Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 219. Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO prin procedură rapidă | SUA anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 219. Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO prin procedură rapidă | SUA anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 20:30 30 Sep 2022 Modificat la 23:57 30 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În atacul asupra convoiului din Zaporojie au murit 30 de oameni
  • Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei ca ripostă la anexările teritoriale
  • Kuleba: Putin acaparează teritorii pe care nu le controlează în teren. Continuăm să ne eliberăm țara
  • Ucraina cere din nou integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă
  • Vladimir Putin şi liderii regiunilor anexate au semnat documentele
  • Acuzații grave în Ucraina: o rachetă a lovit un convoi umanitar omorând 23 de persoane
  • Val de explozii la centrala Zaporojie | Pericol nuclear
  • ONU: Acțiunule Rusiei sunt ilegale și încalcă tratatele internaționale
  • Vladimir Putin a semnat decretele care îi deschid calea pentru anexarea a două regiuni din Ucraina
  • Rusia, îndemnată de Turcia să acorde "o nouă șansă negocierilor de pace
  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ferm, joi seară, planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene
  • Zelenski a convocat o reuniune a Consiliului de Apărare, în contextul planului rus de anexare
  • NATO: Exploziile de la conductele Nord Stream, un act deliberat
  • Rusia va anexa vineri cele 4 regiuni ucrainene, în urma referedumurilor

Update 22.40. Atacul de vinei dimineață asupra unui convoi umanitar s-a soldat cu 30 de decese, conform poliției ucrainene. Peste 88 de persoane ar fi fost rănite în atac.

Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că au atacat cu rachete un convoi umanitar.

Inițial autoritățile au anunțat 23 de persoane ucise și cel puțin 28 de oameni răniți.

Atacul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Moscova să anexeze o parte din Ucraina, într-o escaladare a războiului de șapte luni.

Convoiul se îndrepta spre teritoriul ocupat de Rusia.

Update 21.30. Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, vineri seară, noi măsuri de sancţionare a Rusiei din cauza anexării unor regiuni ucrainene, fiind vizate sute de persoane şi entităţi, inclusiv parlamentari şi companii din industria militară.

"Ne vom ralia comunităţii internaţionale pentru a denunţa aceste acţiuni şi pentru a trage Rusia la răspundere. Vom continua să furnizăm Ucrainei echipamentele necesare pentru a se apăra, nefiind descurajaţi de efortul îndrăzneţ al Rusiei de reconfigurare a frontierelor statului vecin", a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Noile sancţiuni americane vizează 57 de entităţi din Rusia şi din Crimeea, 14 persoane active în industria militară rusă, doi funcţionari din cadrul Băncii centrale de la Moscova şi rude ale acestora, precum şi 278 de membri ai Parlamentului, acuzaţi de "facilitarea farselor de referendumuri şi a tentativei de anexare a teritoriului ucrainean".

Printre persoanele vizate de sancţiuni figurează şi vicepremierul rus Aleksandr Novak. De asemenea, sunt vizate rude ale premierului Mihail Mişustin, ale ministrului Apărării, Serghei Şoigu, şi ale vicepreşedintelui Consiliului rus pentru Siguranţă Naţională, Dmitri Medvedev.

Departamentul de Stat a anunţat, la rândul său, restricţii de călătorie pentru 910 persoane din Rusia şi Belarus.

Update 21.10. Ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, spune că președintele rus Vladimir Putin vrea să acapareze teritorii pe care nu le controlează fizic în teren, refererindu-se la Donețk, Luhansk, Zaporojoe și Herson.

„Prin încercarea de a anexa regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, Putin încearcă să acapareze teritorii pe care nici măcar nu le controlează fizic pe teren”, scrie pe Twitter, ministrul de Externe din Ucraina, Dmitri Kuleba.

Acesta avertizează Rusia că „Nimic nu se schimbă pentru Ucraina”, după ce Putin a anunțat anexarea la Rusia a celor patru regiuni din Ucraina.

„Continuăm să ne eliberăm pământul și poporul nostru, restabilindu-ne integritatea teritorială”, a mai spus Kuleba.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze "imediat" ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.

Update 20.10. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu comandanţi militari pentru a discuta cu privire la un "plan de eliberare" a teritoriului ucrainean ocupat de ruşi, relatează Reuters.

Zelenski a indicat într-un mesaj postat pe Telegram că el şi comandanţi militari au discutat şi despre furnizările de arme pentru forţele armate ale ţării, precum şi despre posibile planuri ale Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

Preşedintele ucrainean a declarat că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere, la scurt timp după ce liderul rus a cerut Ucrainei să depună armele.

Update 19.03. Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, după ce o mină a fost activată accidental și a degajat, apoi, un nor de fum, arată Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Potrivit CNCAN, sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

CNCAN menționează că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, potrivit sursei citate.

Precizările CNCAN sunt făcute în contextul în care, în perimetrul din jurul Centralei Nuclearoelectrice de la Zaporojie a fost activată accidental o mină, producând o avarie a unui transformator electric, fapt ce a condus la degajarea unui nor de fum. Conform procedurilor, la fața locului a sosit un echipaj de pompieri, care a consemnat absența pericolului.

Update 18.02. Prima reacție a Federației Ruse la declarația lui Zelenski cu privire la intrarea Ucrainei în NATO.

„Declarația lui Zelensky despre cererea accelerată a Kievului de a adera la NATO sună ca o invitație directă adresată alianței de a intra într-un conflict militar cu Federația Rusă”.  Acest lucru a fost declarat de președintele Partidului Liberal Democrat din Duma de Stat, Leonid Slutsky.

Update 17.25. Ucraina cere din nou integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, ca reacţie la decizia Rusiei de anexare a patru regiuni ucrainene.

"Adoptăm o acţiune decisivă prin semnarea unei cereri în vederea candidaturii Ucrainei pentru integrarea accelerată în Alianţa Nord-Atlantică", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

"De facto, noi ne-au deschis deja drumul spre NATO, am demonstrat compatibilitatea cu standardele Alianţei. (...) Iar acum Ucraina vrea acest lucru şi în manieră formală", a subliniat Volodimir Zelenski.

Rusia se opune ferm admiterii Ucrainei în NATO, iar aspiraţiile Kievului în sensul integrării în Alianţă au fost unul dintre motivele invocate de Moscova pentru lansarea invaziei militare.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

"Oamenii au făcut o alegere fără echivoc. Vom forma patru noi regiuni ale Federaţiei Ruse, deoarece aceasta este voinţa a milioane de oameni. Este un drept al locuitorilor, bazat pe un articol al Cartei ONU, cel referitor la dreptul popoarelor la autodeterminare. Semnăm astăzi un acord de integrare a acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse", a declarat Vladimir Putin, conform publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde, referindu-se la referendumurile organizate de autorităţile separatiste proruse, care nu sunt recunoscute nici de Naţiunile Unite, nici de Occident.

Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, dar a subliniat că statutul regiunilor anexate "nu va face obiectul discuţiilor", întrucât "au făcut o alegere definitivă". "Armata ucraineană trebuie să înceteze imediat ostilităţile. Ne vom proteja teritoriile prin toate mijloacele posibile şi vom face totul pentru garantarea securităţii populaţiei noastre", a atras atenţia Vladimir Putin.

Uniunea Europeană a condamnat decizia Rusiei de anexare "ilegală" a regiunilor din sud-estul Ucrainei şi a anunţat că nu va recunoaşte niciodată această acţiune.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Update 16.15. Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie au semnat anexarea la Rusia, în cadrul unei ceremonii la Moscova.

"În aceste patru regiuni, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk este vorba de o legătură spirituală care a continuat și care continuă în ciuda anilor în care aceste sentimente au fost reprimate. Este o senzație incredibilă pe care o trăiește vechea generație după momentele triste pe care le-am avut după căderea URSS-ului, pentru că vorbim de durerea cetățenilor din aceste zone și vorbim despre alegerea pe care au făcut-o ei.

Am trăit catastrofe naționale care au dus la ștergerea granițelor și marea noastră patrie a trăit niște momente cumplite după căderea URSS. Mulți nu au înțeles ce s-a întâmplat, dar deja nu mai are nicio importanță acest lucru, pentru că trecutul nu se va întoarce, URSS nu se va întoarce, iar Rusia are alte lucruri de făcut", a declarat Vladimir Putin în discursul în care a anunţat anexarea regiunilor din Ucraina.

Update 14:17. Administraţia de la Moscova a anunţat că nu a stabilit încă dacă va anexa în totalitate regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie.

"Urmează să clarificăm dacă Rusia va anexa în totalitate regiunile ucrainene Herson şi Zaporijie", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

Update 13:48. Moscova va recunoaște toate regiunile Donețk și Lugansk drept teritoriu rusesc, inclusiv zonele controlate de Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a confirmat pentru CNN că Moscova va recunoaşte drept teritoriu al Rusiei regiunile Doneţk şi Lugansk cu graniţele declarată încă din anul 2014.

Între timp, forţele armate ucrainene deţin controlul în aproximativ 40% din teritoriul regiunii Doneţk.

Întrebat despre aceste teritorii aflate sub controlul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că inclusiv aceste teritorii vor fi recunoscute ca fiind ale Rusiei, iar orice atac asupra acestor zone va fi considerat un atac asupra Rusiei.

În luna februarie, atunci când Rusia a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk ca fiind state independente, Vladimir Putin a declarat că Rusia recunoaşte toate documentele fundamentale ale statului, inclusiv constituţia.

Peskov a mai explicat că trebuie să confirme şi alipirea celorlalte regiuni unde s-a ţinut aşa-zisul referendum de alipire la Rusia, respectiv Herson şi Zaporojie.

Update 11:56. Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că au atacat un convoi umanitar omorând 23 de persoane, potrivit Sky News.

Forțele rusești au vizat un convoi umanitar, ucigând cel puțin 23 de persoane și rănind cel puțin 28 de oameni, a declarat un oficial ucrainean.

Militarii Kremlinului au lansat un atac asupra orașului Zaporojia, a explicat guvernatorul regional Oleksandr Starukh.

Atacul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Moscova să anexeze o parte din Ucraina, într-o escaladare a războiului de șapte luni.

Starukh a spus că rușii au vizat un convoi umanitar care se îndrepta spre teritoriul ocupat de Rusia. El a prezentat mai multe imagini cu vehicule incendiate și cadavre care zac pe drum. Rusia nu a recunoscut atacul.

Update 11:00. Val de explozii la centrala Zaporojie | Pericol nuclear

Sunt tot mai mult îngrijorările legate de siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică s-a arătat profund îngrijorat de agravarea situaţiei în zona centralei nucleare, afectate din ce în ce mai mult de bombardamentele din zonă.

Doar în această săptămână experţii agenţiei au anunţat cinci explozii produse în apropierea centralei Zaporojie.

O mină a fost detonată la doar 500 de metri de un reactor, în timp alta explozie a avut loc în zona unui canal esenţial pentru sistemul de răcire al încărcăturii nucleare.

Update 10:45. Avertismentul oficialilor americani: Rusia va folosi mini-bombe nucleare

Oficialii americani avertizează şi spun că ruşii vor folosi o armă cu rază scurtă de acţiune cu focos nuclear.

Statele Unite ale Americii se tem că vor depista prea târziu un atac nuclear al Rusiei.

"Nu vor folosi niciodată o armă nucleară strategică. Nu vor lansa niciodată o rachetă balistică intercontinentală sau nu vor lansa în luptă un bombardier încărcat cu focoase nucleare. Ceea ce vor face va fi să folosească o armă cu rază scurtă de acţiune.

Au focoase pe care noi le numim micro-nucleare, cu un randament explozibil de la zeci până la sute de tone. Aceasta este totuşi o bombă mare", a spus oficialul, referindu-se la micro-bombele nucleare, dar a subliniat că "vă puteţi concentra pe ţinte foarte mici, în cazul cărora nu aveţi prea multe radiaţii", a declarat Joshua Kelsey, purtător de cuvânt al Comandamentului Strategic al SUA.

Update 10:30. ONU: Acțiunule Rusiei sunt ilegale și încalcă tratatele internaționale

Antonio Guterres spune că nicio ţară nu ar trebui să recunoască anexarea decisă de Kremlin.

”În acest moment de pericol trebuie să subliniez datoria mea de secretar general de a susține Carta Națiunilor Unite. Carta ONU este clară. Orice anexare a unui teritoriu de stat de către un alt stat, care rezultă din amenințarea sau utilizarea forței, reprezintă o încălcare a principiilor Cartei ONU și a dreptului internațional.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite este la fel de clară. În declarația sa emblematică privind relațiile de prietenie din 24 octombrie 1970, citată în mod repetat de Curtea Internațională de Justiție ca enunțând reguli de drept internațional general, Adunarea Generală a declarat că teritoriul unui stat nu va face obiectul anexării de către un alt stat rezultat din amenințarea sau folosirea forței și că nicio anexare teritorială rezultată din amenințarea sau folosirea forței nu va fi recunoscută ca legală.

Este o escaladare periculoasă. Nu are loc în lumea modernă. Nu trebuie acceptată”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Update 10:00. Volodimir Zelenski: ”Rusia nu va obține teritorii noi în Ucraina”

Volodimir Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, chiar după momentul în care Vladimir Putin va anunţa anexarea teritoriilor din Ucraina. 

”Rusia nu va obține teritorii noi în Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean le cere rușilor să îl oprească pe Putin deoarece el e singurul care îţi doreşte războiul mai mult decât viața.

"Costul pentru că o singură persoană din Rusia vrea să continue acest război va fi că întreaga societate rusă va fi lăsată fără o economie normală, fără o viață decentă și fără respect pentru orice valori umane.

Acest lucru încă poate fi oprit. Iar pentru asta trebuie să opriți acea singură persoană din Rusia care își dorește războiul mai mult decât viața. Viața voatră, cetățeni ai Rusiei", a transmis șeful statului ucrainean.

Update 7:15. Vladimir Putin cere ajutor fostelor țări sovietice pentru ”o ordine mai justă”

Preşedintele Rusiei a cerut liderilor fostelor state sovietice să îl ajute să creeze "o ordine mondială mult mai dreaptă" şi a afirmat că Occidentul incită la conflicte pe teritoriul lor, relatează CNN.

A spus asta în timpul unei reuniuni a fostelor state sovietice.

Vladimir Putin s-a adresat șefilor agențiilor de informații din Comunitatea Statelor Independente, care cuprinde 9 foste republici sovietice, printre care şi Republica Moldova şi Armenia.

În timp ce Rusia se pregăteşte de anexare, peste 200.000 de ruşi au plecat din ţară de frica războiului după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţaţ mobilizarea parţială.

În ultima săptămână, aproximativ 100.000 de ruși au plecat în Kazahstan, peste 53.000 de persoane au trecut granița ruso-georgiană şi aproape 66.000 au intrat în ţări din UE. De asemenea, Finlanda şi-a închis granița pentru ruşi noaptea trecută.

Update 1:45. Vladimir Putin a semnat decretele care îi deschid calea pentru anexarea a două regiuni din Ucraina

La miez de noapte, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a "independenței" regiunilor Zaporojie și Herson din Ucraina.

Este pasul de dinaintea anunțării alipirii regiunilor.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat în direct la Antena 3 CNN ce înseamnă acest lucru și ce urmează să facă președintele rus.

”Nimic bun nu urmează. Practic, prin aceste confirmări, în acest moment se blochează orice fel de variantă de negociere cu Federația Rusă pentru o soluție de pace în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Dacă va semna, și este aproape sigur că acest lucru se va întâmpla, și decretele privind integrarea celorlalte două regiuni din estul Ucrainei, practic 15% din teritoriul Ucrainei, adică aproximativ o zonă locuită de 4 milioane de cetățeni, ar urma să fie anexată statului rus. Federația Rusă în acest moment a și-a exercitat suveranitatea și a considerat a fi legitim să aibă frontiere care ocupă un sfert din teritoriul Ucrainei.

Moscova consideră că, în acest moment, prin această gestică, transformă intervenția în Ucraina într-un război de apărare a teritoriului național. Și, evident, paradigma din acest punct de vedere va fi diferită, pentru că, așa cum rezultă din strategia de securitate națională a Federației Ruse, chiar în condițiile în care ar urma un atac militar convențional asupra teritoriului sau suveranității Federației Ruse, răspunsul poate fi unul nuclear”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a reiterat joi "profunda îngrijorare" cu privire la exploziile repetate din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, scrie CNN.

Zona a fost supusă unor bombardamente frecvente în ultimele luni.

Experții AIEA prezenți la centrală au fost informați joi "despre alte două explozii de mine terestre în afara perimetrului centralei, ceea ce duce totalul la cinci în această săptămână", a precizat AIEA într-un comunicat.

Una dintre explozii a avut loc miercuri după-amiază "în zona unui canal care transportă apă către centrală pentru sistemul de răcire, esențial pentru securitatea nucleară". Nu a provocat nicio pagubă, a precizat AIEA.

Cea de-a doua explozie "a avut loc astăzi la ora 13.00, la aproximativ 500 de metri de reactorul 1". Nu s-au înregistrat pagube majore, dar vor fi efectuate investigații suplimentare".

"La fel ca și precedentele trei explozii de mină raportate de AIEA în această săptămână, se crede că acestea au fost provocate de animale", a adăugat AIEA.

Separat, Grossi a declarat că AIEA organizează cel de-al treilea transport de asistență cu echipamente către Ucraina în această săptămână, "ca parte a eforturilor de a ajuta la asigurarea securității și siguranței nucleare în timpul conflictului actual".

Război în Ucraina, 29 septembrie | Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

Război în Ucraina, 28 septembrie | SUA anunță un nou ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina

Război în Ucraina, 27 septembrie | NATO, avertisment pentru Rusia în privința utilizării armelor nucleare: ”Va avea consecinţe severe"

Război în Ucraina, 26 septembrie | Kremlinul admite "erori" în aplicarea decretului de mobilizare a rezerviştilor

Război în Ucraina, 25 septembrie | Oficialii separatiști declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole