Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 497 | AIEA a dezvăluit ce a găsit în urma inspecției la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 497 | AIEA a dezvăluit ce a găsit în urma inspecției la centrala nucleară Zaporojie

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 21:00 05 Iul 2023 Modificat la 21:00 05 Iul 2023

  • O explozie a avut loc în sediul unei instanţe judiciare din oraşul Kiev
  • AIEA a dezvăluit ce a găsit în urma inspecției la centrala nucleară Zaporojie
  • Ucraina raportează "succese parțiale" în zona orașului Bahmut
  • Premierul Italiei spune că NATO ar trebui să ofere Ucrainei garanții de securitate
  • Ucraina anunță că s-a pregătit pentru un atac rusesc asupra centralei nucleare Zaporojie
  • Volodimir Zelenski: "Rusia a plasat obiecte asemănătoare unor bombe pe acoperișul reactoarelor nucleare de la Zaporojie
  • Forțele ruse au pierdut peste 231.000 de soldați în Ucraina
  • Ucraina raportează câteva zile "deosebit de fructuoase" în contraofensivă
  • Regiunea Sumî, bombardată de 268 de ori în ultima zi
  • Rusia acuză SUA şi NATO că susţin atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul rus
  • Zeci de răniți într-un atac asupra regiunii Harkov
  • Putin avertizează cu privire la o nouă criză financiară globală
  • NATO îl reconfirmă în funcție pe Jens Stoltenberg până în octombrie 2024
  • Volodimir Zelenski îi cere lui Joe Biden să invite Ucraina în NATO înainte de summit-ul de la Vilnius
  • Putin a participat prin videoconferință la primul eveniment internațional după rebeliunea Wagner
  • Statele Unite desfășoară în Europa așa-numitul "Avion al Apocalipsei"

Update 21:00 

În urma bombardamentelor, au fost avariate case, anexe, linii electrice, conducte de gaz și autovehicule.

Sub conducerea procesuală a parchetelor raionale din regiunea Herson, au fost inițiate anchete preliminare privind încălcările legilor și obiceiurilor războiului (Partea 1 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

Update 20:00 O explozie a avut loc, miercuri după-amiază, în sediul unei instanţe judiciare din oraşul Kiev, anunţă autorităţile ucrainene, precizând că incidentul nu s-a soldat cu victime.

Explozia a avut loc în Tribunalul districtual Şevcenkiv din Kiev.

"Există o situaţie de urgenţă la Tribunalul districtual Şevcenkiv din Kiev. Poliţia a primit informaţii referitoare la o explozie.

Echipe de anchetatori, echipaje ale forţelor speciale, experţi pirotehnici şi agenţi ai tuturor echipelor de intervenţie sunt la faţa locului.

Din informaţiile preliminare, un dispozitiv exploziv a fost declanşat de o persoană în timpul şedinţei instanţei", a declarat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenco, potrivit cotidianului Le Monde.

Deflagraţia de mică amploare nu s-a soldat cu victime şi nici cu daune majore, au afirmat oficiali din cadrul serviciilor de intervenţie citaţi de agenţia Ukrinform.

Update 18:30 Agenția Internațională pentru Energie Atomică, AIEA, a răspuns, miercuri, acuzațiilor formulate de oficiali ucraineni, conform cărora Rusia ar fi amplasat explozibili pe acoperișurile a două reactoare nucleare de la Zaporojie.

AIEA a precizat într-o actualizare că nu există indicii vizibile de mine sau explozibili la centrala nucleară și că experții săi au solicitat "acces suplimentar" la instalațiile obiectivului aflat sub control rusesc.

"Experții AIEA prezenți la Centrala Nucleară Zaporojie au inspectat în ultimele zile și săptămâni părți ale instalației, inclusiv unele secțiuni din perimetrul bazinului mare de răcire. Ei au efectuat, de asemenea, controale regulate pe tot amplasamentul, fără a observa indicii vizibile de mine sau explozibili", a declarat directorul general al agenției, Rafael Grossi. 

Experții AIEA au solicitat acces suplimentar în locație pentru a confirma absența minelor sau a explozibililor, a precizat Grossi.

În special, "accesul la acoperișurile reactoarelor 3 și 4 este esențial, precum și accesul la părți ale halei turbinelor și la unele părți ale sistemului de răcire al centralei", a menționat el.

"În contextul în care tensiunile și activitățile militare sunt în creștere în regiunea în care se află această importantă centrală nucleară, experții noștri trebuie să fie capabili să verifice faptele de pe teren. Rapoartele lor independente și obiective ar ajuta la clarificarea situației actuale din locație, aspect crucial într-un moment precum acesta, cu acuzații și contra-acuzații neconfirmate", a conchis directorul AIEA, citat de CNN.

Update 17:30 Armata ucraineană a anunțat, miercuri, că înregistrează succese în ofensiva din apropierea orașului Bahmut, capturat de mercenarii Wagner la capătul a aproximativ zece luni de asalt al trupelor ruse.

Trupele ucrainene pun "presiune" asupra forțelor rusești atât la nord cât și la sud de Bahmut și continuă să alunge Rusia din pozițiile capturate anterior, susține Andrei Kovalor, purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

"În zona localității Klișciivka, trupele noastre au un succes parțial. Inamicul opune o rezistență puternică, suferind pierderi grele", a precizat acest oficial ucrainean.

Statul Major General ucrainean a mai transmis că Rusia "își concentrează principalele eforturi militare pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka".

Update 15:30 Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a afirmat miercuri, în cursul unei vizite în Polonia, că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să ofere garanţii de securitate Ucrainei.

"Oferirea unor condiţii reale de securitate Ucrainei este singura modalitate de obţinere a unei păci corecte şi durabile", a spus Meloni la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Varşovia cu premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Premierul italian a subliniat că Administraţia Poloniei împărtăşeşte poziţia Italiei.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luna trecută că, la finalul războiului declanșat de Rusia, Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să ofere garanţii de securitate pentru a se asigura că Moscova nu va lansa o nouă agresiune militară împotriva țării invadate anul trecut.

Stoltenberg a subliniat că Ucraina nu va putea primi garanţii de apărare colectivă, stipulate în cazul membrilor NATO de articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice.

Update 14:30 O scenă hilară, filmată din dronă într-o zonă a frontului din Ucraina, arată cum soldații ruși renunță, în ultimă instanță, inclusiv la hainele de pe ei, dacă trebuie să-și scape pielea.

Moment hilar pe frontul din Ucraina: un soldat rus își dă chiloții jos în timp ce încearcă să scape cu fuga dintr-un tanc avariat

Clipul, postat inițial pe canalul Telegram Supernova+ și viralizat ulterior pe alte rețele de socializare, arată trei tanchiști ruși care se îndepărtează în fugă de un blindat ce pare să fi fost avariat în urma unei lovituri.

În jur se văd imobile distruse de bombardamente. Doi dintre bărbații care fug sunt în uniforme.

Al treilea este aproape complet dezbrăcat, dar asta nu-l ajută prea mult în alergare: bărbatul este vizibil încurcat de un element vestimentar - probabil, chiloții care i-au căzut în vine și de care încearcă să scape frenetic.

Așa că fugarul se oprește, își dă jos elementul de lenjerie care-l stânjenea și se prăvălește într-un tufiș din apropiere.

Camarazii săi îmbrăcați nu dau niciun semn că ar dori să-l ajute și își continuă fuga.Nu este clar ce s-a întâmplat, până la urmă, cu echipajul de pe tancul rusesc, notează publicația The New Voice of Ukraine.

Update 13:30 Oficialii ucraineni anunță că au pregătit proceduri pentru un potențial atac rusesc asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Ganna Maliar, a avertizat că Moscova este capabilă de "acțiuni complet nesăbuite" la Zaporojie, pe care să le atribuie, ulterior, unui sabotaj din partea Ucrainei.

"Pentru a minimiza eventualele consecințe negative, serviciile de urgență se antrenează de câteva zile în patru regiuni ucrainene - Dnipropetrovsk, Zaporojie, Herson și Nikolaev - pentru a depăși consecințele unui posibil atac terorist asupra centralei nucleare", a spus Maliar.

Ea susține că Rusia ar putea ataca centrala Zaporojie pentru a întoarce cursul războiului în favoarea sa.

Aceste comentarii vin după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat, marți, Kremlinul că ar fi amplasat explozibili pe acoperișul reactoarelor centralei nucleare.

Zelenski a citat în acest sens date venite de la serviciile militare ucrainene de informații. 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că există "amenințarea unor acte de sabotaj din partea Kievului la complexul nuclear-electric" controlat în prezent de ruși și care ar putea avea "consecințe catastrofale".

Update 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că ar fi plasat explozibili la centrala nucleară Zaporojie.

"Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede - și nu are cum să nu vadă - că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva (...)

Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști. Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni", a spus președintele ucrainean într-un mesaj video.

În paralel cu aceste informații și avertizări ale părții ucrainene, autoritățile de la Kiev au distribuit instrucțiuni de protecție a populației în caz de incident nuclear.

O reprezentare grafică - din sursă ucraineană - a efectelor unui dezastru nuclear la centrală arată că cea mai mare parte a teritoriului României ar fi afectată într-un astfel de scenariu.

Update 10:00 Forțele ruse au pierdut peste 231.000 de soldați în Ucraina

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat, miercuri, 5 iulie, că Rusia a pierdut 231.700 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, cu un număr estimat de 670 de victime înregistrate doar pe 4 iulie.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.062 de tancuri, 7.917 vehicule blindate de luptă, 6.865 de vehicule și rezervoare de combustibil, 4.288 de sisteme de artilerie, 656 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 395 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 309 elicoptere, 3.614 drone și 18 ambarcațiuni.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.07.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 4 iulie 2023

Update 09.25 Ucraina raportează câteva zile "deosebit de fructuoase" în contraofensivă

Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse a fost "deosebit de fructuoasă" în ultimele zile, iar trupele ucrainene își îndeplinesc principalele sarcini, spune un înalt oficial de securitate.

Comentariile lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, au reprezentat cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului cu privire la contraatacul de o lună, deși Moscova nu a recunoscut progresele Ucrainei, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a raportat, de asemenea, progrese în jurul orașului devastat Bahmut, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei. Forțele rusești îl capturaseră în luna mai, după 10 luni de lupte. Rusia, care și-a început invazia la scară largă în februarie 2022, deține în continuare porțiuni de teritoriu în estul și sudul Ucrainei, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trupele sale au făcut progrese după o săptămână "dificilă".

"În acest stadiu al ostilităților active, forțele de apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu - distrugerea la maxim a forței de muncă, a echipamentelor, a depozitelor de combustibil, a vehiculelor militare, a posturilor de comandă, a artileriei și a forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse", a scris pe Twitter Danilov, șeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare. "Ultimele zile au fost deosebit de fructuoase", a spus el, fără a oferi detalii de pe câmpul de luptă. Valeriy Shershen, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar Tavria, a declarat că trupele ucrainene au avansat cu până la 2 km în direcția Berdiansk, în sudul Ucrainei, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei.

"Înaintăm pe flancul sudic din Bahmut. La nord, sincer, există lupte grele și până acum nu s-a înregistrat niciun avans", a declarat Maliar la televiziunea națională. "... Forțele noastre întâmpină o rezistență serioasă". Forțele rusești, a mai spus ea, făceau, de asemenea, progrese mai la nord, în apropiere de Lyman și în Svatove, unde trupele rusești au fost deosebit de active în ultima vreme.

În Makiivka, un oraș din partea controlată de Rusia a regiunii Donețk, armata ucraineană a distrus o formațiune a forțelor rusești. Oficiali din partea Rusiei au declarat că un civil a murit și 36 de civili au fost răniți în atac.

Update 08:10 Regiunea Sumî, bombardată de 268 de ori în ultima zi

Forțele rusești au bombardat 10 comunități din regiunea Sumî pe 4 iulie, provocând 268 de explozii de-a lungul graniței, potrivit unei actualizări pe Facebook a Administrației militare din regiunea Sumî, notează The Kyiv Independent. Rusia a bombardat comunitățile de frontieră Bilopillia, Mîropillea, Velîka Pîsarivka, Krasnopillea, Hluhiv, Esman, Znob-Novhorodske, Yunakivka, Seredîna-Buda și Nikolaiev.

Trei locuințe din Krasnopillia au fost avariate în urma atacurilor de artilerie și mortiere rusești care au lovit localitatea. De asemenea, atacurile au avariat locuințe, clădiri și un liceu din Mîropillea. Pe lângă artilerie și mortiere, forțele rusești au atacat granița Sumî cu lansatoare de grenade, mine și rachete aeriene neghidate.

Ruşii ar fi plasat obiecte asemănătoare cu explozibili la centrala nucleară Zaporojie, acuză preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Acum, întreaga lume trebuie să realizeze că securitatea comună depinde în totalitate de atenția globală acordată acțiunilor ocupanților de la centrală. Rusia ar trebui să fie clar conștientă: lumea vede ce scenarii pregătesc teroriștii și lumea este pregătită să reacționeze.

Radiațiile reprezintă o amenințare pentru toată lumea, iar o centrală nucleară trebuie să fie complet protejată împotriva oricărui incident de radiații. Diferitele națiuni ale lumii au propriile capacități de informații și alte capacități pentru a ști exact - ce se întâmplă și cine este de vină", a spus Zelenski.

Citeşte şi: Ce ţări sunt afectate în cazul unui dezastru nuclear la Zaporojie. Un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei!

"Acum avem informații de la serviciile noastre de informații că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei nucleare Zaporojie. Probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede - și nu are cum să nu vadă! - că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia și nimeni altcineva.

Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Kakhovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu lasă pe nimeni în urmă", a transmis preşedintele Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin încă crede în victoria Rusiei asupra Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat convins de victoria Moscovei în războiul împotriva Ucrainei, scrie agenţia de presă DPA.

"Nu există nicio îndoială", a declarat el marţi, la o întâlnire cu absolvenţi ai unei universităţi de administraţie publică, potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.

După mai bine de 16 luni de război, Rusia încă ocupă suprafeţe mari din Ucraina, dar este departe de a atinge aceste obiective de război.

După o serie de înfrângeri în război şi o revoltă recentă a mercenarilor acasă, Vladimir Putin a fost în ultima perioadă mai puţin deschis dacă mai crede în victorie.

Război în Ucraina, 4 iulie Rusia acuză SUA şi NATO că susţin atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul rus

Război în Ucraina, 3 iulie Ucraina a recucerit 37,4 kilometri pătrați din teritoriul ocupat anterior de Rusia

Război în Ucraina, 2 iulie Zelenski a vizitat Odesa unde s-a informat cu privire la situaţia din Marea Neagră

Război în Ucraina, 1 iulie Șeful CIA a fost informat, la Kiev, despre contraofensivă și deschiderea negocierilor cu Moscova pentru încetarea focului 

Război în Ucraina, 30 iunie Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole