Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 342. Un summit Ucraina-UE va avea loc vineri, la Kiev

Război în Ucraina, ziua 342. Un summit Ucraina-UE va avea loc vineri, la Kiev

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 22:45 31 Ian 2023 Modificat la 23:44 31 Ian 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Premierul ucrainean confirmă organizarea vineri, la Kiev, a unui summit Ucraina-UE
  • SUA acuză Rusia de încălcarea unui acord privind armele nucleare
  • Rusia anunță că a trimis acasă 9.000 de oameni mobilizați ilegal
  • Kievul așteaptă între 120 și 140 de tancuri din Occident în "primul val"
  • Joe Biden a confirmat că va vizita Polonia. Este a doua vizită a liderului de la Washington în aceată țară, de la începutul războiului din Ucraina
  • "Putin va fi îndepărtat prin lovitură de stat, în curând", anticipează un fost consilier de la Kremlin
  • Un lider european îndeamnă la încălcarea "liniilor roșii" în privința armamentului pentru Ucraina
  • Dezertorul Wagner Andrei Medvedev: "Rușii uciși pe front, dați dispăruți pentru a evita plata despăgubirilor"
  • Norvegia anunță că va trimite tancuri în Ucraina
  • Nouă regiuni au fost lovite în ultimele 24 de ore, un mort și patru răniți
  • Avioane pentru Ucraina. Emmanuel Macron: ''În principiu, nimic nu este interzis''
  • Jens Stoltenberg, a denunţat luni "ameninţările" generate de Coreea de Nord, inclusiv prin furnizarea de armament Grupului Wagner din Rusia

Update 21:25 Premierul ucrainean Denis Şmigal a confirmat marţi că un summit Ucraina-Uniunea Europeană va avea loc vineri, la Kiev, la o zi după "consultările interguvernamentale" dintre Kiev şi Comisia Europeană care vor avea loc "pentru prima data în istoria noastră", relatează AFP.

"Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noştri, cât şi duşmanilor noştri", a declarat premierul Şmigal în cadrul unei reuniuni a guvernului, afirmând că "aşteaptă de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre pentru integrarea europeană".

Acestea sunt "două evenimente extrem de importante privind integrarea europeană a Ucrainei", a insistat el.

Discuţiile de joi şi summitul de vineri urmează să permită "Europei să creadă în victoria Ucrainei", în acelaşi timp "susţinând acţiunea noastră rapidă către aderarea la UE", a insistat Denis Şmigal.

"Pentru inamici: acesta este un semnal al inutilităţii eforturilor lor de a semăna discordie în coaliţia care sprijină Ucraina şi de a anula integrarea noastră euro-atlantică", a susţinut el, în timp ce Rusia a justificat în parte invadarea Ucrainei prin riscul, conform acesteia, reprezentat de o posibilă apropiere între Kiev şi NATO.

Potrivit premierul ucrainean, "dorim să creăm o foaie de parcurs detaliată cu privire la modul de parcurge calea integrării europene cât mai curând posibil". El a citat în special accesul la piaţa economică europeană ca fiind "fundamental important" pentru Kiev, în timp ce economia ucraineană s-a prăbuşit de un an.

Update 20:37 SUA acuză Rusia că încalcă un acord-cheie de control al armelor nucleare încheiat între Moscova și Washington.

Concret, Rusia refuză să permită inspecțiile la instalațiile sale nucleare, a declarat, marți, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de CNN.

"Rusia nu își respectă obligația prevăzută de Noul Tratat START, de a facilita activitățile de inspecție pe teritoriul său. Refuzul Rusiei împiedică Statele Unite să își exercite drepturile esențiale în baza tratatului și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare între cele două state.

De asemenea, Rusia nu și-a respectat obligația din Noul Tratat START, de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale, în conformitate cu termenul prevăzut în document", a spus oficialul citat.

CNN notează că acuzațiile Washingtonului vor accentua, probabil, tensiunile între cele două țări, în contextul în care Moscova își continuă ofensiva în Ucraina.

În decembrie, președintele Vladimir Putin a avertizat despre "amenințarea în creștere" a războiului nuclear.

Mai recent, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat că, dacă țara sa pierde războiul din Ucraina, s-ar putea declanșa un conflict atomic.

"Puterile nucleare nu pierd conflicte majore de care depinde soarta lor. Acest lucru ar trebui să fie evident pentru oricine, chiar și pentru politicienii occidentali care și-au păstrat o urmă de inteligență", a scris Medvedev într-o postare pe Telegram.

Update 20:05  Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak îi îndeamnă pe aliații occidentali să ofere mai mult sprijin militar Ucrainei, pe fondul apelurilor reînnoite ale oficialilor de la Kiev pentru a livra avioane de luptă, scrie The Guardian.

Podoliak a postat pe Twitter un mesaj în care spune că unii lideri din UE „cred că Ucraina nu ar trebui să primească arme deoarece războiul se va extinde în Europa”. „Dar, războiul este deja în centrul Europei”, spune consilierul președintelui Zelenski.

El a avertizat că dacă Ucraina nu primește arme, războiul se va extinde în UE, deoarece Rusia „nu va opri expansiunea”.

Update 18:20 Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost mobilizaţi ilegal pentru războiul din Ucraina au revenit la casele lor, "inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz".

Un anunț în acest sens a fost făcut, marţi, de procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, de la care au fost transmise imagini la televiziunea rusă.

"Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi", a adăugat procurorul general rus. El a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti.

Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi incorporabili către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia.

Au fost semnalate, de asemenea, proteste, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Update 16:20 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat constituirea unei coaliții de state care urmează să livreze tancuri armatei ucrainene.

"Coaliția pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menționa că, în primul val de contribuții, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri occidentale", a declarat Kuleba, marți, într-un briefing de presă online.

"Continuăm să facem demersuri atât pentru extinderea coaliției pentru tancuri, cât și pentru creșterea contribuțiilor statelor care s-au angajat deja", a adăugat el.

Germania a anunțat, săptămâna trecută, livrarea a 14 tancuri Leopard 2, într-o mișcare sincronizată cu SUA, care au anunțat trimiterea a 31 de tancuri Abrams. Anterior, Marea Britanie a transmis că va livra Ucrainei 14 tancuri Challenger.

Polonia a anunțat, la rândul său, că trimite Kievului tancuri Leopard 2.

Olanda, care nu dispune de astfel de tancuri, a menționat că este dispusă să le achiziționeze, pentru a le trimite Ucrainei.

Tancurile trimise de Berlin ar urma să ajungă în dotarea armatei ucrainene la sfârșitul lui martie, cel târziu, după cum a spus ministrul Boris Pistorus.

Kievul plănuiește să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri părți din teritoriul ocupat de Rusia în sudul și în estul țării, în contextul îngrijorărilor că Moscova ar putea lansa propria sa ofensivă majoră în săptămânile sau lunile următoare.

Statele Unite le-au cerut responsabililor ucraineni să amâne planurile de contraofensivă până când asistența militară occidentală va sosi în țară.

Update 15:45 Preşedintele american Joe Biden a confirmat că va vizita Polonia. El nu a precizat o dată pentru această vizită.

Presa americană a scris săptămâna trecută că liderul de la Casa Albă are în vedere o călătorie în Europa în jurul datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Unul dintre obiectivele vizitei lui Biden este de a crea un moment simbolic, similar vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, în decembrie anul trecut. Joe Biden a anunțat pe 25 ianuarie că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina.

El a menționat însă că Statele Unite nu vor trimite avioane de luptă F-16 în ţara invadată de Rusia, în ciuda cererilor oficialilor ucraineni, inclusiv ale preşedintelui Zelenski.

Update 15:00 Un fost consilier din imediata apropiere a președintelui rus Vladimir Putin prevestește sfârșitul apropiat și violent al acestuia din urmă.

Abbas Gallyamov îi scria discursurile liderului de la Kremlin.

În prezent, el se declară rezident în Tel Aviv, Israel, conform paginii sale de Facebook.

Gallyamov susține că este posibil ca în Rusia să aibă loc o lovitură de stat și arată, într-un interviu pentru CNN, cum ar urma să se desfășoare înlăturarea președintelui rus.

"Rușii vor da piept cu din ce în ce mai multe dificultăți și vor încerca să își explice de ce li se întâmplă asta.

Ei se vor uita în jurul lor, la procesul politic și își vor răspunde singuri. 'Ei bine, asta se întâmplă pentru că țara noastră este condusă de un tiran bătrân, de un dictator'.

Şi cred că la acel moment o lovitură de stat militară sau a elitelor va deveni posibilă. Peste un an, când situația politică se schimbă și la conducere este un președinte urât de oameni și când războiul va fi devenit cu adevărat nepopular și va trebui vărsat sânge pentru asta - la acel moment o lovitură de stat devine cu adevărat posibilă", a estimat fostul consilier.

"Pot să spun (lovitură de stat) militară, dar cu siguranță vor avea și niște aliați civili, deci mai pe larg este vorba despre o lovitură de stat militară şi a elitelor. Ceva între cele două", a completat Abbas Gallyamov.

Update 14:00 Occidentul trebuie să încalce "liniile roșii" și să mențină deschisă opțiunea de a trimite Ucrainei "foarte necesarele" avioane de luptă, susține președintele lituanian Gitanas Nauseda.

"Aceste linii roșii trebuie încălcate (...) În acest stadiu crucial al războiului, când punctul de cotitură este iminent, este important să acționăm fără întârziere", a declarat Nauseda într-un interviu pentru televiziunea lituaniană, referindu-se la rezervele Occidentului de a furniza Kievului avioanele de luptă și rachetele solicitate.

El a reamintit că, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe "linii roșii" declarate anterior au fost încălcate.

"La începutul războiului, Germania a anunțat categoric că va trimite numai veste și căști, dar în niciun caz arme", a amintit președintele lituanian, în contextul în care Berlinul a confirmat, săptămâna trecută, că va trimite "până la sfârșitul lui martie" tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Până în prezent cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden au respins cererile Ucrainei vizând livrarea de  avioane de luptă.

Franța nu a exclus livrările, în principiu. Ucrainenii au solicitat avioane de luptă în multe rânduri.

Update 13:00 Andrei Medvedev, dezertorul din compania paramilitară Wagner a cărui poveste a fost relatată de presa internațională, a dezvăluit CNN alte detalii sordide din perioada în care a luptat în Ucraina, în calitate de mercenar cu contract.

Medvedev a vorbit cu reporterii CNN la Oslo, după ce a traversat granița dintre Rusia și Norvegia într-o dezertare îndrăzneață, peste un lac înghețat, folosind un costum alb de camuflaj.

El susține că, după ce a semnat contractul cu Wagner în iulie 2022, a fost trimis în apropiere de Bahmut, oraș strategic disputat de luni de zile de forțele ruse și ucrainene.

"Nu existau deloc tactici reale. Primeam doar indicații cu privire la poziția adversarului. Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm", a precizat fostul combatant.

El mărturisit că inițial sub comanda sa erau 10 oameni, număr care a crescut odată cu deținuții recrutați și trimiși să moară pe front.

"În cele din urmă, am avut o mulțime de oameni sub comanda mea (...) Era o continuă circulație. Cadavre, mai mulți deținuți, mai multe cadavre, mai mulți deținuți", povestit el.

CNN menționează că nu a reușit să verifice în mod independent relatarea sa, iar grupul Wagner nu a răspuns la solicitarea de a comenta spusele lui Medvedev.

Acesta a mai menționat că Wagner le-a promis peste 70.000 de dolari despăgubiri familiilor deținuților ruși care s-au lăsat recrutați, în cazul decesului pe front.

În realitate, nimeni nu a vrut să plătească atâția bani și mulți ruși care au pierit luptând în Ucraina au fost, pur și simplu, declarați "dispăruți", a spus Andrei Medvedev, conform CNN.

Update 11:00 Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andriușcenko, a avertizat pe 30 ianuarie că forțele ruse își redistribuie forța de luptă și echipamentele în sud-vestul regiunii Donețk.

Andryushchenko a declarat că forțele ruse au desfășurat peste 4.000 militari în Bylosarayska Kosa și în alte sate la nord de raionul Mariupol de-a lungul graniței raionurilor Mariupol și Volnovakha.

Andriușcenko a declarat că forțele ruse își reaprovizionează și forțele din regiunea Lugansk cu noi arme. Andriușcenko a menționat că surse ruse spun că forțele ruse se adună pentru o ofensivă împotriva Vuhledarului, iar Andriușcenko a remarcat că există 3.000-5.000 de militari ruși în raionul Mariupol care ar putea participa la o ofensivă.

Update 10:00 Norvegia anunță că va livra tancuri Ucrainei „cât mai curând posibil”.

Ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, s-a angajat să livreze tancuri Ucrainei „cât mai curând posibil". Norvegia se înscrie pe lista cu state occidentale care au confirmat astfel de livrări.

Gram a declarat că nu s-a decis câte tancuri vor fi donate, dar este probabil ca transferul să includă Leopard 2 de fabricație germană, potrivit Sky News. Norvegia are 36 de astfel de tancuri de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în repetate rânduri țărilor occidentale să doneze tancuri Ucrainei. SUA și Germania au confirmat săptămâna trecută că vor trimite astfel de vehicule în Ucraina.

Ulterior, Polonia, Spania și Marea Britanie s-au angajat să doneze tancuri. Conform estimărilor, cel puțin 321 de tancuri au fost promise până în prezent de diferite țări.

Update 08:00 În ultimele 24 de ore, autoritățile ucrainene au raportat lovituri rusești în nouă regiuni, soldate cu un mort și patru răniți, anunță Sky News.

Au fost raportate lovituri în regiunile Donețk, Herson, Harkov, Sumy, Mykolaiv, Cernihiv, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Luhansk.

În Harkov, în nord-est, autoritățile au raportat că un bărbat de 62 de ani a fost ucis și o femeie de 83 de ani a fost rănită în lovituri asupra orașului Vovchansk.

Guvernatorul regional Oleh Syniehubov a declarat că au fost avariate clădiri rezidențiale, o secție de poliție și o serie de instalații de infrastructură critică.

Între timp, alte trei persoane au fost rănite în Kostiantynivka, Kurakhove și Bakhmut, în estul regiunii Donețk.

Herson ar fi fost lovit de 54 de ori numai în ultima zi. Nu au fost raportate victime, dar au fost lovite clădiri rezidențiale.

Update 00:00 Franţa şi Australia au încheiat un acord în vederea furnizării unor obuze de calibrul 155 milimetri Ucrainei, o susţinere în războiul împotriva Rusiei, anunţă luni miniştrii Apărării francez Sébastien Lecornu şi australian Richard Marles, relatează AFP. 

”Câteva mii de obuze de (calibrul) 155 de milimetri urmează să fie fabricate în comun” de către producătorul francez de armament Nexter, anunţă Sébastien Lecornu. Richard Marles evocă un ”proiect în valoare de câteva milioane de dolari” australieni, o nouă cooperare între industriile apărării austrliană şi franceză”.

Furnizarea de muniţie face parte din ”nivelul continuu al susţinerii pe care Franţa şi Australia o furnizează Ucrainei pentru a se asigura că Ucraina este în măsură să rămână în conflict şi să-l vadă încheindu-se în condiţiile sale”, a declarat ministrul australian. Acest ajutor urmează să fie ”semnificativ” şi reprezintă un ”efort care va continua în timp”, a declarat la rândul său Lecornu, care a precizat că primele livrări sunt prevăute în primăvara lui 2023.

”Există capacităţi unice în Australia, iar Franţa şi Australia pot realiza anumite singerii cooperând” în vederea producerii de obuze, a declarat Marles.

Nexter urmează să producă obuzele, iar Australia să furnizeze praful de puşcă, a anunţat Lecornu, fără să ofere alte detalii.

Mai multe tipuri de piese de artilerie trimise de către aliaţii Ucrainei din Occident trag obuze de calibrul 155 de milimetri - inclusiv tunul francez de tip CAESAR, montat pe camion, obuzierul britanic de tip M777 şi tunul autopropulsat german de tip Panzerhaubitze 2000.

Război în Ucraina, 30 ianuarie | ISW: Întârzierile livrărilor de armament afectează capacitatea contraofensivă a Ucrainei

Război în Ucraina, 29 ianuarie | Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, 28 ianuarie | Olaf Scholz le cere germanilor să aibă încredere în decizia Guvernului de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei

Război în Ucraina, 27 ianuarie | Rusia recunoaște că a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, dar a făcut asta cu un motiv

Război în Ucraina, 26 ianuarie | Joe Biden ia în calcul să marcheze un an de război al Rusiei în Ucraina printr-o vizită în Europa

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole