Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 466 | Guvernatorul regiunii Belgorod cere rușilor de lângă granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele

Război în Ucraina, ziua 466 | Guvernatorul regiunii Belgorod cere rușilor de lângă granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 20:00 04 Iun 2023 Modificat la 20:09 04 Iun 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un ministru ucrainean a răbufnit după ce a găsit închise adăposturi antiatomice la Kiev
  • Corpul de voluntari polonez a participat alături de milițiile anti-Putin la raidul din regiunea Belgorod  
  • Armata rusă a afirmat că a efectuat sâmbătă seară lovituri împotriva unor aerodromuri militare ucrainene
  • Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, apel ca populaţia să îşi părăsească locuinţele
  • Forțele ruse au atacat mai multe așezări din regiunea Harkov
  • Atac aerian al Rusiei duminică dimineață, respins în timp ce se apropia de Kiev
  • Douăzeci de răniți într-o explozie produsă în apropiere de orașul ucrainean Dnipro
  • Dmitri Peskov. Franța nu poate fi un „moderator” în conflictul din Ucraina
  • Guvernator: Doi morți și doi răniți, în urma tirurilor ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod
  • Josep Borrell, întâlnire cu ministrul Apărării din Coreea de Sud pentru a discuta despre nevoile de muniție ale Ucrainei
  • Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă
  • Armata rusă va forma două noi districte militare și alte noi unități până la sfârșitul anului 2023
  • Rușii au atacat cu bombe Harkovul. Două persoane au fost ucise, iar autoritățile raportează mai mulți răniți

UPDATE 20:00 - Un înalt oficial guvernamental ucrainean și-a exprimat duminică „neîncrederea” după ce a aflat că aproape jumătate din adăposturile antiaeriene din Kiev inspectate în timpul unui audit erau închise sau improprii pentru utilizare.

Volodimir Zelenski a ordonat vineri o inspecție a tuturor adăposturilor ucrainene, la o zi după ce trei persoane au fost ucise la Kiev, pentru că nu au putut avea acces la unul din adăposturi în timpul unui atac aerian rusesc, scrie reuters.com.

Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al Industriilor Strategice, a declarat că din cele 1.078 de adăposturi examinate în prima zi, 359 erau nepregătite și alte 122 erau închise, în timp ce 597 au fost considerate utilizabile. 

UPDATE 18:30 - Corpul de voluntari polonez (PDK) a lansat un nou videoclip de la raidul lor transfrontalier din regiunea Belgorod din Rusia. Luptătorii polonezi au declarat că au ajutat „Corpul voluntarilor ruși” (RDK) și Legiunea „Libertatea Rusiei” în luptele de pe teritoriul Rusiei pe 22 mai.

„Toată lumea ne pune o întrebare, am luat parte la o operațiune pe teritoriul regiunii Belgorod... Răspunsul este fără echivoc, desigur! Suntem legați nu doar de frăția de arme, ci și de prietenia personală. Primul grup de asalt al Corpului a intrat în acțiune. Toți s-au întors sănătoși. Misiunea a fost îndeplinită cu succes", au transmis luptătorii polonezi.

Filmările arată, de asemenea, modul în care PDK colectează trofee: echipamente și muniții ale soldaților ruși.

Unitatea de voluntari polonezi „Husarii morții” are trei grupuri de luptă și va deveni a treia formațiune străină separată din Forțele Armate ucrainene potrivit Bastion TV.

Este modelat după legendarii husari ai morții din timpul războiului polono-bolșevic. Unitatea se dezvoltă dinamic. Are deja trei grupe de luptă, deși nu a finalizat încă recrutarea și selecția.

Pe 16 februarie s-a aflat despre începutul formării în Ucraina a primei unități speciale poloneze aflate în subordinea Ministerului ucrainean al Apărării.

Câteva zile mai târziu, publicația a scris că unitatea a primit denumirea oficială: „Corpul de voluntari polonez” (PDK). Sarcinile sale vor include activități de recunoaștere și sabotaj.

Emblema corpului a devenit emblema „Husarilor morții” - o escadrilă de cavalerie voluntară creată în 1920 pentru a lupta împotriva bolșevicilor, care a fost numită escadrila „Husarii morții” încă de la începutul activității sale.

Unitatea se dezvoltă pe baza fondurilor primite de la persoane și organizații private. Ministerul Apărării al Ucrainei va plăti salariile soldaților voluntari în aceleași condiții ca și alți militari ucraineni și străini care luptă împotriva agresorului rus, informează Bastion TV, citat de ziare.com.

UPDATE 16:15 - Armata rusă a afirmat că a efectuat sâmbătă seară lovituri împotriva unor aerodromuri militare ucrainene, lovind centre de comandă și echipamente.

„Noaptea trecută, forțele armate ruse au efectuat o lovitură grupată folosind arme cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie din aer împotriva instalațiilor inamice de pe aerodromurile militare", a declarat Ministerul rus al Apărării.

„Au fost lovite posturi de comandă, stații radar, echipamente de aviație ucrainene și un depozit cu arme și muniții", a adăugat ministerul. (AFP)

UPDATE 15:20 - Lisa, în vârstă de doi ani, care a fost ucisă în timpul nopţii în Dnipro, este unul dintre cei cel puţin 500 de copii care au fost ucişi în timpul invaziei, potrivit lui Volodimir Zelenski.

UPDATE 13:20 - Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a cerut duminică tuturor locuitorilor din localităţile de la graniţa cu Ucraina care se află sub tirul artileriei (inamice) să îşi părăsească locuinţele, susţinând că bombardamentele forţelor ucrainene asupra regiunii au continuat şi noaptea trecută, după ce două persoane au fost ucise cu o noapte înainte, iar sute de copii au fost evacuaţi din zona de graniţă, notează EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Ascultaţi autorităţile şi părăsiţi-vă temporar locuinţele pentru a păstra ceea ce aveţi mai de preţ, viaţa voastră şi a celor dragi vouă", a declarat Gladkov pe contul său de Telegram.

Oficialul a explicat că apelul său vizează nu doar locuitorii din districtul Şebekino, care a fost cel mai afectat de atacuri în ultimele zile, ci pentru toate districtele aflate sub bombardament.

El a spus că în timpul nopţii au continuat atacurile artileriei ucrainene asupra districtului Şebekino şi, de asemenea, asupra districtului Volokonovski, unde s-au înregistrat multe pagube, dar nu au existat victime, potrivit datelor preliminare.

Guvernatorul a indicat că peste 4.000 de persoane au fost relocate şi se află în adăposturi temporare, în principal în şcoli şi cămine universitare, în această regiune, care se învecinează cu Ucraina în sud şi vest.

Potrivit lui Gladkov, două femei au fost ucise sâmbătă în localităţile Novaia Tovoljanka şi Bezliudovka, ambele în districtul Şebekino, iar cinci civili au murit vineri sub focul inamicului.

Aceste bombardamente de dincolo de graniţă, împreună cu incursiuni ale grupurilor paramilitare ruse, au forţat armata şi Garda Naţională rusă să întărească securitatea în zonă, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind vulnerabilitatea frontierei.

Gladkov a anunţat sâmbătă evacuarea de urgenţă a 600 de copii din localităţile de frontieră în Kaluga şi Iaroslavl, în timp ce alţi 1.000 vor fi trimişi în peninsula anexată Crimeea.

Realitatea războiului, lansat de Moscova în Ucraina în februarie 2022, este tot mai mult resimţită în Rusia, cu o intensificare a bombardamentelor asupra regiunilor de frontieră, dar şi a loviturilor aeriene în interiorul ţării, inclusiv la începutul acestei săptămâni asupra Moscovei.

La sfârşitul lunii mai, armata rusă a afirmat că a respins unul dintre cele mai grave atacuri transfrontaliere ale unui "grup de sabotaj" ucrainean, care - potrivit ei - a pătruns pe teritoriul regiunii ruse Belgorod.

Ucraina a negat atacul cu drone asupra Moscovei din cursul săptămânii şi a negat că armata sa ar fi fost implicată în incursiunile din Belgorod, susţinând că autorii acestora sunt voluntari ruşi.

Şebekino, un orăşel cu 40.000 de locuitori la frontiera cu Ucraina, şi alte localităţi din Belgorod au fost atacate de mai multe ori în ultima vreme, guvernatorul Gladkov declarând presei ruse că regiunea trăieşte de acum în "condiţii reale de război".

Moscova îşi numeşte invazia în Ucraina drept "operaţiune militară specială", nu război, şi susţine că a lansat-o pentru a proteja Rusia de ameninţarea mişcărilor Ucrainei spre Occident. Kievul şi aliaţii săi declară că este o agresiune neprovocată de cucerire de noi teritorii.

UPDATE 11:20 - Forțele ruse au atacat mai multe așezări din regiunea Harkov pe 4 iunie, a informat guvernatorul Oleh Syniehubov, potrivit The Kyiv Independent.

Orașul Vovchansk a fost puternic bombardat, grevele au deteriorat o clădire administrativă și au prăbușit parțial două case și anexe.

Tancuri rusești au tras asupra satului Huriev, distrugând semnificativ o clădire culturală, potrivit guvernatorului. Nu au fost raportate victime.

Elicopterele rusești au atacat satul Ivashki din regiune, fără a provoca distrugeri severe sau victime.

Oblastul Harkov din estul Ucrainei, care se învecinează cu Rusia, a fost supus atacurilor constante de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022.

UPDATE 10:00 - O fetiță în vârstă de 2 ani a fost ucisă și 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii, după ce o rachetă rusească a lovit în apropierea orașului Dnipro, din centrul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul regional Serhiy Lysak, citat de Reuters.

„Peste noapte, corpul unei fetițe care tocmai împlinise doi ani a fost scos de sub dărâmăturile unei case”, a scris Serhiy Lysak pe Telegram.

17 persoane erau tratate la spital după atacul asupra unei zone rezidențiale cu rachete de croazieră cu rază scurtă de acțiune Iskander, a precizat Lysak.

Racheta a lovit între două clădiri rezidențiale cu două etaje, distrugându-le parțial și avariind o serie de case, mașini și infrastructură, a precizat Lysak.

Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul.

Mykola Lukașuk, șeful consiliului regiunii Dnipropetrovsk, a declarat că 17 copii au murit în regiune de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Niciun cuvânt nu poate alina durerea părinților care au pierdut cel mai prețios lucru din viața lor”, a declarat Lukașuk.

Războiul a ucis cel puțin 485 de copii în Ucraina și a rănit aproape 1.500, a declarat duminică Biroul Procurorului General al țării pe Telegram.

UPDATE 9:25 - Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters.

”Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare.

”Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a arătat el.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii.

Rusia a atacat în mod repetat Kievul, începând din luna mai, în special noaptea, înaintea unei mult-aşteptate contraofensive ucrainene pentru a recâştiga teritoriu, oficialii ucraineni afirmând că aceasta este o încercare de a induce suferinţe psihologice civililor.

Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii în regiunea Kiev, dar nu şi în oraş, părând că sistemele de apărare aeriană şi-au atins ţintele.

Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore.

Există relatări neverificate pe conturi ucrainene de pe reţelele sociale privind explozii auzite la Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, în apropiere de oraşul Kropyvnitskyi, din centrul ţării, şi în regiunea Sumî, din nord-est. Până în prezent, nu există informaţii oficiale despre acestea.

UPDATE 8:25 - O explozie în apropierea orașului Dnipro, din centrul Ucrainei, a afectat sâmbătă o locuință cu două etaje, rănind 20 de persoane, inclusiv cinci copii, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

Guvernatorul Serhiy Lysak a scis pe Telegram că trei dintre copii sunt în stare gravă. În total, 17 persoane erau tratate la spital.

Echipele de urgență au scos patru persoane de sub dărâmături.

Potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare, o rachetă rusească a provocat explozia. De asemenea, se pare că ar fi fost lovită și o clădire a serviciilor de urgență.

Nu a existat nicio confirmare a unui atac cu rachete din partea oficialilor militari ucraineni.

Update: Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia EFE.

Conform raportului zilnic al aceluiaşi minister despre evoluţia frontului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, unităţile de asalt cecene luptă de asemenea în centrul oraşului ucrainean Mariinka.

Unităţile trupelor speciale cecene Ahmat, denumite astfel de liderul cecen Ramzan Kadîrov în onoarea tatălui său, au participat activ la lupte în primele luni ale invaziei ruse, dar apoi au avut o implicare foarte limitată în operaţiuni, fiind eclipsate de unitatea de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin care a ocupat recent oraşul ucrainean Bahmut după mai mult de opt luni de lupte sângeroase.

Kadîrov a anunţat joi că unităţile sale de asalt au început operaţiuni ofensive pentru "eliberarea" unor localităţi în provinciile ucrainene Doneţk, Zaporojie şi Herson, provincii care, împreună cu Lugansk, au fost anexate de Rusia, deşi trupele ruse le controlează doar parţial. Potrivit lui Kadîrov, trupele Ahmat vor activa ca unităţi de asalt în sectoarele cele mai periculoase ale frontului ucrainean, misiune încredinţată până în prezent mercenarilor unităţii Wagner.

Prigojin, o nouă criză de nervi

Liderul acesteia din urmă, Evgheni Prigojin, a avut sâmbătă o nouă ieşire verbală violentă la adresa unor oficiali din "turnurile Kremlinului", pe care nu i-a precizat, acuzându-i că încearcă să semene discordie între Wagner şi Ahmat. "Jocurile periculoase au devenit obişnuite în turnurile Kremlinului (...) Ei pur şi simplu distrug statul rus", a susţinut Prigojin, potrivit Reuters.

În raportul său operaţional despre evoluţie frontului, comandamentul ucrainean a semnalat tentative eşuate de acţiuni ofensive ruseşti lângă Ivanivske, un mic oraş situat la circa 10 kilometri vest de Bahmut, precum şi raiduri efectuate de aviaţia militară rusă în zona oraşelor Bila Hora şi Ceasov Iar. De asemenea, se dau lupte intense în zona oraşului Avdiivka, pe care trupele ruse încearcă să-l ocupe.

În acest timp, în provincia rusă Belgorod de la frontiera cu Ucraina autorităţile locale au anunţat sâmbătă că doi civili au fost ucişi în urma unor noi bombardamente ale artileriei ucrainene. Aceleaşi autorităţi au anunţat evacuarea urgentă a circa 600 de copii din localităţile limitrofe frontierei ucrainene, în timp ce peste 5.000 de civili s-au refugiat din aceleaşi zone de teama bombardamentelor.

Ce spun ucrainenii

Armata ucraineană şi-a înmulţit atacurile în această provincie frontalieră rusă, unde în urmă cu o săptămână a avut loc o incursiune spectaculoasă a unor grupuri înarmate ce s-au auto-descris ca fiind ale unor combatanţi ruşi ce luptă de partea armatei ucrainene. Bombardamentele şi aceste atacuri ar putea fi o tactică a armatei ucrainene de a forţa Rusia să-şi mute trupe de pe teritoriul Ucrainei pentru a-şi apăra propriul teritoriu, în timp ce este aşteptată mult trâmbiţata contraofensivă ucraineană care să încerce eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Într-un interviu publicat sâmbătă de The Wall Street Journal, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că armata ucraineană este pregătită pentru lansarea acestei contraofensive, dar a insistat că are nevoie în continuare de mai multe arme occidentale.

Război în Ucraina, 3 iunie | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă

Război în Ucraina, 2 iunie | China îndeamnă Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei / SUA insistă pentru înarmare

Război în Ucraina, 1 iunie | Iohannis și Zelenski s-au întâlnit în Republica Moldova și au transmis o declarație comună la CPE

Război în Ucraina, 31 mai | SUA oferă asistență suplimentară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 30 mai | Ministrul britanic de Externe afirmă că Ucraina are dreptul să comită atacuri pe teritoriul Rusiei

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole