Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 318. Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Război în Ucraina, ziua 318. Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 11:43 07 Ian 2023 Modificat la 21:39 07 Ian 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Rusia spune că va menține „armistițiul" până la miezul nopții
  • Cel puțin trei morți la începutul Crăciunului ortodox
  • Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți
  • Rusia folosește tehnologie occidentală în atacurile din Ucraina
  • Ucraina cere Germaniei armament modern și spune că trimiterea de vehicule "Marder" este tardivă
  • Fregata "Amiral Gorșkov", fotografiată de NATO în marș lângă Norvegia
  • Ucraina acuză Rusia că a bombardat la Herson și Kramatorsk în ziua în încetării focului anunțată de Putin
  • Rusia acuză Ucraina că nu respectă încetarea focului, pe care Kievul a respins-o deja
  • ISW: Încetarea focului pentru 36 de ore, anunțată de Putin,  este o operațiunie de  "compromitere" a Ucrainei, susține o analiză ISW
  • A intrat în vigoare încetarea focului anunțată de Vladimir Putin în Ucraina

Update 15:00 Trupele ruse vor menține „armistițiul” până sâmbătă la miezul nopții, a declarat Ministerul rus al Apărării.

În informarea sa zilnică, ministerul a adăugat că forțele rusești ar fi ripostat la focurile trase de trupele ucrainene.

Kremlinul a continuat să acuze Ucraina că a bombardat zone civile în timpul încetării focului declarate de Rusia. De asemenea, a afirmat că Moscova a respins patru atacuri ale forțelor ucrainene în ultimele 24 de ore, relatează Sky News.

Kievul a respins cu fermitate „armistițiul” și a susținut că este doar o încercare a Rusiei de a câștiga timp pentru a-și întări trupele.

Autoritățile din Ucraina au remarcat o serie de lovituri rusești în cel puțin 6 regiuni. Trei persoane ar fi fost ucise de la începutul "încetării focului".

Atacurile ar fi avut loc în estul regiunii Donețk, alături de părți din Harkov, Kherson, Sumy, Mykolaiv și Zaporojie.

Cel puțin 14 persoane ar fi fost rănite.

Update 13:20 Cel puțin trei morți la începutul Crăciunului ortodox

Războiul din Ucraina. Atacurile rusești au continuat pe teritoriul Ucrainei, în ciuda armistițiului de 36 de ore anunțat de Moscova pentru perioada Crăciunului ortodox.

Autoritățile ucrainene au declarat că Rusia a continuat să "terorizeze" civilii, atacurile soldându-se cu cel puțin 3 morți și 14 răniți.

Atacurile au fost înregistrate în cel puțin șase regiuni în ultimele 24 de ore, scrie Sky News. Printre acestea se numără atacuri în Herson, unde guvernatorul Iaroslav Yanushevych a declarat că un salvator a fost ucis și 7 civili au fost răniți.

În estul regiunii Donețk, doi civili au fost uciși în Bakhmut și în orașul Krasna Hora, aflat în apropiere. Alți 7 au fost răniți.

De asemenea, au fost anunțate atacuri în Harkov, Sumy, Mykolaiv și Zaporojie. În Zaporojie, 16 așezări ar fi fost afectate, cu clădiri și infrastructură avariate.

Putin ordonase trupelor sale să înceteze atacurile în Ucraina timp de 36 de ore pe 6 și 7 ianuarie, când rușii și ucrainenii sărbătoresc în mare parte Crăciunul.

Update 11:30 Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Spionii militari din Ucraina susțin că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți, luna aceasta. Aceștia ar urma să participe la un șir de ofensive rusești în estul și sudul țării.

Declarația a fost făcută de adjunctul șefului spionajului militar ucrainean.

Pe de altă parte, Rusia a negat vehement luna trecută cum că ar pregăti un al doilea val de mobilizare, Putin spunând că ”nu are rost să vorbească despre o nouă chemare la arme” și că doar jumătate dintre cei mobilizați au fost deja trimiși în Ucraina.

Și alți oficiali ruși au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare, chiar înainte de a declara în septembrie mobilizarea parțială.

Update 10:30 Vladimir Putin asistă singur la o slujbă ortodoxă de Crăciun într-o biserică din Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a asistat singur, vineri la miezul nopții, la o slujbă religioasă celebrată într-o biserică din Kremlin, cu ocazia Crăciunului ortodox - sărbătorit pe 7 ianuarie - marcat de ofensiva rusă în Ucraina.

Președintele rus a urmărit slujba în Catedrala Buna Vestire, proiectată inițial ca biserică pentru țari, condusă de mai mulți, potrivit unor imagini difuzate de Kremlin, transmite AFP.

În anii precedenți, Vladimir Putin obișnuia să participe la slujbele religioase de Crăciun ortodoxe din provinciile rusești sau de la periferia Moscovei.

Într-un mesaj difuzat sâmbătă, Putin a adresat felicitări creștinilor ortodocși, indicând că această zi inspiră "fapte bune și aspirații". De asemenea, el a spus că se roagă pentru Biserica Ortodoxă, al cărei influent lider, patriarhul Kirill , a susținut pe deplin ofensiva forțelor armate ruse în Ucraina decisă de Vladimir Putin.

Organizațiile bisericești "îi susțin pe soldații noștri care iau parte la o operațiune militară specială”, a declarat președintele rus, folosind termenul oficial al Kremlinului pentru ofensiva din Ucraina.

Patriarhul Kirill a făcut apel la credincioși să sprijine "frații" pro-ruși în timpul ofensivei rusești din estul Ucrainei. De la începutul ofensivei din Ucraina, pe 24 februarie, el a ținut predici în care a dat binecuvântarea sa trupelor rusești, în timp ce a criticat autoritățile ucrainene. Într-o predică de anul trecut, el a spus că moartea în Ucraina "spală toate păcatele". Joi, Patriarhul a cerut Moscovei și Kievului să stabilească o încetare a focului în Ucraina cu ocazia sărbătorii ortodoxe de Crăciun.

Putin a anunțat o încetare unilaterală a focului pentru 36 de ore, însă „duelurile de artilerie” au continuat vineri la Bakhmout, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, precum și bombardamentele în alte regiuni.

Update 9:30 Rusia folosește tehnologie occidentală în atacurile din Ucraina

De luni de zile, Rusia folosește drone, atât iraniene, cât și de producție proprie, împotriva țintelor civile și militare din Ucraina și, deși Rusia este supusă unor sancțiuni occidentale dure, dronele ucigașe pe care le trimite în Ucraina conțin numeroase componente care provin de la companiile vestice, inclusiv americane.

În imaginile prezentate de autoritățile ucrainene apar componente produse de companii occidentale. Acestea au fost recuperate din drone, unele de fabricație iraniană, cu care rușii au atacat Ucraina.

În interiorul său se află un procesor produs de o companie elvețiană. Chip-ul produs de elvețieni este același care se regăsește în smartphone-uri, tablete și sisteme auto de navigație, practic orice dispozitiv dotat cu GPS prin satelit.

Rușii programează aceste cipuri să se conecteze versiunea rusească a GPS-ului.

Iar cipurile elvețiene nu sunt singurele produse în Occidentul pe care Putin îl pune la zid cu fiecare ocazie.

"Pentru prima dată vom primi vehicule blindate Bradley; este exact ceea ce este nevoie", a spus preşedintele Zelenski, mulţumindu-i preşedintelui american Joe Biden şi Congresului SUA.

Volodimir Zelenski a adăugat că anunţul oficial a demonstrat că vizita sa la Washington din decembrie a produs rezultate concrete.

Casa Albă a anunţat vineri că SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum. Vehiculele de luptă Bradley fac parte acest pachet de ajutor.

Război în Ucraina, 6 ianuarie | SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar

Război în Ucraina, 5 ianuarie | ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului

Război în Ucraina, 4 ianuarie | Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare

Război în Ucraina, 3 ianuarie | Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

Război în Ucraina, 2 ianuarie | 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole