Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Republica Moldova a anunţat UE că intenţionează să restricţioneze importurile de cereale ucrainene
- Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
- Germania reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina
- Incendiu la o rafinărie din Rusia, în urma unui posibil atac
- Serghei Lavrov a calificat presupusul atac cu drone asupra Kremlinului drept "un act ostil"
- Administraţia Chinei intenţionează să menţină eforturile pentru găsirea unei soluţii de oprire a războiului din Ucraina
- Liderul grupului Wagner din Rusia amenință că își va retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut până miercuri
- Alertă antiaeriană în capitala Ucrainei / Sistemele de apărare sunt active
- Rusia anunţă doborârea unei drone ucrainene în Crimeea
- Zelenski cere Alianței un ''mesaj foarte clar'' că Ucraina va intra în NATO după ce se va termina războiul cu Rusia
- Autoritățile germane investigează scurgerea de informații referitoare la vizita lui Volodimir Zelenski la Berlin
- Primarul din Odesa, arestat de procurorii anticorupție
- Șeful diplomației Uniunii Europene, îngrijorat că Moscova va escalada conflictul din Ucraina folosind pretexul atacului de la Kremlin
Update 21:54: Republica Moldova a anunţat UE că intenţionează să restricţioneze importurile de cereale ucrainene
Mesajul a fost transmis de vicepremierul moldovean Vladimir Bolea ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks. "Vladimir Bolea a comunicat diplomatului despre intenţia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale şi seminţe oleaginoase originare din Ucraina", potrivit unui comunicat emis de acest minister, citat de Agerpres.
Vicepremierul Bolea i-a explicat de asemenea ambasadorului Mazeiks că guvernul de la Chişinău pregăteşte un pachet de măsuri pentru susţinerea competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova.
Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene
Update 19:40: Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, vineri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de un miliard de euro, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.
"Consiliul a adoptat astăzi asistenţă în valoare de un miliard de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), ceea ce va contribui la consolidarea capabilităţilor şi rezilienţei Ucrainei, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, pentru protejarea populaţiei civile de agresiunea militară rusă aflată în curs", a comunicat Consiliul UE, potrivit Mediafax.
Noul pachet de asistenţă va finanţa furnizarea în Ucraina a obuzelor de 155 de milimetri şi, dacă va fi solicitat, vor fi livrate şi rachete, prin achiziţii comune de către state UE de la industria europeană de apărare.
"Decizia de astăzi este un nou pas major pentru furnizarea de muniţie suplimentară Ucrainei. Forţele armate ucrainene au nevoie de cantităţi substanţiale de muniţie, pentru apărarea poporului ucrainean şi a teritoriului ţării.
Au nevoie rapid de armament. Împreună cu decizia anterioară de a furniza rapid muniţie din stocurile existente, angrenăm două miliarde de euro în acest scop, aducând asistenţa militară totală oferită de UE la nivelul de 5,6 miliarde de euro", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Update 17:30: Germania reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina
Guvernul de la Berlin a reafirmat, vineri, susţinerea pentru Ucraina "cât timp va fi necesar", în contextul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, informează site-ul Tagesschau.de.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, s-a deplasat vineri într-un poligon militar din landul Saxonia-Anhalt, unde sunt antrenaţi militari ucraineni.
"Rămânem alături şi transmitem cu cea mai mare convingere: vom continua să susţinem Ucraina, cu tot ce este posibil, cât timp va fi necesar", a afirmat Pistorius cu ocazia vizitei în Poligonul militar Lietz, citat de Mediafax.
Boris Pistorius a discutat cu militari ucraineni, care primesc instruire pentru utilizarea tancurilor de tip Leopard 1 A5. Misiunea de pregătire este efectuată de instructori militari germani şi danezi. Ministrul german al Apărării a anunţat că Olanda urmează să se alăture curând eforturilor de pregătire a militarilor ucraineni pe teritoriul Germaniei.
Update 16:00: Un incendiu a izbucnit, vineri, la o rafinărie de petrol din sud-vestul Rusiei, în apropierea Ucrainei, după un presupus atac cu drone, anunţă autorităţile ruse, potrivit agenţiei Interfax şi cotidianului Le Monde.
Incendiul a afectat o suprafaţă de doar 60 de metri pătraţi, în incinta Rafinăriei Ilski, în regiunea rusă Krasnodar. "Focul a fost stins rapid, înainte de venirea pompierilor. Angajaţii rafinăriei au fost evacuaţi scurt timp. Nimeni nu a fost rănit", a comunicat filala locală a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.
Un oficial militar citat de agenţia Tass a declarat că incendiul a fost provocat de un nou atac cu dronă. Însă altă sursă a precizat că a fost un accident.
Joi, aceeaşi rafinărie a fost vizată de un atac cu drone, produs în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina.
Update 15:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat presupusul atac cu drone asupra Kremlinului drept "un act ostil". Prezent la o reuniune în India, Lavrov a declarat reporterilor că Rusia va răspunde cu acțiuni concrete.
”Este clar că a fost un act ostil. Este absolut clar că teroriștii de la Kiev nu ar fi putut să îl comită fără știrea proprietarilor lor. Iar noi vom răspunde nu prin discuții dacă acesta este un motiv de război sau nu, ci prin acțiuni concrete.
Mi se pare că nu mai sunt de așteptat incidente sau provocări. Zelensky și echipa sa fac totul, atât în mass-media, cât și în demersurile lor practice, astfel încât orice țară care se respectă nu vrea să comunice cu ei. Acest lucru este adevărat”, a declarat Serghei Lavrov.
Update 14:35 Administraţia Chinei intenţionează să menţină eforturile pentru identificarea unei soluţii diplomatice de oprire a războiului din Ucraina, a comunicat vineri ministrul de Externe de la Beijing, Qin Gang, citat de agenţia Reuters.
"China vrea să menţină comunicarea şi acţiunile de coordonare cu Rusia pentru contribuţii concrete în sensul rezolvării crizei pe cale politică", a declarat vineri Qin Gang.
Anunţul a fost făcut după întrevederea lui Qin Gang cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu ocazia unei reuniuni a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai desfăşurată în oraşul indian Gao.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat recent pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi i-a transmis că Beijingul vrea să trimită emisari în Ucraina în cadrul eforturilor diplomatice de oprire a conflictului cu Rusia. "Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător", i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua. Xi Jinping a subliniat că Administraţia de la Beijing se va concentra pe promovarea negocierilor de pace şi va face eforturi pentru obţinerea unui armistiţiu cât mai curând posibil.
Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.
Update 14:00 Un oficial al apărării ucrainene susține afirmația șefului Wagner, Evgheni Prigojin, conform căreia sistemul de apărare al Rusiei blochează aprovizionarea cu proiectile de artilerie.
Andriy Yusov a declarat pentru CNN: "Este adevărat că grupul Wagner se confruntă cu o penurie de proiectile de artilerie din cauza blocării aprovizionării de către Șoigu și Gerasimov".
"Când Surovikin comanda forțele de ocupație rusești din Ucraina, situația era mai favorabilă pentru Wagner", a adăugat el.
Yusov a declarat pentru CNN că luptătorii Wagner conduc cele mai multe ofensive terestre în jurul orașului Bakhmut, în timp ce armata rusă regulată efectuează atacuri aeriene.
El a spus că există "competiție internă" în ceea ce privește sistemul de apărare rus, cu "diferite turnuri Kremlin" care susțin ambele părți.
Update 11:25 Liderul grupului Wagner din Rusia amenință că își va retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut până miercuri, în urma unui conflict legat de aprovizionarea cu muniție, potrivit BBC.
Declarația fondatorului grupului paramilitar rus Wagner vine după ce a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care apare plimbându-se printre cadavrele luptătorilor morți, cerând ministrului rus al apărării mai multe provizii, relatează BBC.
"Ei mor pentru ca voi să vă puteți juca în dulapurile voastre de sequoia", a spus el în timp ce se adresa guvernului.
Trupele sale vor pleca pe 10 mai.
Evgheni Prigojin a mai amenințat și în trecutcă își va retrage trupele din Bahmut dacă nu se rezolvă problemele de aprovizionare cu muniție
Într-un interviu publicat pe 29 aprilie, Prigojin spunea că „va fi forțat să retragă unele unități” din Bahmut dacă trupele Wagner nu vor primi cât mai repede mai multă muniție.
Update 9:50 O dronă a fost doborâtă deasupra Kievului de sistemele de apărare antiaeriene.
Mai multe explozii au fost raportate în zona capitalei Ucrainei, iar sirenele de atac aerian au sunat continuu.
Potrivit surselor citate, fragmentele dronei doborâte au căzut într-un cartier unde au provocat un incendiu.
Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a declarat ulterior că locuitorii au reuşit să stingă incendiul care se intindea pe o suprafaţă de 50 de mp la primul etaj al unui centru comercial cu patru nivele.
Pentru moment, nu au fost raportate victime.
Update 8:45 Într-o actualizare recentă, Institutul pentru Studierea Războiului a afirmat că oficialii ruși folosesc presupusa lovitură cu drone asupra Kremlinului, din data de 3 mai, ca pretext pentru a continua anularea viitoarelor parade de Ziua Victoriei.
Rusia a declarat că a fost atacată cu drone, acuzând Ucraina și Occidentul de tentativă de asasinare a liderului rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că acest atac a avut loc sau că a fost organizat de Ucraina sau Occident.
În context, autoritățile ruse au anulat deja sărbătorile Zilei Victoriei în cel puțin 21 de orașe, invocând „motive morale și etice” și îngrijorarea pentru soldații aflați în reabilitare.
Potrivit ISW, Kremlinul ar putea anula sărbătorile pentru a ascunde degradarea armatei ruse cauzată de războiul cu Ucraina.
De asemenea, oficialii ruși se tem că sărbătorile ar putea deveni o sursă de tulburări politice din cauza numărului mare de victime ale Rusiei în Ucraina. Recent, evenimentele memoriale ale regimentului nemuritor au fost și ele anulate, probabil din aceleași motive.
Într-un raport anterior, ISW sugera că atacul cu drone ar fi fost organizat de Rusia pentru a sprijini sprijinul intern pentru război și pentru a crea premisele unei mobilizări mai largi a societății. Cu toate acestea, aceste presupuneri nu au fost confirmate și nu există nicio dovadă care să susțină această teorie.
---
Personalul tehnic din cadrul ONU, Turcia, Rusia și Ucraina se vor întâlni la Istanbul astăzi pentru a discuta despre coridorul cerealelor, a declarat ieri ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.
După întâlnirea delegațiilor, deputații se vor reuni săptămâna viitoare la Istanbul, a spus Akar. Acordul privind coridorul de cereale se va încheia pe 18 mai, iar discuțiile urmăresc prelungirea acestuia.
"Impresia pe care am primit-o în urma întâlnirilor și discursurilor este că aceste lucrări vor avea un rezultat pozitiv. Muncim pentru asta, ne străduim pentru asta”, a spus oficialul.
O întâlnire a miniștrilor adjuncți fusese anunțată inițial pentru 5 mai, dar Akar a spus că este o necesitate de a organiza o întâlnire cu personalul tehnic înainte de apariția celeilalte întâlniri.
Război în Ucraina, 4 mai | Mai multe explozii au fost raportate la Kiev. O dronă militară rusă ar fi fost doborâtă deasupra palatului prezidențial
Război în Ucraina, 3 mai | Kievul se teme pentru siguranţa lui Zelenski și e deranjat de informaţiile privind vizita în Germania
Război în Ucraina, 2 mai | Kremlinul acuză SUA că "scoate din burtă" pierderile forţelor ruse din Ucraina: "Ei nu deţin această informaţie"
Război în Ucraina, 1 mai | Reacția Rusiei, după ultimul val de bombardamente cu rachete asupra Ucrainei
Război în Ucraina, 30 aprilie | Rusia anunță noi victime după ce a acuzat Ucraina că a bombardat un sat din Briansk