Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 101 | Ucraina nu vrea negocieri cu Rusia, până când trupele lui Putin nu sunt împinse spre graniță

Război în Ucraina, ziua 101 | Ucraina nu vrea negocieri cu Rusia, până când trupele lui Putin nu sunt împinse spre graniță

8 minute de citit Publicat la 18:00 04 Iun 2022 Modificat la 23:59 04 Iun 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Macky Sall: Ţările africane sunt „victime” ale conflictului din Ucraina
  • Doi jurnalişti Reuters, răniţi în estul Ucrainei
  • În vizită la Berlin, preşedintele parlamentului ucrainean cere mai multe arme
  • Vladimir Putin susţine că Rusia nu a împiedicat exporturile de grâu din Ucraina 
  • Stoltenberg: „Conversaţie constructivă” cu Erdogan
  • Luptele continuă pe străzile orașului Severodonețk din estul Ucrainei
  • Un avion militar ucrainean a fost doborât în apropiere de Odesa, anunță ministrul rus al Apărării
  • Negociator ucrainean: Ucraina doreşte să-şi consolideze poziţiile pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia
  • Zelenski, apel pentru sprijinirea reconstrucţiei Ucrainei

Update 4 iunie, ora 22:15 Ucrainenii reacţionează după ce Emmanuel Macron a spus că Rusia nu trebuie umilită. „Aceste apeluri nu pot decât să umilească Franţa", a declarat ministrul de externe din Ucraina.

Ucraina i-a reproşat sâmbătă preşedintelui francez Emmanuel Macron că a spus că este important să nu„"umilească" Rusia. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a spus că poziția „nu poate decât să umilească Franţa".

Macron a încercat să menţină un dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Poziţia sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri estici şi baltici din Europa, deoarece aceştia consideră că subminează eforturile de a-l aduce pe Putin la masa negocierilor, scrie Reuters.

Update 4 iunie, ora 20:30 Trei persoane au murit în urma unui atac al ruşilor asupra oraşului ucrainean Nikolaiev

Trei persoane au murit după ce militarii ruşii au deschis focul asupra unor zone rezidenţiale din Nikolaiev, potrivit unui oficial ucrainean citat de CNN. Trei persoane au fost ucise şi alte patru au fost rănite după ce militarii ruşi au deschis focul asupra zonelor rezidenţiale din Nikolaiev sâmbătă, a declarat primarul Oleksandr Sienkevych.

Două dintre victime au murit la faţa locului, iar una a decedat pe drumul spre spital. „Medicii se luptă pentru vieţile lor", a spus Sienkevych despre cei răniţi. Trei clădiri înalte au fost avariate în atacurile asupra oraşului din sudul ţări

Update 4 iunie, ora 18:00 Incendiul de la mânăstirea contstruită în anul 1526: ucrainenii și rușii se acuză între ei

Oficialii ucraineni și ruși se acuză între ei pe tema incendiului de la mănăstirea de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1526.

Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană. Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Aceasta a fost reconstruită în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din secolele XVI-XVII.

Un oficial ucrainean susține că, pe 30 mai, militarii ruși au omorât patru călugări.

Ministerul Apărării din Rusia a reacționat și a acuzat trupele „naționaliste" ucrainene pentru incendiul de la mănăstirea de lemn.

Incendiul de la mănăstirea construită în anul 1526: ucrainenii și rușii se acuză între ei

Oficialii ucraineni și ruși se acuză între ei pe tema incendiului de la mănăstirea de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1526.

Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană. Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Aceasta a fost reconstruită în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din secolele XVI-XVII.

Update 4 iunie, ora 16:30 Ucraina susţine că negocierile cu Rusia nu au rost până când trupele lui Putin nu sunt împinse spre graniţe

Ucraina a declarat sâmbătă că nu are rost să negocieze cu Rusia până când forţele Moscovei nu vor fi împinse înapoi cât mai mult posibil spre graniţele Ucrainei

Până când nu primim arme în întreaga lor cantitate, până când nu ne întărim poziţiile, până când nu le împingem (forţele Rusiei) înapoi cât mai departe de graniţele Ucrainei, nu are rost să purtăm negocieri", a declarat Mikhail Podolyak, consilierul prezidențial.

Update 4 iunie, ora 15:27 Zelenski cere sprijin pentru reconstrucţia Ucrainei, prin intermediul platformei United24, nou lansată. 

"Armata rusă este nemiloasă. Ei nu încearcă doar să omoare cât mai mulţi oameni, ci şi să distrugă toată infrastructura necesară pentru a trăi. 

Ruinele sunt tot ceea ce ruşii au lăsat în urmă.

Dar oamenii trebuie să aibă unde să se întoarcă.", a declarat Volodimir Zelenski într-un apel video în limba engleză, lansat astăzi către comunitatea internaţională. 

Update 4 iunie, ora 15:10 Ucraina doreşte să-şi consolideze poziţiile pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia, a anunţat negociatorul ucrainean David Arahamia, potrivit Agerpres.

"Forţele noastre armate sunt pregătite să folosească (noile arme)... şi apoi cred că putem începe o nouă rundă de negocieri de pe o poziţie întărită", a declarat Arahamia vineri, la postul naţional de televiziune.

Update 4 iunie, ora 14:33 Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au doborât un avion militar ucrainean de transport în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, informează BBC.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că avionul livra arme și muniții.

De asemenea, ministerul a transmis că un atac cu rachete în aceeași regiune a lovit un avanpost al „mercenarilor străini".

Anterior, oficiali ucraineni au raportat că o întreprindere agricolă a fost lovită de o rachetă în zona Odesa.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunțat că rachete rusești au lovit un centru de antrenament de artilerie din regiunea ucraineană Sumy, unde instructori străini antrenau forțele ucrainene.

Update 4 iunie, ora 13:30 Ministerul britanic al Apărării a anunțat sâmbătă că activitatea aeriană rusă rămâne ridicată deasupra regiunii ucrainene Donbas, avioanele rusești efectuând lovituri folosind atât muniții ghidate, cât și neghidate.

„Utilizarea sporită a munițiilor neghidate a dus la distrugerea pe scară largă a zonelor construite din Donbas și a provocat aproape sigur pagube colaterale substanțiale și victime civile”, a transmis ministerul pe Twiter.

Conform acestuia, Rusia a sporit utilizarea aviației pentru a-și susține avansarea, combinând lovituri aeriene și atacuri masive de artilerie, în condițiile în care concentrarea sa operațională s-a mutat în Donbas.

Ministerul britanic a aratat vineri că, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, Moscova și-a schimbat strategia, concentrându-se pe Donbas, partea din estul Ucrainei formată din regiunile Luhansk și Donețk.

Update 4 iunie, ora 11:50 Luptele continuă pe străzile orașului Severodonețk din estul Ucrainei, afirmă guvernatorul regiunii Lugansk. Acesta spune că rușii „își aruncă toate rezervele” în aceste lupte, potrivit BBC.

În mesajele postate pe Telegram sâmbătă dimineața, guvernatorul din Lugansk Sergei Haidai spune că forțele ucrainene au respins nouă atacuri inamice în ultimele 24 de ore, fiind distruse un tanc, un sistem de artilerie și opt vehicule blindate.

El susține că unitățile de apărare aeriană au doborât, de asemenea, o rachetă de croazieră și trei vehicule aeriene fără pilot.

Forțele rusești „își aruncă toate rezervele asupra Severodonetsk”, spune el, iar situația umanitară este dificilă, deoarece este „imposibil să se livreze alimente și medicamente în oraș”.

Guvernatorul a afirmat că trupele ucrainene au recucerit o parte din orașul Severodonetsk.

Orașul, care a devenit o țintă cheie a rușilor, a fost supus unui bombardament constant timp de câteva săptămâni.

Update 4 iunie, ora 10:45 Serviciile de informații ucrainene comunică cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal și Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a declarat ministrul ucrainean de interne.

„Prin intermediul lor (serviciile de informații-n.r.) aflăm despre condițiile de detenție, de nutriție și despre posibilitatea eliberării lor”, a declarat Denys Monastyrskiy, ministrul ucrainean de interne, la televiziunea ucraineană, informează Reuters.

Acesta a spus că autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru ca aceștia să ajungă la Kiev.

Rusia a declarat în luna mai că aproape 2.000 de ucraineni s-au predat după ce au opus rezistență în ruinele din Mariupol, în tunelurile și buncărele de sub oțelăria Azovstal.

Kievul vrea ca luptătorii să fie înapoiați în cadrul unui schimb de prizonieri.

Update 4 iunie, ora 09:30 Stoltenberg: „Conversaţie constructivă” cu Erdogan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter că a avut o „convorbire telefonică constructivă” cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, despre iniţiativele Ankarei de a facilita exportul de cereale din Ucraina şi despre cererea de aderare la Alianţa Atlantică a Suediei şi a Finlandei.

„Turcia este un aliat preţios şi îi lăudăm eforturile de a ajunge la un acord privind securitatea alimentară. Am discutat despre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO şi ne vom continua dialogul”.

Update 4 iunie, ora 08:50 Guterres: opriţi imediat războiul

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, într-o declaraţie pentru CNN, şi-a reînnoit cererea de a pune capăt violenţelor care au loc în Ucraina.

„Îmi reînnoiesc apelul pentru încetarea imediată a violenţei, pentru accesul umanitar nerestricţionat pentru toţi cei care au nevoie de el, pentru evacuarea în siguranţă a civililor prinşi în zonele de luptă şi pentru protecţia urgentă a civililor şi respectarea drepturilor omului în conformitate cu standardele internaţionale”, a declarat Guterres.

Update 4 iunie, ora 08:10 14 milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, majoritatea femei și copii, a declarat coordonatorul ONU pentru situații de criză în Ucraina, Amin Awad, citat de The Guardian.

Update 4 iunie, ora 00:02: Putin a afirmat la televiziunea naţională rusă că ştirile despre o presupusă interdicţie de export impusă de Rusia reprezintă "o cacealma" prin care ţările occidentale încearcă să îşi acopere greşelile politice, dând vina pe Moscova pentru problemele de pe piaţa alimentară mondială.

Amintim că forţele armate ruse controlează o mare parte din ţărmul ucrainean al Mării Negre, iar marina militară rusă poate bloca accesul în porturi. Cu toate acestea, Rusia acuză Ucraina şi Occidentul de perturbarea exporturilor de grâu ucrainean.

"Dacă cineva doreşte să rezolve problema exportului de grâu ucrainean - vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta", a spus Putin.

Ceva mai devreme, vineri, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko declarase că guvernul de la Minsk este dispus să permită tranzitul grâului din Ucraina către porturi din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia, cu condiţia ca porturile respective să permită şi expedierea de produse din Belarus.

Update 4 iunie, ora 00:00: Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pe care l-au pierdut în orașul Sievierodonețk în timpul luptelor cu Rusia, a declarat vineri șeful regiunii Luhansk.

"Dacă înainte situația era dificilă, procentul (deținut de Rusia) era undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%", a declarat Serhiy Gaidai la televiziunea națională.

Război în Ucraina, 3 iunie | 100 de zile de conflict | Zelenski: "Victoria va fi a noastră" | Kadîrov: "Operațiunea specială va fi accelerată"

Război în Ucraina, 2 iunie | Replica Rusiei la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni | Turcia a pregătit o ”foaie de parcurs” pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 1 iunie | Ucraina spune că nu va folosi rachetele din SUA pentru atacuri asupra Rusiei

Război în Ucraina, 31 mai | Germania va trimite tancuri în Ucraina | Rusia va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră

Război în Ucraina, 30 mai | Președintele SUA a anunțat că nu va trimite Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacarea Rusiei

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole