Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Vladimir Putin ameninţă "în special" România, bombardamentele continuă în oraşele din Ucraina | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 17:42 06 Mar 2022 Modificat la 23:41 06 Mar 2022

Ziua 11 a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:

  • Administraţia de la Kremlin a ameninţat, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene
  • Proteste uriaşe în zeci de oraşe din Rusia împotriva războiului declanşat de Vladimir Putin
  • Un atac masiv asupra oraşului Viniţa, în centrul Ucrainei, la numai 130 de kilometri de Moldova
  • A început evacuarea în Mariupol, mii de oameni încearcă să fugă din oraşul devastat
  • Rusia cere Uniunii Europene şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei
  • OMS confirmă că mai multe spitale din Ucraina au fost bombardate
  • Forţele Armate ale Ucrainei anunţă că 11.000 de soldaţi ruşi au murit, au fost răniţi sau au fost capturaţi

Update 6 martie, 23.40. Explozii puternice în mai multe zone a oraşului Harkov.

Publicaţia NEXTA anunţă că bombardamentul ruşilor asupra oraşului a început.

Update 6 martie, 22.49. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj prin intermediul unui clip video postat pe Instagram.

"Nu vom ierta sutele de victime. Zecile de mii de oameni care suferă. Nici Dumnezeu nu va ierta. Nici astăzi, nici mâine. Niciodată. Şi în loc de iertare va veni Ziua Judecăţii", se arată în descrierea postării de pe Instagram a preşedintelui ucrainean.

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Update 6 martie, 22.46. Sky News, care citează Poliţia de Frontieră din Polonia, anunţă că, de la începutul războiului şi până astăzi, un milion de refugiaţi ucraineni au trecut graniţa în Polonia.

Update 6 martie, 21.37. Rusia a început pregătirile pentru deconectarea de la internetul global.

Nu mai târziu de 11 martie, toate serverele şi domeniile trebuie transferate în zona Rusiei. Mai mult, internetul rusesc a început deja să colecteze datele pentru infrastructura de reţea.

Update 6 martie, 21.35. Preşedintele SUA, Joe Biden, a transmis un mesaj către populaţia din Rusia.

"Nu cred că vă doriţi un război sângeros şi distructiv împotriva Ucrainei, o ţară şi un popor cu care aveţi legături atât de puternice de familie, istorie şi cultură", a fost mesajul transmis de Joe Biden.

Update 6 martie, 20.48. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că Ucraina a informat-o că personalul de serviciu operează în continuare centrala din Zaporizhzhya, dar că acum se află sub ordinele comandantului forțelor rusești de acolo.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis astăzi faptul că Ucraina a informat-o că personalul operează în continuare centrala, dar că acum se află sub ordinele comandantului forțelor rusești de acolo, scrie CNN.

De asemenea, Ucraina a informat AIEA că militarii ruși aflați la fața locului au oprit anumite rețele de telefonie mobilă și internetul, ceea ce face să fie foarte dificile comunicațiile.

Autoritatea de reglementare nucleară a țării spune că a întâmpinat probleme majore să ajungă la personalul de la centrală. În ciuda acestui fapt, autoritatea de reglementare a putut confirma că nivelurile de radiații rămân normale. Centrala nucleară din Zaporizhzhia a fost ocupată de ruși vineri, după un asalt în care s-au folosit arme grele.

Update 6 martie, 20.43. Primarul din Irpin, Oleksandr Markushin, a anunţat, în această seară, că opt civili au fost ucişi de bombele şi rachetele lansate de ruşi, astăzi, în timpul evacuării cu autobuze din oraş.

Potrivit oficialului, printre cei opt civili se numără şi doi copii.

Update 6 martie, 20.40. Prin punctele de frontieră ale României au intrat, astăzi, între orele 00.00 și 18.00, 67.257 de persoane, dintre care 24.846 sunt cetăţeni ucraineni.

Numărul cetățenilor ucraineni care au intrat în România duminică este în creștere cu 9,3 % faţă de acelaşi interval orar din ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.

De la declanşarea crizei în Ucraina, până astăzi, la ora 18.00, la nivel naţional, au intrat în România 252.322 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 175.887 cetăţeni ucraineni.

Update 6 martie, 19.34. Administraţia Vladimir Putin a ameninţat statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflict.

Update 6 martie, 19.27. Un nou atac aerian a avut loc, în urmă cu câteva minute, în zona oraşului Harkov.

Potrivit primelor informaţii, forţele aeriene ale Rusiei au vizat turnul unei televiziuni.

Update 6 martie, 19.00.  Ministerul Apărării rus avertizează: Rusia va ataca combinatele chimice din Ucraina.

Update 6 martie, 19.25. Rusia a reținut cel puțin 4.357 de persoane, astăzi, în timpul protestelor anti-război, potrivit unui grup de monitorizare independent, citat de CNN.

Oamenii au fost reținuți în 56 de orașe, potrivit sursei citate.

CNN a transmis că nu poate verifica aceste cifre în mod independent.

Update 6 martie, 18.51. Forţele Aeriene ale Ucrainei au anunţat, într-o postare pe Facebook, că rachetele care au distrus aeroportul din Viniţa ar fi fost lansate din sud şi acuză Transnistria de implicare în război.

Update 6 martie, 17.33. Mii de persoane au fost reținute la protestele anti-război de astăzi din Rusia, spun grupurile de apărare a drepturilor și autoritățile ruse, citate de BBC.

Aproximativ 1.700 de persoane au fost reținute numai în Moscova, a raportat agenția de știri RIA, citând Ministerul de Interne.

Grupul pentru drepturi OVD-Info spune că au avut loc rețineri în 49 de orașe.

Deși protestele au devenit din ce în ce mai restrânse în ultimii ani, mitinguri au avut loc în întreaga Rusie de la invazia din Ucraina, din 24 februarie.

Mai mult de 10.000 de persoane au fost reținute de la începutul războiului, în urmă cu 11 zile, potrivit OVD-Info.

Update 6 martie, 16.44. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un mesaj dur astăzi după ce a fost bombardat aeroportul din orașul Vinița cu opt rachete.

"Tocmai am auzit raportul despre atacul cu rachete de la Vinnița. 8 rachete împotriva orașului nostru, împotriva pașnicului nostru Vinnița, care nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Rusia. În orice caz, o lovitură brutală și cinică de rachetă a distrus complet aeroportul. Continuă distrugerea totală a infrastructurii noastre, a traiului nostru construit de noi, de părinții și bunicii noștri, de generații de ucraineni.

Repetăm în fiecare zi: Închideți cerul deasupra Ucrainei. Închideți-l pentru toate rachetele rusești, pentru toate avioanele de luptă rusești, pentru toți acești teroriști. Vă rog să creați o zonă aeriană umanitară fără rachete, fără bombe aeriene. Și noi suntem oameni și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii, civilii. Și o puteți face. Dacă nu faceți acest lucru, dacă nu ne dați cel puțin avioane pentru a ne putea proteja, nu poate exista decât o singură concluzie: și voi vreți să fim uciși încet. Aceasta este, de asemenea, responsabilitatea politicienilor lumii, a liderilor occidentali. Astăzi și pentru totdeauna", a spus Zelenski.

Update 6 martie, 15.34. Cel mai mare spital pentru copii din Kiev a fost lovit de o rachetă.

Este vorba de un spital pentru copiii bolnavi de cancer, iar acum 150 de copii au rămas în adăpostul spitalului. Printre ei, sunt şi copii care au rămas fără părinţi, după ce aceştia au murit în exploziile care au avut loc în cele 11 zile de război.

Update 6 martie, 15.11. Apar imagini cu atacul cu rachete lansat de ruşi asupra oraşului Viniţa.

Update 6 martie, 14.46. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat un atac masiv al ruşilor asupra oraşului Viniţa şi asupra aeroportului Gavrishovka, acesta din urmă fiind distrus în totalitate.

Încă o dată, Zelenski a cerut liderilor NATO să declare Ucraina no-fly zone.

Update 6 martie, 14.00. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va întâlni, din nou, cu preşedintele Vladimir Putin.

Anunţul a fost făcut de publicaţia Le Parisien, într-o postare pe Twitter.

Update 6 martie, 13.30. Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat, în urmă cu câteva minute, populaţiei din Ucraina printr-un clip video postat pe Facebook.

"Ucraineni! Ne-am câştigat deja dreptul la viitor. Însă continuăm să luptăm pentru prezent. Este foarte important. Luptăm pentru a stabili noua graniţă. Graniţa dintre sclavie şi viaţă", a fost mesajul transmis de Zelenski.

Ukrainians! We have already gained our future. But we are still fighting for our present. It is very important. We are fighting for where the border will be. Between life and slavery.

Update 6 martie, 12.49. Câteva sute de persoane au fost reținute astăzi în timpul unor manifestații împotriva războiului în Rusia, potrivit unui grup de monitorizare citat de BBC.

Peste 600 de manifestanți au fost arestați în 21 de orașe din Rusia, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info, după ce opozantul Alexei Navalny, încarcerat, a făcut apel la ruși să protesteze față de războiul din Ucraina.

Grupul de monitorizare, citând surse media locale, a anunțat că peste 200 de persoane au fost reținute în orașul Novosibirsk.

Navalny a făcut apel la demonstrații în piețele principale ale orașelor rusești.

Reținerile în masă au devenit o regulă la protestele antiguvernamentale din Rusia. OVD-Info spune că cel puțin 8.000 de protestatari au fost reținuți sau arestați în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu 11 zile.

Update 6 martie, 11.43. Trupele ruse ar fi deschis focul la ieșirea din orașul Irpin, în timp ce civilii încercau să părăsească localitatea.

Nexta_tv a publicat această informație, citând corespondentul  Radio Svoboda (Radio Liberty).

Asupra civililor s-ar fi executat foc de mortiere. Trei oameni ar fi murit, adaugă sursa citată.

[GAL layout="3"]

Update 6 martie, 11.41. 2.849 de cetățeni ucraineni au solicitat de la începerea răzbiului din Ucraina până astăzi azil în România, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, solicitanții de azil pot beneficia, pe întreaga perioadă a procedurii, de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.1%, transmite MAI.

Update 6 martie, 11.10. O explozie puternică dintr-o zonă rezidenţială a oraşului Harkov a fost surprinsă de camera de bord a unei maşini care circula în apropiere.

Update 6 martie, 10.30.  Începe evacuarea civililor la Mariupol, începând de la ora 12:00, potrivit Centrului de Coordonare aflat sub controlul șefului Centrului Militar Regional Donețk.

Evacuarea populației va avea loc din trei locații cu autobuzele municipale:

  • SC „Illichivets” (pr. Nakhimov, 53)
  • Teatrul Dramatic (Piața Teatralnaya, 1)
  • Administrația regională Kalmius - (Bd. Metalurgiști, 193).

Update 6 martie, 10.25. Peste 11.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele șase zile ale războiului din Ucraina, anunță armata Ucrainei.

Potrivit acesteia, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă:

  • 285 tancuri
  • 985 blindate
  • 44 de avioane
  • 48 de elicoptere
  • 21 sisteme antiaeriene
  • 50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc)
  • 109 tunuri de artilerie
  • 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil
  • 4 drone
  • 2 bărci
  • 409 vehicule

Update 6 martie, 10.23. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat mai multe atacuri asupra unor centre de sănătate din Ucraina, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a postat duminică pe Twitter un mesaj în care arată că OMS a confirmat mai multe atacuri asupra unor centre de sănătate din Ucraina, provocând mai mulți morți și răniți.

Acestea sunt în curs de investigare, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Atacurile asupra centrelor sau lucrătorilor din domeniul sănătății încalcă neutralitatea medicală și reprezintă încălcări ale dreptului umanitar internațional", a adăugat el.

Update 6 martie, 09.45. Rusia bombardează zone populate în încercarea de a distruge moralul ucrainenilor, susține Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit BBC, Ministerul Apărării afirmă că forța rezistenței ucrainene continuă să surprindă Rusia, care a răspuns vizând orașe precum Harkov, Cernihiv și Mariupol.

Ministerul compară strategia Rusiei cu campaniile sale din Siria în 2016 și din Cecenia în 1999, când armata rusă a efectuat bombardamente intense asupra zonelor locuite.

De asemenea, raportul afirmă că avansarea Rusiei a fost încetinită de faptul că Ucraina a vizat liniile sale de aprovizionare.

Update 6 marie, 08.15. SUA colaborează cu Varşovia la un acord pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă poloneze, în timp ce Kievul intensifică presiunea asupra Occidentului pentru a ajuta la creşterea capacităţilor forţelor sale aeriene, potrivit informaţiilor CNN şi Financial Times.

Acordul ar presupune ca Ucraina să primească avioane de luptă de fabricaţie rusească din Polonia, iar SUA ar urma ca apoi să ofere în compensaţie Poloniei avioane americane F-16. Piloţii ucraineni au nevoie de avioane de fabricaţie rusă, deoarece acestea sunt sistemele pentru care au fost instruiţi să zboare.

Proiectul vine pe fondul temerilor că Rusia va intensifica atacurile aeriene, având în vedere progresul lent al campaniei terestre.

Proiectul de acord a apărut în urma unei zile de presiuni intense din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a ministrului său de externe, care au declarat amândoi că, dacă NATO nu va institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra ţării, atunci ar trebui să furnizeze forţelor sale aeriene avioane de luptă.

Update 6 martie, 08.00.  Rusia cere Uniunii Europene şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei.

Administraţia Vladimir Putin a cerut Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei.

Update 6 martie, 07.05. Oficialii de la Kremlin nu au ştiut că preşedintele rus Vladimir Putin va invada Ucraina şi au fost şocaţi de severitatea sancţiunilor occidentale impuse din această cauză, a relatat o agenţia independentă de investigaţii din Rusia, citată de Business Insider.

Un oficial de rang înalt a declarat că oamenii de la Kremlin „nu au ştiut” că va fi o invazie totală şi că mulţi au fost şocaţi când a apărut vestea atacului.

În perioada premergătoare invaziei, cabinetul lui Putin se pregătise doar pentru a face faţă sancţiunilor occidentale introduse din cauza deciziei Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor ucrainene Luhansk şi Doneţk la 21 februarie, nu pentru o invazie, a declarat pentru Agency o sursă apropiată administraţiei lui Putin.

Update 6 martie, 00.36. Visa şi Mastercard au anunţat că îşi suspendă serviciile în Rusia.

Astfel, cardurile emise în Rusia nu vor funcţiona în străinătate, în timp ce cardurile emise în afara Rusiei nu vor funcţiona în interiorul ţării.

Update 6 martie, 00.22. Forţele Aeriene Ucrainene au anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost doborâte cinci aeronave şi patru elicoptere ale Rusiei.

În total, Ucraina anunţă că a doborât 44 de avioane şi 44 elicoptere.

În cea de-a 11-a zi a războiului din Ucraina, negocierile dintre cele două ţări au fost amânate, chiar dacă iniţial ar fi fost programate pentru acest weekend.

A treia rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia va avea loc luni, au anunţat surse oficiale din cadrul guvernului de la Kiev. Între timp, unul dintre membrii echipei de negociere a Ucrainei a fost ucis de forţele de securitate ucrainene în timp ce era reţinut sub acuzaţia de trădare.

Autorităţile au anunţat că negociatorul ucrainean ar fi trădat interesele ţării, în favoarea Rusiei, şi că existau numeroase probe împotriva sa în acest caz.

Totodată, Vladimir Putin, înconjurat de mai multe stewardese de la Aeroflot, companie aeriană ce a rămas fără activitate, după ce toate ţările lumii au interzis zborurile ruseşti, a lansat noi ameninţări la adresa întregii lumi.

Putin a declarat că oricine va interveni în Ucraina pentru a impune interdicţii de no-fly zone va deveni participant direct la război.

Antena 3 transmite 24 de ore din 24 despre războiul din Ucraina. În fiecare zi, echipa antena3.ro actualizează în timp real informaţiile referitoare la situaţia de la graniţele României. Ataşăm, mai jos, lista articolelor cu situaţia din Ucraina, pe zile:

Război în Ucraina 5 martie 2022 | Vladimir Putin a ameninţat întreaga lume

Război în Ucraina 4 martie 2022 | Volodimir Zelenski s-a adresat în direct, prin Zoom, protestatarilor din mai multe ţări

Război în Ucraina 3 martie 2022 | Noile negocieri aduc soluţii pentru coridoarele umanitare | Discurs delirant al lui Putin, la Consiliul de Securitate al Rusiei

Război în Ucraina 2 martie 2022 | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina

Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev 

Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament

Război în Ucraina 24-26 februarie 2022 | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole