Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 194. A fost oprit ultimul reactor nuclear de la Zaporojie | Rusia suspendă "referendumul" din Herson

Război în Ucraina, ziua 194. A fost oprit ultimul reactor nuclear de la Zaporojie | Rusia suspendă "referendumul" din Herson

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 17:21 05 Sep 2022 Modificat la 00:15 06 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • A fost oprit ultimul reactor nuclear de la Zaporojie
  • Sancțiunile occidentale sunt de vină pentru oprirea furnizării de gaze naturale către Europa, spune Dmitri Peskov
  • Ucraina critică vizita AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie
  • Guvernul german alocă 65 de miliarde de euro pentru a sprijini populația să treacă peste criza energetică
  • Doi observatori AIEA au rămas la centrala nucleară Zaporojie "cu titlu permanent"
  • Olaf Scholz: Germania nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina
  • Dmitri Peskov a anunțat că Vladimir Putin este gata să negocieze cu președintele Ucrainei
  • Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina
  • O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa

Update 17:20 Ultimul reactor în funcțiune al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa și aflată sub ocupația forțelor ruse, a fost oprit și decuplat de la rețeaua energetică.

Anunțul a fost făcut luni de operatorul nuclear ucrainean, Energoatom, citat de presa internațională.

"Reactorul numărul 6 a fost oprit și debranșat de la rețea", a anunțat Energoatom pe Telegram.

Conform sursei citate, debranșarea a fost necesară după ce un incendiu "s-a declanșat din cauza bombardamentelor".

Focul ar fi avariat o linie de electricitate care leagă această unitate nucleară de rețeaua energetică din Ucraina.

Acest reactor era ultimul încă în funcțiune dintre cele șase ale centralei nucleare.

Sâmbătă, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află încă în perimetrul complexului nuclear, anunțase deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avariei unei linii electrice, tot în urma unui bombardament.

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

Update 16:30 Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei impuse în contextul războiului din Ucraina sunt de vină pentru oprirea furnizării de gaze naturale către Europa.

Declarația a fost făcută luni de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Într-unul dintre cele mai neechivoce comentarii de până acum despre conflictul dintre Moscova și Europa de Vest cu privire la aprovizionarea cu energie, Peskov, a spus că problemele cu pomparea gazului au apărut "din cauza sancțiunilor".

"Alte motive care să cauzeze probleme cu pomparea nu există", a subliniat Peskov.

Potrivit purtătorului de cuvânt, sancțiunile au creat probleme cu întreținerea echipamentelor.

Această afirmație este însă respinsă de guvernele și de specialiștii din Occident.

Update 15:30 Planurile pentru organizarea unui referendum care să decidă alipirea la Rusia a regiunii ucrainene Herson au fost suspendate.

O declarație în acest sens a fost făcută de Kirill Stremusov, adjunctul șefului administrației susținute de Rusia în regiune.

"Regiunea Herson este pregătită pentru un referendum privind aderarea la Federația Rusă, dar a fost luată o pauză din cauza situației de securitate", a spus Stremusov (foto), potrivit agenției ruse TASS, citată de CNN.

Declarațiile acestui oficial impus de Moscova vin la o săptămână după ce Ucraina a anunțat că a început contraofensiva în regiunile din sud.

De atunci, au avut loc zeci de lovituri împotriva forțelor și infrastructurii ruse din Herson.

Ucraina și aliații săi occidentali au condamnat în repetate rânduri eforturile Rusiei de a organiza așa-zise referendumuri în Herson și alte regiuni ocupate din Ucraina, după modelul care a dus la anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a descris referendumul drept "o farsă și un circ" și i-a avertizat pe cetățenii ucraineni să nu participe, avertizând că participarea atrage consecințe penale.

Update 14:30 Kievul și-a exprimat nemulțumirea după inspecția experţilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Zaporojie.

Guvernul ucrainean arată că inspectorii nu au prezentat informaţii clare şi sigure în ceea ce priveşte situaţia actuală a complexului nuclear.

"Guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă totul este în ordine la centrală, în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului. Nu am văzut nimic din toate acestea în raportul iniţial, pe care Agenția Internațională pentru Energie Atomică  l-a elaborat după vizită", spune Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial din Ucraina.

Potrivit ucranenilor, la centrală "ar trebui să existe un anumit număr de oameni care să înţeleagă fizica nucleară şi tehnologiile acestui tip de inginerie".

Update 13:30 Germania a anunțat un pachet de sprijin în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro  pentru cetățenii loviți de efectele cumulate ale crizei energetice, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina.

Măsurile includ un nou bilet, mai ieftin, de transport public precum și o plată unică de 300, respectiv 200 de euro de care vor beneficia pensionarii, respectiv studenții pentru plata facturii la energie.

Pachetul de ajutor mai prevede majorarea sumelor acordate vârstnicilor și creșterea alocațiilor pentru copii cu 18 euro.

"Germania rămâne unită în vremuri dificile (...) Am luat toate deciziile pentru a ne asigura că aprovizionarea cu energie este sigură, chiar dacă suntem puși la încercare de ceea ce face Rusia. Şi am luat toate deciziile necesare pentru a fi siguri că niciun cetățean nu este pe cont propriu", a spus cancelarul Olaf Scholz.

Rușii dau vina pe țările europene pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1 şi susțin că sancțiunile sunt cele care împiedică lucrările de mentenanță și, implicit, reluarea livrărilor de gaze.

Update 12:30 Doi reprezentanţi ai misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să rămână la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, cu "titlu permanent".

Un anunț în acest sens a fost făcut, luni, de operatorul nuclear ucrainean Energoatom.

Sursa citată a arătat că alţi patru reprezentanţi ai AIEA au părăsit teritoriul centralei.

Centrala atomo-electrică ucraineană a fost ocupată de Rusia în martie, dar continuă să fie operată de inginerii de la Energoatom şi furnizează energie electrică în reţeaua Ucrainei.

Responsabilul local numit de Rusia, Vladimir Rogov, a confirmat, tot luni, că doi observatori vor rămâne, dar nu a indicat pentru cât timp.

"Membrii misiunii AIEA au părăsit acum (centrala) Zaporojie, în timp ce în prezent două persoane au rămas acolo ca observatori", a adăugat el.

Observarorii AIEA se vor roti periodic.

Potrivit surselor ruse, la complexul atomo-electric Zaporojie funcționează, în prezent, un singur reactor, care furnizează energie în reţea, inclusiv clienţilor ucraineni.

Update 11:30 În ciuda contraofensivei trupelor ucrainene în sud, obiectivul principal al Rusiei rămâne ofensiva din Donbas. Principalele zone de concentrare a trupelor rusești sunt în Avdiivka, lângă Donețk și în jurul lui Bakhmut, notează serviciile de informații britanice.

Britanicii spun că principalele axe de avansare în Donbas ale armatei ruse rămân la Avdiivka, în apropiere de orașul Donețk, și, la 60 km spre nord, în jurul orașului Bakhmut.

„În ciuda faptului că Rusia a făcut cele mai multe progrese în acest sector, forțele sale înaintau în continuare cu aproximativ 1 km pe săptămână spre Bakhmut”, au spus analiștii.

În același timp, scopul politic al operațiunii din Donbas este capturarea întregii regiuni Donețk, ceea ce ar permite Kremlinului să anunțe „eliberarea” Donbasului. Cu toate acestea, trupele ruse au depășit în mod repetat termenele limită pentru atingerea acestui obiectiv.

„Autoritățile ucrainene susțin că forțele ruse au acum ordin să finalizeze această misiune până pe 15 septembrie 2022. Este puțin probabil ca armata rusă să reușească să atingă acest obiectiv, ceea ce va complica și mai mult planurile Rusiei de a organiza referendumuri privind aderarea teritoriilor ocupate la Federația Rusă”, notează Ministerul Apărării britanic.

În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) a notat că forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au câștigat teritoriu peste râul Severski Doneț din regiunea Donețk.

Update 09:30 Noi imagini apărute online confirmă activitatea susținută a dronelor Bayraktar TB2 folosite de armata ucraineană.
Clipurile arată cum sunt lovite două sisteme antiaeriene Tor, un vehicul de luptă al infanteriei ruse și un camion.

Update 08:00 Președintele ucrainean a salutat duminică progresele înregistrate în contraofensiva pe care Ucraina a început-o săptămâna trecută, mulțumind forțelor sale că au cucerit două așezări în sud și o a treia, împreună cu teritoriu suplimentar, în est, dar nu a dat locații precise.

„În război, nu există weekend. Suntem în contact permanent cu cei de pe front. Nu vă voi spune detaliile, dar steagurile ucrainene se întorc în locurile în care ar trebui să fie de drept. Și nu există loc pentru ocupanți pe pământul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Președinției ucrainene.

Trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina, relatează ukrinform.com. Informaţia a fost furnizată de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

"În cursul zilei de duminică, inamicul a lansat 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra mijloacelor militare şi civile pe întreg teritoriul statului nostru. În special, infrastructura civilă din zonele Harkov, Mykolaiv, Voznesensk, Ochakiv, Sukhyi Stavok a fost afectată. Transportatorii de rachete de croazieră de tip Kalibr rămân pregătiţi pentru luptă în Marea Neagră”, se arată în raport.

Potrivit Statului Major, forţele de apărare ucrainene îşi menţin poziţiile şi nu permit inamicului să avanseze. Unităţile ucrainene au reuşit să respingă atacurile inamice în zonele Krasnopillia, Bahmuţke, Bahmut, Maiorsk, Zaiţeve, Kodema, Soledar şi Pervomaiske.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Şmigal, cu care s-a întâlnit duminică la Berlin, că Germania ''nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina'' pe plan militar, politic, financiar şi umanitar, în timp ce în oraşul Koln circa două mii de membri ai diasporei ruse au manifestat cerând Germaniei să nu mai susţină Ucraina în războiul cu Rusia şi să renunţe la sancţiunile împotriva Moscovei, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Scholz a mai semnalat că, în pofida războiului aflat în desfăşurare, este important ''să se planifice încă de acum reconstrucţia'' şi ''să fim pregătiţi pentru această sarcină pe termen lung'', potrivit unui comunicat emis de executivul german după întâlnirea celor doi şefi de guvern.

Cancelarul german a amintit în acest sens că ţara sa va organiza, ca preşedintă în exerciţiu a G7, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, o conferinţă la nivel de experţi pe 25 octombrie la Berlin, ''pentru a dezbate orientarea şi arhitectura necesare reconstrucţiei'' Ucrainei după ce agresiunea militară rusă va fi încetat.

Cât despre statutul de ţară candidată la UE primit de Ucraina, Scholz a reafirmat că această ţară trebuie să implementeze reforme privind statul de drept şi sistemul judiciar, reforme importante pentru a putea atrage investiţii în vederea reconstrucţiei ţării.

La rândul său, premierul ucrainean a mulţumit Germaniei pentru ajutorul constând în bani şi armament, dar i-a cerut acesteia să-şi asume un ''leadership'' sporit la nivelul UE pentru a impulsiona reconstrucţia Ucrainei, care speră să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei ucrainene.

Tot duminică, circa două mii de membri ai diasporei ruse din Germania au participat în oraşul Koln la un marş inedit, la care au cerut Germaniei să înceteze sprijinirea Ucrainei şi să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei.

Marşul a fost întâmpinat de câteva zeci de contra-manifestanţi, care s-au adunat în apropierea catedralei din Koln pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina.

Mulţi dintre protestatarii proruşi purtau drapele ruseşti sau pancarte cu NATO tăiat cu o linie roşie. ''Germania este în haos'', spunea Elena Kolbasnikova, organizatoarea marşului, care a repetat ideea preşedintelui rus Vladimir Putin că invazia rusă ar fi menită să protejeze populaţia rusofonă din estul Ucrainei.

Deşi este puternic dependentă de sursele de energie ruseşti, Germania ''va putea face faţă acestei ierni'', a asigurat duminică mai devreme Olaf Scholz, după ce compania rusă Gazprom a anunţat vineri suspendarea completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream.

Update 23.02 "Pregătiți adăposturile antiaeriene", mesaj pentru locuitorii din Crimeea din partea Consilierului lui Zelenski

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski i-a sfătuit luni pe locuitorii din Crimeea să pregătească provizii și adăposturile aeriene. Acest mesaj a fost transmis deoarece armata ucraineană pregătește contraofensivă în teritoriul ocupat de armata rusă.

„Cerem rezidenților din teritoriile ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, să urmeze recomandările oficialilor în timpul măsurilor de dezocupare. În special, să pregătească un adăpost antiatomic, să se aprovizioneze cu cantități suficiente de apă și să încarce băncile de energie. Totul va fi Ucraina", a anunțat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Twitter.

De câteva săptămâni, Ucraina îi avertizează pe locuitorii din sudul ocupat să fie pregătiți și să plece înainte de a lansa o contraofensivă. Cu toate acestea, avertismentul de luni a fost special pentru că s-a adresat direct locuitorilor din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, potrivit Mediafax.

Război în Ucraina, 4 septembrie | Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 3 septembrie | AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, 1 septembrie | Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore 

Război în Ucraina, 31 august | Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole