții americani care antrenează forțele armate ucrainene.
Quigley a spus că discuțiile au relevat "provocările" cu care se confruntă ofensiva Kievului, precum și faptul că acesta este "cel mai dificil moment al războiului".
Update 13:15 Ministerul polonez al Apărării decis să trimită trupe suplimentare la granița cu Belarus, în urma unei solicitări din partea serviciului de pază a frontierei.
Efectul va fi transferarea a 1.000 de soldați în plus la graniță, a declarat ministrul adjunct de interne.
"Din cauza situației dinamice de la granița dintre Polonia și Belarus, ministrul Apărării Naționale a ordonat punerea în aplicare a solicitării, iar soldații să trimiși să fie puși să patruleze la granița dintre Polonia și Belarus", a relatat presa de la Varșovia.
Polonia a construit un gard la granița cu Belarus, dotat cu protecție electronică.
În ultimele săptămâni, combatanți din grupul de mercenari Wagner au apărut în apropierea graniței dintre cele două state, o evoluție despre care premierul Mateusz Morawiecki a declarat că are ca scop destabilizarea situației de pe flancul estic al NATO.
Update 11:00 Vladimir Putin l-a convocat, luni, pe directorul general al companiei de stat Rostec, Serghei Cemezov, căruia i-a spus că este "necesar să se mărească rata de producție a celor mai recente tipuri de arme".
Informația vine după ce Ucraina a anunțat că, doar săptămâna trecută, forțele ruse au folosit aproape jumătate de milion de muniţii de-a lungul frontului de est,
Putin şi directorul Rostec au vorbit despre lipsa de personal calificat, dar şi despre creșterea rapidă a salariilor în rândul industriei militare a țării, potrivit unui fragment al discuției postat pe site-ul Kremlinului.
"Îndeplinirea comenzilor de stat pentru apărare pentru 2022 s-a făcut în proporție de 99,5%. Am crescut volumul de producție pentru toate tipurile de produse militare, care sunt utilizate masiv astăzi în operațiunea militară specială", i-a spus Cemezov lui președintelui rus.
La rândul său, Putin a arătat spus că Rostec trebuie să crească producția de drone.
"Atât Kub, cât şi Lancet (două tipuri de vehicule ruse fără pilot) s-au dovedit foarte eficiente: în primul rând, lovitura este puternică, orice echipament, inclusiv cel de fabricație străină, nu numai că arde, dar şi explodează", a spus Putin.
Este necesar să crească şi mai mult producția de drone "Kub" şi "Lancet", a insistat el
Update 09:30 Volodimir Zelenski spune că Ucraina ca va salva Republica Moldova și Georgia de Rusia.
Președintele ucrainean a făcut această declarație în ziua când s-au împlinit 15 ani de la invazia ruseasca din Georgia.
Zelenski susține că o victorie a Ucrainei în războiul declanșat de Rusia va elimina pericolul pentru alte țări care trăiesc sub spectrul amenințării militare a Moscovei.
"În fiecare an, în această zi, lumea îşi amintește de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei. Au trecut 15 ani. Ocupația rusă rămâne. Această rană pe corpul statului georgian rămâne. S-au spus deja multe cuvinte că, dacă lumea ar fi fost fermă în 2008, multe lucruri ar fi fost diferite. Chiar şi atunci, Rusia ar fi trebuit să îşi dea seama că agresorul plătește cel mai mult pentru agresiune.
Ar trebui, cu siguranță, să înțeleagă acest lucru acum.
Când Ucraina va câștiga acest război, nu numai că va opri expansiunea apetitului agresiv al Rusiei, dar va salva şi alte națiuni de la ceea ce trăim noi - Georgia şi Moldova. Victoria noastră va readuce normalitatea pentru toată lumea: va elimina ocupația rusă", a anticipat liderul de la Kiev.
Update 08:09 Rachetele rusești au lovit de două ori în noaptea de luni spre marți centrul orașului ucrainean Pokrovsk, transmite presa internațională.
Cel puțin opt persoane, între care cinci civili, au murit, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.
Conform guvernatorului, cele două rachete au lovit la 40 de minute distanță orașul controlat de Ucraina, aflat în apropierea liniei de front.
Doi salvatori și un militar se numără printre cei uciși.
Numeroși răniți au fost consemnați printre civili, inclusiv un membru al Consiliului local orășenesc, au declarat oficialii ucraineni.
Imaginile filmate în oraș după atac au surprins echipele de salvatori căutând printre dărâmături, o mașină distrusă și o clădire de apartamente transformată în ruine.
Update 00:01 "În cadrul convorbirii noastre, secretarul Blinken și cu mine am discutat despre măsuri suplimentare pentru a extinde sprijinul global pentru formula de pace și soluții pentru extinderea exporturilor de cereale", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe contul său de pe platforma X.
"Am mulțumit SUA pentru toată asistența oferită și am subliniat necesitatea de a spori capacitățile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei prin furnizarea de ATACMS", a menționat șeful diplomației ucrainene.
La rândul său, Matt Miller, purtătorul de cuvânt al secretarului american de stat Antony Blinken a anunțat că cei doi au discutat despre "evoluțiile în eforturile de contraofensivă ale Ucrainei, despre discuțiile recente despre o pace justă și durabilă în Ucraina, care au avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, și despre acordurile de securitate pe termen lung între cele două țări".
Potrivit unui comunicat de presă, "secretarul (de stat Blinken) a reiterat sprijinul ferm și continuu al Statelor Unite pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei și a reafirmat sprijinul continuu pentru o armată ucraineană puternică și pentru instituții de apărare responsabile".
Pe de altă parte, șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a vorbit luni cu omologul său american, generalul Mike Milley, căruia i-a spus că forțele ucrainene creează pas cu pas condițiile pentru a avansa în sud, unde se străduiesc să câștige teren și unde se dau lupte grele.
Zalujnîi i-a spus șefului Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, că apărarea Ucrainei este fermă și că "inițiativa este de partea ucraineană".
Război în Ucraina, 7 august | SBU: Volodimir Zelenski a fost vizat de o tentativă de asasinat
Război în Ucraina, 6 august | Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"
Război în Ucraina, 5 august | Kievul susţine că Rusia a pierdut aproape 250.000 de militari până în prezent
Război în Ucraina, 4 august | China confirmă participarea la discuțiile din Arabia Saudită privind pacea în Ucraina, discuții de la care Rusia a fost exclusă
Război în Ucraina, 3 august | Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri