Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 130 | Ucrainenii s-au retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Luhansk: "Ne vom întoarce"

Război în Ucraina, ziua 130 | Ucrainenii s-au retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Luhansk: "Ne vom întoarce"

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 21:00 03 Iul 2022 Modificat la 00:29 04 Iul 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Lukaşenko susţine că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului
  • Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei
  • Forțele ruse au preluat controlul orașului Lysychansk
  • Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost duminică ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete
  • O navă rusă cu cereale furate din Ucraina, reţinută de Turci
  • Moscova acuză Occidentul că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul
  • Ucraina a confirmat retragerea din Lysychansk

Update 3 iulie, ora 21:10 Rusia a preluat controlul asupra orașului Lysychansk, ultimul oraș din regiunea Luhansk din estul Ucrainei care se afla încă sub control ucrainean, relatează CNN.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că armata a preluat duminică controlul asupra orașului Lysychansk și a mai multor localități din apropiere, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Armata ucraineană a anunțat duminică că a fost "forțată să se retragă" din acest oraș critic.

Luhansk este una dintre cele două regiuni care formează Donbas, partea estică a Ucrainei unde a început, în 2014, conflictul dintre Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia. Zona a devenit piesa centrală cheie a ambițiilor militare ale lui Putin în Ucraina după ce trupele sale nu au reușit să preia controlul asupra Kievului la începutul acestui an.

Căderea orașului Lysychansk apropie Rusia de atingerea obiectivului de a prelua Donbasul.

"După lupte grele pentru Lysychansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă de pe pozițiile și liniile ocupate", a declarat duminică pe Twitter Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Anunțul a fost însoțit de o fotografie pe care se putea citi: "Lysychansk: Ne vom întoarce".

O postare pe Facebook a armatei ucrainene a citat, de asemenea, superioritatea rusă în ceea ce privește armele, muniția și personalul în bătălia pentru oraș.

"Continuăm lupta. Din nefericire, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru a avea succes - sunt necesare resurse materiale și tehnice", scria în acea postare.

Separatiștii pro-ruși din zonă au revendicat deja o victorie în bătălia pentru Lysychansk.

Update 3 iulie, ora 20:16  Moscova acuză Occidentul că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul.

„Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la afirmaţii ale unor politicieni occidentali care au spus că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri.

Însă momentul pentru negocieri va veni, şi-a exprimat convingerea Peskov.

Pentru pace, Ucraina trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoaşterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus şi cedarea regiunilor Doneţk şi Lugansk, a subliniat Peskov.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi.

Update 3 iulie, ora 18:12  Autoritățile vamale turcești au reținut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate, a declarat duminică ambasadorul Ucrainei în Turcia.

"Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale din Turcia", a declarat ambasadorul Vasyl Bodnar la televiziunea națională ucraineană.

Bodnar a precizat că soarta navei va fi decisă luni, în cadrul unei reuniuni a anchetatorilor.

Update 3 iulie, ora 17:05 Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost duminică ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi”, a scris Leah pe Telegram. El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.

Tatiana Ignatcenko, o purtătoare de cuvânt a administraţiei regionale Doneţk de care aparţine Sloviansk, a precizat pentru mass-media ucraineană Suspilne că aceste atacuri s-au soldat cu „şase morţi şi 15 răniţi” şi a reiterat apelul autorităţilor către locuitori ca aceştia să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului este deja la numai câţiva kilometri de Sloviansk.

Potrivit mass-media ucrainene, una dintre pieţele din oraş a fost de asemenea incendiată de aceste bombardamente.

Mai la sud, oraşul Kramatorsk, centrul administrativ al Donbasului controlat de ucraineni, a fost lovit pentru a doua zi consecutiv de rachete Smerci, potrivit primarului oraşului, Oleksandr Goncearenko.

Aceste atacuri, care au lovit un cartier rezidenţial şi un hotel în care nu se afla nimeni, nu s-au soldat cu victime, a precizat el.

Update 3 iulie, ora 15:30 Forțele ruse spun că au preluat controlul orașului Lysychansk, ucrainenii neagă

Ministerul rus al apărării a declarat mai devreme, duminică, că forțele sale au încercuit Lysychansk și că acum luptă în interiorul orașului.

Într-o declarație, ministrul rus al apărării afirmă că i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că întreaga regiune Luhansk a fost "eliberată".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lysychansk nu se află sub "controlul total" al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora orașul a căzut.

Dar el a adăugat că situația din oraș a fost "foarte intensă în ultima vreme", forțele terestre rusești "atacând orașul non-stop".

"Pentru ucraineni, valoarea vieții umane este o prioritate absolută, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru a le putea recuceri în viitor", a adăugat el.

Iuriy Saka adăugat că pentru regiunea Donbas "nu va fi sfârșitul jocului" dacă Rusia va captura tot Luhanskul.

El spune că există "alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk" care se află sub controlul forțelor armate ucrainene, potrivit Mediafax.

"Acestea sunt orașe care în ultimele două zile [au fost] țintele unor atacuri severe cu rachete, bombardamente de artilerie", spune el, "dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă".

Update 3 iulie, ora 14:00 Consilierul lui Zelenski: ccontrolul asupra Lisiceansk va fi decis până luni

Ruşii nu au ajuns în centrul oraşului Lisiceansk, dar controlul oraşului va fi decis până luni, potrivit Mediafax.

Acest lucru a fost spus într-un interviu online de către un consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, Oleksi Arestovich, potrivit căruia forţele ruse au reuşit astăzi săă treacă pentru prima dată râul care separă Lisiceansk de Sievierodonetsk de nord, creând o situaţie „de ameninţare”.

Update 3 iulie, ora 13:00 Lukașenko: ”Am stabilit participarea noastră la operațiunea specială a Rusiei cu mult timp în urmă”

Președintele al Belarusului, Alexandru Lukașenko, a spus că o singură armată a fost creată de mult în uniunea Belarusului și Rusiei și că a „determinat cu mult timp în urmă” participarea Belarusului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

"Suntem singura țară care îi sprijină pe ruși în această luptă. Cei care ne reproșează, nu știați că avem cea mai strânsă alianță cu Federația Rusă? Cu statul cu care construim un singur, stat puternic, independent – ​​Un stat de uniune în care există două popoare independente în unire.

Ei nu știau că am creat de mult timp un singur grup de forțe armate în uniunea Belarus-Rusia? De fapt, o singură armată.”

Update 3 iulie, ora 12:00 Moscova acuză utilizarea muniţiilor cu dispersie în zonele rezidenţiale Belgorod şi Kursk

Ministerul rus al Apărării a acuzat armata ucraineană că a lovit rachetele balistice Tochka-U cu muniţii cu dispersie şi drone, în zonele rezidenţiale din Belgorod şi Kursk, pe teritoriul Rusiei, scrie Interfax.

„În această seară, între 3 şi 3 ore şi jumătate, la Moscova, regimul de la Kiev a efectuat un atac deliberat cu rachete balistice Tochka-U cu muniţii cu dispersie şi drone împotriva zonelor rezidenţiale Belgorod şi Kursk, unde nu există facilităţi militare”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

Update 3 iulie, ora 11:00 Ucraina a lansat un atac asupra oraşului Melitopol, ocupa de Rusia

Forţele ucrainene au lovit duminică o bază rusă cu peste 30 de rachete în oraşul Melitopol, ocupat de Rusia în sudul ţării, a declarat primarul ucrainean al oraşului aflat în exil.

"La ora 3 şi la ora 5, au avut loc peste 30 de lovituri exclusiv asupra unei baze militare", a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, care se află în prezent pe teritoriul controlat de Ucraina, într-o adresă video pe Telegram, adăugând că baza a fost "scoasă din acţiune", potrivit Reuters.

Fedorov a mai spus că activitatea rezistenţei a făcut ca un tren blindat rusesc care transporta muniţie să deraieze sâmbătă în apropiere de Melitopol.

Update 3 iulie, ora 10:00 Bombardament rusesc în regiunea Doneţk, 4 civili morţi şi 5 răniţi

Un bombardament rusesc în regiunea Doneţk a ucis 4 civili. 3 adulţi şi doi copii au fost răniţi. Şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko, a dezvăluit pe Telegram.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia în regiunea Doneţk, subliniază el, cel puţin 554 de civili au fost ucişi, alţi 1.442 au fost răniţi.

Kirilenko a subliniat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact al victimelor din Mariupol şi din Volnovakha.

Update 3 iulie, ora 09:00 Doar 5% dintre oamenii din Mariupol au acces la apa

Alimentarea reţelei de apă este o urgenţă. Doar 5% dintre locuitorii din Mariupol au acces la apă, potrivit autorităţilor locale citate de Kyiv Independent.

Consilierul municipal Petro Andriuşcenko spune că accesul la aprovizionare este în prezent „problema numărul unu” a oraşului din sud-estul Ucrainei.

Update 3 iulie, ora 08:00 Cel puţin 3 morţi în exploziile din Belgorod, oraş în apropierea graniţei cu Ucraina

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate duminică dimineaţa în urma unor explozii în oraşul Belgorod, Rusia, a declarat guvernatorul local.

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate duminică în Belgorod, în Rusia, a declarat guvernatorul local, după ce anterior au fost raportate mai multe explozii auzite în oraşul situat în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Cel puţin 11 clădiri de apartamente au fost avariate şi 39 de case rezidenţiale private, dintre care cinci au fost complet distruse, a declarat Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.

Update 3 iulie 00:00 Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi că au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei., iar toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate. „Atacul va începe curând”, amenință liderul cecen.

„Aliaţii noştri au înconjurat complet Lisichansk. Putem spune că un atac puternic asupra oraşului va începe curând. Duşmanul nu are unde să fugă pentru că ieşirile şi intrările în oraş sunt blocate”, a scris Kadîrov pe Telegram, sâmbătă.

În Lisichansk se mai află circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

Lisichansk este cel mai important oraş din regiunea Lugansk ce se află încă sub controlul armatei ucrainene. Dacă Lisichansk va cădea în mâna separatişilor, ruşii ar avea cale liberă să înainteze spre alte două mari oraşe din regiunea Donbas, dorite de către Kremlin: Kramatorsk şi Sloviansk.

Război în Ucraina, 2 iulie | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

Război în Ucraina, 1 iulie | Rușii au bombardat un centru de copii din Sergheevca, care aparține Republicii Moldova

Război în Ucraina, 30 iunie | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria

Război în Ucraina, 29 iunie | Serviciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

Război în Ucraina, 28 iunie | Război în Ucraina, ziua 125 |Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole