Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- "Contraofensiva pregătită de Ucraina, o tragedie pentru Rusia", avertizează șeful Wagner, Evgheni Prigojin
- Cinci rachete au lovit orașul Kramatorsk
- Rusia anunță noi victime după ce a acuzat Ucraina că a bombardat un sat din Briansk
- Evgheni Prigojin, bucătarul lui Putin, îşi recunoaşte înfrângerea în Bahmut
- Civili morţi după un bombardament al Ucrainei în Rusia
- Ucraina cere Uniunii Europene 18 miliarde de euro ajutor financiar pentru 2024
- Liderul Wagner ameninţă că-şi retrage trupele din Bahmut
- Papa, întâlnire cu refugiați ucraineni în Ungaria
- Pană de curent în cinci sate ruseşti din Belgorod după bombe
- Rusia: rechizitoriu oficializat împotriva fondatorului centrului de apărare a drepturilor civile
- Doi lideri din statele NATO au fost evacuați de urgență într-un adăpost din Kiev, în timpul unui atac rusesc
- Polonia confiscă sediul unei școli rusești la Varșovia
19:40 Șeful grupului de mercenari "Wagner", Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi care luptă la Bahmut duc lipsă de muniție și a avertizat că mult-anticipata contraofensivă pregătită de Ucraina s-ar putea dovedi catastrofală pentru Rusia.
"Noi nu dispunem decât 10-15% din munițiile de care avem nevoie", a subliniat Prigojin într-un interviu pentru corespondentul de război pro-Kremlin, Semion Pegov, citat, duminică, de presa internațională.
Prigojin susține că responsabilii militari din armata rusă sunt vinovați pentru faptul că oamenii săi nu primesc muniție.
El a anticipat o contraofensivă ucraineană spre jumătatea lui mai.
"Această contraofensivă ar putea deveni o tragedie pentru țara noastră", a avertizat Prigojin, în contextul în care mercenarii Wagner au fost în prima linie în luptele din jurul orașului Bahmut, unde au suferit pierderi grele.
Șeful Wagner se află în conflict deschis cu liderii de la vârful ierarhiei militare ruse şi l-a criticat public pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în mai multe rânduri.
Ucraina a anunțat în această săptămână că se pregătește să încheie preparativele în vederea unei contraofensive.
Update 17:40 Cinci rachete lansate de ruși au lovit, duminică, orașul ucrainean Kramatorsk, în estul regiunii Donețk, în cursul nopții, a anunțat guvernatorul Pavlo Kirilenko.
Oficialul a relatat că două rachete au căzut pe un câmp din afara orașului, două într-o zonă industrială și una pe o proprietate privată.
El a mai spus că rușii au bombardat de cinci ori și orașul Avdiivka din estul țării.
În urma atacurilor, nu fost semnalate victime.
Update 16:20 Bilanțul deceselor anunțate de autoritățile ruse într-un sat din regiunea Briansk a crescut la patru persoane, după ce artileria ucraineană ar fi bombardat zona.
"O clădire rezidențială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parțial avariate în satul Suzemka. Echipele de intervenție se află la fața locului", a declarat, duminică, Aleksandr Bogomaz, guvernatorul local, pe canalul său de Telegram.
El a postat și o înregistrare care suprinde, aparent, momente ulterioare bombardamentului, și în care se vede cum ies oameni dintr-o clădire avariată.
"Au scos o femeie afară. Încă mai verifică dacă este (înauntru) un copil. Nu sunt siguri. Oribil", spune se aude vocea unei persoane pe fundal.
CNN menționează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea imaginilor.
Regiunea rusă Briansk are o graniță comună la sud cu Ucraina, iar la vest cu Belarus.
Update 14.20. Momente de incoreneţă pentru Vladimir Putin. Preşedintele Federaţiei Ruse a avut un moment de rătăcire în timpul unei videoconferinţe cu principalii producători ruşi de drone. Momentul a fost speculat de oficialii ucraineni.
Update 11.45. Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din est, spune că forțele Kievului controlează în continuare o rută-cheie de aprovizionare din Bahmut, cunoscută drept "drumul vieții", potrivit Reuters.
"Drumul vieții" leagă Bahmut de orașul Chasiv Yar, aflat la vest, la o distanță de puțin peste 17 kilometri. Comandamentul militar suprem al Ucrainei a anunțat duminică, 30 aprilie, în raportul său zilnic, că forțele sale au respins 58 de atacuri rusești în ultima zi de-a lungul părții de front care se întinde în regiunea Donețk, de la Bahmut prin Avdiivka și până la Marinka.
Update 10.50. Cel puțin șapte locuinţe civile au fost avariate în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk în urma bombardamentelor din noaptea de 30 aprilie, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, pe Telegram, potrivit The Kyiv Independent. Potrivit oficialului, în atac au fost avariate și șapte depozite, o seră, un microbuz, o mașină și o linie electrică. Nu au fost vizate alte părți ale regiunii Dnipropetrovsk și potrivit primelor informații, nu au existat victime.
Update 10.10. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, comandanții ruși ar fi început să „pedepsească încălcările disciplinei” prin reținerea soldaților în ceea ce ei numesc „Zindane”, gropi în pământ acoperite cu grilaj metalic, scrie The Guardian.
„Mai multe rapoarte recente de la personalul rus dau relatări similare cu privire la faptul că au fost plasați în Zindane pentru abateri, inclusiv pentru beție și încercarea de a-și rezilia contractile”, susține Ministerul Apărării într-o declarație postată pe Twitter.
Acesta notează că, în primele luni ale războiului, mulți comandanți ruși au adoptat „o abordare relativ ușoară” în aplicarea disciplinei, dar că, din toamna anului 2022, au existat rapoarte despre multiple inițiative din ce în ce mai draconice pentru a îmbunătăți disciplina în rândul soldaților, potrivit Mediafax.
Se spune că acest lucru s-a întâmplat în special după ce Rusia l-a numit pe Valeri Gerasimov în calitate de comandant general pentru războiul din Ucraina începând cu luna ianuarie a acestui an.
Update 08.47. Evgheni Prigojin îşi recunoaşte înfrângerea. Supranumit bucătarul lui Putin, Prigojin spune că grupul Wagner va înceta să mai existe din cauza pierderilor grele suferite în Bahmut, dar şi a lipsei de muniţie.
Evgheni Prigojin s-a plâns, până acum, de modul în care liderii ruşi au condus războiul cu Ucraina, iar şeful Wagner i-a trimis ministrului rus al Apărării o scrisoare prin care i-a cerut arme pentru mercenarii săi.
Update 08.35. Minciuni halucinante din partea propagandei lui Vladimir Putin. Presa de stat din Rusia a prezentat imagini cu blocul bombardat în oraşul ucrainean Uman.
Jurnaliştii ruşi au susţinut, însă, că ar fi fost vorba despre un atac al ucrainenilor din Donbas. Imaginile difuzate de ruşi erau, de fapt, de la atacul din Uman, acolo unde 23 de oameni, printre care şi şase copii, şi-au pierdut viaţa, după ce o rachetă lansată de ruşi a lovit un bloc de locuinţe de nouă etaje.
Update 08.00. Doi civili au murit în urma bombardamentelor ucrainene asupra unui sat din regiunea rusă Briansk sâmbătă seara, a declarat un guvernator citat de Reuters.
"Potrivit informațiilor preliminare, o clădire rezidențială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parțial distruse", a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz.
El a precizat că doi civili au fost uciși. Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.
Ambele părți neagă că au vizat civili în invazia rusă asupra Ucrainei, care durează de 14 luni.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat, într-un interviu acordat presei scandinave, că armata sa este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni, dar crede că ea totuşi va reuşi, mizând şi pe slăbirea armatei ruse după mai mult de un an de război, consemnează agenţia EFE.
"Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri", a rezumat Zelenski.
Fără a oferi o dată de începere a contraofensivei - unii comentatori cred că ar putea fi lansată aproximativ la jumătatea lunii mai -, preşedintele ucrainean a subliniat că operaţiunea va include eliberarea peninsulei Crimeea, obiectiv pe care el îl consideră realizabil având în vedere că, de când a început războiul în februarie anul trecut, "Rusia a fost slăbită mult" pe plan militar.
El a confirmat astfel opiniile unor analişti, care prevăd că armata ucraineană ar urma să lanseze contraofensiva în sud-est, dinspre provincia Zaporojie în direcţia Mării Azov, pentru a încerca străpungerea legăturii terestre a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.
Totuşi, Zelenski a recunoscut că succesul unei asemenea operaţiuni depinde direct de livrările de armament occidental. "Dorim să salvăm cât mai multe vieţi (ale soldaţilor) putem, aşadar numărul armelor contează (...) Dar nu va exista nicio ezitare. O vom face. Riscul este să nu avem suficiente blindate, de exemplu, caz în care ştim că vor fi mai multe pierderi" în rândul trupelor ucrainene, a admis el.
Ucraina ar fi dispusă să mai aştepte livrări suplimentare de armament occidental, însă termenele nu sunt întotdeauna respectate, aşa că armata ucraineană va trebui să lanseze contraofensiva cu ce are ea în dotare, a sugerat preşedintele ucrainean. El a confirmat că Ucraina nu va aştepta nici eventuala livrare a unor avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16, dat fiind că instruirea piloţilor pentru a le folosi necesită timp.
Zelenski s-a referit şi la aspectul ce ţine de vreme, foarte important în condiţiile de teren ale Ucrainei. "Nu vom aştepta nici vremea", a spus el, aluzie la recentele ploi abundente care au făcut ca terenul să fie în continuare moale, ceea ce îngreunează deplasarea vehiculelor militare.
Preşedintele ucrainean a recunoscut de asemenea o schimbare de tactică a armatei ruse, care acum în raidurile sale cu rachete şi drone efectuate adânc în interiorul Ucrainei nu mai ţinteşte infrastructuri energetice, ci infrastructuri militare, aşa cum arată raidul din noaptea de joi spre vineri, deşi oficialii ucraineni îl prezintă ca pe un atac asupra populaţiei civile, întrucât s-a soldat cu moartea a 26 de civili ucraineni, dintre care 23 în oraşul Uman, unde o rachetă a căzut peste un bloc de locuinţe.
Ministerul rus al Apărării a precizat că acest bombardament a avut ca ţintă unităţile de rezervă ale armatei ucrainene, pentru a le împiedica deplasarea spre linia frontului. Moscova a negat mereu acuzaţiile Kievului că ar lovi deliberat zone locuite, dar fragmente din rachetele sale doborâte de antiaeriana ucraineană cad peste astfel de zone şi prin urmare produc victime în rândul populaţiei civile.
"Am intrat într-o altă etapă a confruntării (...), ei (ruşii) ţintesc liniile de apărare. Va fi dificil pentru noi", a mărturisit Zelenski, precizând că obiectivul armatei ucrainene este acum "să preia iniţiativa în acest război".
În final, el a respins categoric orice negociere cu Rusia. "În ziua de azi, cu această persoană, preşedintele (rus Vladimir) Putin, nu se poate discuta. Pentru noi toţi el este un terorist", a concluzionat preşedintele ucrainean.
Conform documentelor clasificate ale Pentagonului scurse online luna aceasta, trupele ucrainene se află în criză de muniţii, astfel că îşi raţionalizează obuzele, echipamentele militare occidentale sosesc lent, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiţi în folosirea lor, efectivele militare sunt de asemenea insuficiente şi obosite, în timp ce armata ucraineană caută noi recruţi apelând inclusiv la distribuirea de ordine de încorporare bărbaţilor pe stradă, dar comandanţii ucraineni se plâng că noii recruţi trimişi pe front sunt slab instruiţi.
Totuşi, conform aceloraşi documente, armata ucraineană a reuşit să formeze 12 brigăzi bine instruite, care nu sunt angrenate în luptele aflate în desfăşurare şi sunt menţinute în rezervă pentru contraofensivă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat săptămâna aceasta că aliaţii şi partenerii Ucrainei au furnizat acestei ţări 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate, el apreciind că "ucrainenii dispun astfel de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii", potrivit Agerpres.
Război în Ucraina, 29 aprilie | Liderul Wagner ameninţă că-şi retrage trupele din Bahmut: "Avem în fiecare zi stive de mii de corpuri pe care le punem în sicrie"
Război în Ucraina, 28 aprilie | Ucraina anunță că pregătirile de contraofensivă se apropie de sfârșit
Război în Ucraina, 27 aprilie| Război în Ucraina, ziua 428 | România, al doilea stat UE care se dotează cu dronele turcești Bayraktar, folosite cu succes împotriva armatei ruse
Război în Ucraina, 26 aprilie | Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski
Război în Ucraina, 25 aprilie I Ucraina, între ciocan și nicovală: fie îi reușește contraofensiva, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său