Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Statele Uniunii Europene au căzut de acord să folosească banii din activele bancare rusești pentru reconstrucția Ucrainei
- Șeful diplomației UE: "Ideile că Ucraina nu poate câștiga războiul au fost greșite în 2022 și sunt greșite și azi"
- Deputată letonă în Parlamentul European, suspectată că a spionat pentru ruși timp de 20 de ani
- Blinken: Câștigurile Ucrainei în ultimii doi ani, periclitate de lipsa ajutorului SUA
- Oficial militar ucrainean: Rusia nu dă semne că ar vrea să returneze cadavrele prizonierilor de război din avionul prăbușit în Belgorod
- Ministru ungar: Mai e mult până la o întâlnire Orban - Zelenski
- Dmitri Medvedev: Rusia va desfășura mai multe arme în insulele Kurile, disputate cu Japonia
- Opozantul Kara-Murza, transferat într-un penitenciar din Siberia și băgat la carceră
- Cinci oameni din Ucraina au murit în ultimele 24 de ore, după atacurile aeriene lansate de ruși
- Mai multe drone ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană din Rusia
- Ucraina, atacată cu drone rusești pe timp de noapte
- Vladimir Putin va face o vizită în Turcia, în februarie
- Volodimir Zelenski și-a publicat prima declarație de avere de la începutul războiului
- În plin război, Ucraina anunță construirea a patru reactoare nucleare
- Miniștrii de Externe ucrainean și ungar discută pentru a pune bazele unei întâlniri Zelenski - Orban
- Zelenski se declară dezamăgit de rolul Germaniei în conflictul declanșat de Rusia în Ucraina
- Putin și Lukașenko au ieșit la hockey pe gheață în Piața Roșie
Update 22:30 Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat că România va continua să ajute Ucraina, dar susține că producătorii ucraineni trebuie să respecte legislația, iar dacă vor să exporte cereale în România, să obţină licenţă.
Ministrul a subliniat că, în cazul în care i se va furniza "cea mai mică dovadă" conform căreia camioanele cu mărfuri din Ucraina sunt avantajate în Portul Constanța, va lua măsuri drastice, inclusiv destituirea întregii conduceri a portului.
Întrebat cu privire la posibilitatea existenței unor facilități speciale pentru transportatorii români, Grindeanu a comunicat că, în urma discuțiilor cu aceștia, se va implementa organizarea de linii separate pentru camioanele din Uniunea Europeană și cele din afara UE, atât în Portul Constanța, cât și în punctele de trecere a frontierei unde infrastructura permite astfel de aranjamente, în funcție de țările în care aceste vehicule sunt înmatriculate.
”Dacă îmi dau cea mai mică dovadă că acest lucru s-a întâmplat, toată conducerea Portului o destitui. Nu există așa ceva, nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina față de cele din România. În vară am avut o ședință cu conducerea Portului, spunându-le că în perioada de campanie agricolă, când activitatea în Port e la cel mai înalt nivel, să aibă grijă să găsească o soluție în primul rând pentru români”, a spus ministrul Transporturilor.
”Nu vrea nimeni să încurce pe unii şi pe alţii, iar ajutorul pe care noi îl dăm Ucrainei, şi nu doar noi, e unul care va continua. Asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte toată lumea regulile.
Vrei să exporţi grâu în România, trebuie să îţi iei licenţă. Din ce ştiu eu, s-a luat licenţă pentru vreo 25.000 de tone, atât”, a declarat Sorin Grindeanu la Digi24.
Ministrul a adăugat că există informații disponibile care evidențiază volumele de cereale ucrainene importate în România și cele exportate către alte state.
El a subliniat că instituțiile responsabile de aplicarea legilor trebuie să identifice și să sancționeze pe cei care încalcă regulile în acest sens, într-o perspectivă de combatere a infracțiunilor legate de comerțul cu cereale.
Update 19:30 Statele Uniunii Europene au decis să aprobe o schiță de acord ce ar urma să păstreze profiturile provenite din activele de sute de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei, care au fost înghețate în UE ca răspuns la războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
Informația a fost confirmată pentru Reuters de un oficial european.
Acordul provizoriu, la care s-a ajuns la sfârșitul zilei de luni, are nevoie de aprobare formală, dar este văzut ca un prim pas spre utilizarea unei părți a activelor bancare rusești din UE în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.
Potrivit oficialului european, care a cerut să rămână anonim, blocul comunitar "va permite începerea colectării veniturilor extraordinare generate de activele rusești înghețate (...) pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei".
Modul în care vor fi utilizate veniturile va fi decis ulterior, după soluționarea considerentelor juridice și practice.
Joi, liderii UE se vor reuni în tentativa de a aproba un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în ciuda opoziției a premierului ungar Viktor Orban, cunoscut pentru relațiile cordiale păstrate cu Moscova.
Update 18:30 Un oficial al spionajului militar ucrainean a declarat marți că Rusia nu se arată dispusă să returneze cadavrele a zeci de prizonieri de război ucraineni, despre care Moscova spune că au murit în avionul prăbușit în regiunea Belgorod, săptămâna trecută.
"Există o declarație din partea Rusiei că prizonierii ucraineni au fost acolo, iar până acum putem analiza doar cuvintele rușilor. Acum nu există nicio disponibilitate de a transfera cadavrele de cealaltă parte", a declarat Andrii Iusov, un purtător de cuvânt citat de postul public de televiziune Suspilne.
În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apelurile pentru crearea un "scut aerian" menit să protejeze țara de rachetele și dronele rusești.
Update17:30 Josep Borrell, șeful politicii externe a Unnunii Europene, a declarat că siguranța Europei este în joc dacă Vladimir Putin câștigă războiul din Ucraina.
"Auzim din nou că Ucraina nu poate câștiga și că sprijinul occidental nu va rezista. Și, din nou, tentațiile de conciliere reapar.
Aceste idei au fost greșite în 2022 și rămân greșite și astăzi. Nu trebuie să le lăsăm să ne modeleze politica față de Ucraina", a scris Borell într-un articol pentru publicația franceză L'Obs.
Update 16:30 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că avansurile pe câmpul de luptă și eforturile depus de Ucraina în cei doi ani de război sunt puse sub semnul întrebării fără o nouă finanțare din partea SUA.
În acest context, șeful NATO a efectuat o vizită în SUA, pentru a face lobby în Congres, notează presa internațională.
Update 15:30: Parlamentul European investighează afirmațiile potrivit cărora unul dintre membrii săi ar fi spionat pentru FSB-ul rusesc în ultimi 20 de ani.
Tatjana Zdanoka, o eurodeputată letonă, a negat deja acuzațiile formulate într-un articol al publicației The Insider.
Materialul detaliază corespondența purtată de Zdanoka cu agenți ai serviciului rus de securitate FSB.
Update 14:30 Mai e un drum lung de parcurs până la o întâlnire între premierul ungar Viktor Orban și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Comentariul vine de la ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în contextul în care Guvernul condus de Orban obstrucționează ajutorul financiar european pentru Ucraina iar, recent, un politician extremist de la Budapesta a amenințat că țara sa ar putea cere Transcarpatia de la Ucraina, dacă aceasta din urmă pierde războiul cu Rusia.
Szijjarto s-a întâlnit luni, în Ucraina, cu omologul său local Dmitro Kuleba, tocmai pentru a discuta condițiile unei eventuale întâlniri Viktor Orban - Volodimir Zelenski.
Update 13:20 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat marți că Moscova va desfășura noi arme în Insulele Kurile, aflate în centrul unei dispute teritoriale cu Japonia.
După Al Doilea Război Mondial, Rusia și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial conflictului dintre ele, notează presa internațională.
Insulele Kurile - pe care Japonia le numește Teritoriile de Nord - rămân principalul motiv de dispută teritorială.
Agenția rusă de stat TASS l-a citat pe Medvedev spunând că Moscova nu este împotriva semnării unui tratat de pace cu Japonia, însă numai dacă Tokyo renunță să mai conteste statutul acestor insule.
Update 12:20 Reuters relatează că politicianul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-o nouă colonie penală din regiunea siberiană Omsk și plasat într-un bloc de pedeapsă.
Informația este publicată de Novaya Gazeta Europe, care îl citează pe avocatul deținutului.
Vladimir Kara-Murza, care a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Rusiei în urma războiului din Ucraina, a fost condamnat anul trecut la 25 de ani de închisoare pentru trădare și pentru alte acuzații, pe care le-a negat.
La tribunal, opozantul politic a comparat procesul împotriva sa cu o mascaradă stalinistă.
Soția lui Kara-Murza a declarat, luni, că soțul său a fost mutat din închisoarea unde se afla anterior, în regiunea Omsk, și că nu se știe unde se află acesta în prezent.
Update 9.52 Cinci oameni din Ucraina au murit în ultimele 24 de ore, după atacurile aeriene lansate de ruși
Obuzele rusești au ucis patru persoane în două sate din regiunea Sumî, lângă granița cu Rusia. Regiunea este atacată frecvent de ruși.
De asemenea, o femeie a murit într-un atac asupra orașului Avdiivka, din estul Ucrainei, au declarat oficialii locali. Orașul ucrainean aflat pe linia frontului a fost distrus în timpul conflictului. O perioadă de timp a fost ocupat de ruși, dar ucrainenii au reușit să-l recucerească.
Statul Major al forțelor armate ucrainene a anunțat că militarii au respins 13 atacuri rusești în jurul orașului Avdiivka în ultimele 24 de ore.
De asemenea, oficialii militari au vorbit în ultimele zile despre creșterea activității militare rusești pe porțiuni lungi ale frontului de 1.000 de km care traversează estul și sudul Ucrainei.
Update 09.21 Mai multe drone ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană din Rusia
Sistemele de apărare antiaeriană au doborât, în această dimineață, drone ucrainene deasupra regiunilor Bryansk, Kaluga și Tula, precum și deasupra zonei maritime din zona Sevastopol, au informat autoritățile locale.
O dronă ucraineană a fost eliminată pe teritoriul districtului Navlinski din regiunea Bryansk, a declarat guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz.
"Un vehicul aerian fără pilot de tip avion a fost distrus pe teritoriul districtului Navlinski de către forțele de apărare aeriană ale Ministerului rus al Apărării”, a scris Aleksandr Bogomaz pe Telegram.
Potrivit acestuia, nu au fost victime sau distrugeri. În regiunea Kaluga, astăzi, o dronă a fost doborâtă de sistemele de apărare aeriană, a relatat guvernatorul regional, Vladislav Șapșa.
"În această dimineață, la periferia orașului Kaluga, un UAV a fost distrus de apărarea antiaeriană. Fragmentele de UAV au căzut pe acoperișul unei clădiri tehnice nerezidențiale. Nu au existat incendii sau răniți”, a transmis Vladislav Șapșa.
Update 08.04 Ucraina, atacată cu drone rusești pe timp de noapte
Mai multe drone "Shahed” au fost lansate, luni noaptea, asupra Ucrainei. O alertă aeriană a fost declarată în regiunile de est, centru și sud și a durat aproximativ două ore, a transmis armata ucraineană.
"În prezent, drone Shahed sunt observate în regiunea Mykolaiv, îndreptându-se în direcția regiunii Kirovohrad”, a precizat armata ucraineană. De asemenea, s-a raportat că există amenințarea de atac cu drone în regiunea Dnipropetrovsk.
Ulterior, armata ucraineană a transmis că al doilea grup de UAV-uri de atac se deplasează pe teritoriul regiunii Mykolaiv în direcția nord-vest, existând și o amenințare pentru Odesa. S-au raportat drone asupra regiunii Cerkași și mai apoi în regiunile Harkov, Kirovohrad, Vinița, Sumî și Kiev.
„Mișcarea UAV-urilor inamice a fost înregistrată! Forțele de apărare aeriană operează în regiune”, a anunțat administrația militară regională pe Telegram.
”Îi tratează (pe soldați) ca pe carne de tun. Nu sunt sigur dacă asta arată că (rușii) au ajuns în pragul epuizării. Chiar și așa, nu le pasă de câți oameni mor, indiferent dacă sunt un milion, două, trei”, a spus Zelenski în interviul acordat pentru ARD.
”De exemplu, la Avdiivka. Nu vă puteți imagina ce este acolo. Sunt stive, stive cu cadavrele ale propriilor lor oameni. Asta au făcut. Sunt morți pe câmpul de luptă, unul peste altul. Sunt stive de cadavre. Nici măcar nu se obosesc să îi ia de acolo”, a spus Zelenski.
Luna trecută, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că, în decursul a două luni, rușii au suferit pierderi de aproximativ 20.000 de militari în zona Avdiivka, în timp ce ei reușiseră să avanseze cu aproximativ 1,5 - 2 kilometri.
Recent, autoritățile ucrainene au anunțat că trupele ruse au reușit să intre pentru prima oară în oraș, dar au fost ulterior respinse.
Război în Ucraina, 29 ianuarie 2024 | Oficiali ucraineni: Rusia pare să fi început ofensiva pe mare parte din linia frontului
Război în Ucraina, 28 ianuarie 2024 | Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"
Război în Ucraina, 27 ianuarie 2024 | Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă
Război în Ucraina, 26 ianuarie 2024 | Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina
Război în Ucraina, 25 ianuarie 2024 | 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky